Riolering van tuinhuis naar huis 40m

Tjips

  • #1
Dag iedereen,

Wij gaan een tuinhuis bouwen. Daar komt een keukentje in en ook een wc.

Kan ik 40 meter overbruggen? Vanzelfsprekend met het juiste afschot. Ik dacht ooit ergens gelezen te hebben dat je niet meer dan 8 of 10??? Meter mag aanleggen rechtstreeks van de wc naar het riool.

Als dit niet kan. Wat is dan wel een betaalbare oplossing?

Groeten!!
 

Charel

  • #2
Veertig meter mag, mits voldoende afwatering (1 tot 2 cm per meter) geen probleem zijn. Ik zou dan wel een tweetal doorloop inspectieputjes voorzien onderweg. Dus putjes met een geprofileerde bodem zodat er niets in kan blijven steken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Over die 8 meter:
"Daarom stelt NTR 3216 eisen aan de maximum lengte en het maximale aantal bochten. Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°)."
Maar dat gaat over een verzamelleiding en jij gaat een grondleiding aanleggen.

Je wilt je buis wel redelijk diep beginnen, anders kans op een verstopping door bevriezing.
Als je tuin waterpas ligt, en je begint bij 60cm diep, dan kan je met 2% na 40 meter op 140cm diep uit. Met 1% ga je 40cm dieper, dus kom je op 100cm diep uit. Eerst dus kijken of dat wel uitkomt.

Afschot is leuk om over na te denken.
Bij een toilet gaat het over deels drijvend materiaal. Bij een groot afschot gaat het water sneller dan de rest. De rest blijft liggen, koekt aan en zorgt zo juist sneller voor een verstopping.
Een klein afschot is dat aan te raden, net als een relatief kleine buis diameter.
Voor vet dat de wasbak ingaat wil je juist weer een wat groter afschot.
Er zijn zelfs voordelen voor geen afschot, dus precies waterpas, er blijft dan iets water in de buis staan en niks kan uitdrogen, zwaardere d

Inspectieputten kan, maar een T-stuk (of meerdere) is ook een optie, want het enige wat je nodig hebt is een makkelijke ingang voor een hogedruk rioolslang.

De hemelwater afvoer sluit je liever niet op het riool aan, dat water hoort de bodem in te gaan, echter is het spoelen met regenwater wel aan te raden. Een flinke opslag is behalve voor tuin bewatering ook handig om te spoelen. Dan bedoel ik niet het toilet spoelen, hoewel dat ook kan, maar met veel water tegelijk het riool spoelen.

Hier iemand met ervaring:
Tegenschot zou ik trouwens niet doen, ik zou voor weinig afschot gaat.
 

ADDave

  • #4
Ik zou vrijverval riolering helemaal vergeten en een stukje persriool aanleggen. Geen gedoe met afschot en risico op verstoppingen.

De riolering binnen/in de straat ligt waarschijnlijk hoger dan het afschot wat je nodig hebt om dit te laten werken met vrijverval. Met weinig afschot gaan werken zou ik ook niet doen over zo'n afstand. Door grondzetting wordt de leiding uiteindelijk een golfslagbad en ben je de Sjaak.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Verzakken is een goeie om rekening mee te houden, maar ook nogal afhankelijk van de bodem.
Hier zitten we op zandgrond en dat zakt niet, leg je hier iets van 50 meter horizontaal dan ligt dat over 50 jaar nog precies zo.
Bij een persriool krijg je o.a. onderhoud van de pomp, dan zou ik liever preventief om het jaar even een rioolslang erdoor halen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
als je met het benodigde afschot weg komt kwa diepte zou ik altijd voor natuurlijk verloop kiezen, maar begin hier maar eerst is mee om dit na te kijken, als je riool nu op 60 diep ligt kom je bij 40 meter boven debgrond uit
 

Tjips

  • #7
Bedankt voor de reacties!

Het tuinhuis komt op een schroeffundering te staan dus ik ga morgen maar eens met een laser meten wat het hoogteverschil is tm de septictank. Dan het afschot uitrekenen en dan weet ik hoe hoog het tuinhuis moet komen.

Ik ga dus voor natuurlijk verloop. Afvoer van 125, ontstoppingsluik en plaats ook nog een expansiestuk .
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
zal 110mm nemen, bij 125 is de stroomsnelheid waarschijnlijk te laag
 

Charel

  • #9
Een buisdiameter van 110 is meer dan genoeg. Hoe groter de diameter hoe trager het afvalwater stroomt en hoe meer kans dat er iets blijft plakken.

Kijk, ik zie nu dat ik niet de enige ben met dat idee.

Een expansiestuk plaatsen ? Een paar inspectie doorloopputten bedoel je wellicht. Zo'n ondergrondse buis zet niet uit vermits je daar met een redelijk constante temperatuur zit en omdat de buis vast ingeklemd zit door de omringende aarde.
 
Laatst bewerkt:

Tjips

  • #10
Ik heb nog even met ren installateur gesproken. Kreeg het advies van een expansiestuk ivm de kleigrond hier. áls het nog wat verzakt (hoop het niet) dan is er wat meer ruimte..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu