Gat verdiepingsvloer dichten (oud trapgat)

Ik.mik.loreland

  • #1
Goedenavond,

Ik wil het oude trapgat dichten. Dit gat is ooit gemaakt toen de vorige bewoners de trap wilden verplaatsen. Wij plaatsen hem nu weer terug naar het oude gat en willen deze dus dichten.

Omdat het nogal een grof gat is, is hout wellicht niet de makkelijkste oplossing. Of wel? Ik zat te denken aan het dicht te storten. Kan dit? En waarmee kun je dat het beste doen?

Iemand tips of ervaring hiermee?

Gat is +/- 165 x 80 cm.

IMG_2550.jpeg IMG_2551.jpeg IMG_2552.jpeg IMG_2553.jpeg IMG_2554.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat voor voorzieningen zijn er gemaakt om dit gat mogelijk te maken? Is er een constructeur bij betrokken geweest?

Het maken van een gat in de vloer is vergunningplichtig. Het dichtmaken ervan ook. Je hebt dus een constructeur nodig die bepaald wat er moet gebeuren.
 

Ik.mik.loreland

  • #3
Ik ken een ingenieur, die is wezen kijken en heeft geconstateerd dat de wanden die om het gat heen stonden weg mochten. Betonnenvloer is sterk genoeg voor het gat. Gat is gemaakt zonder vergunning door vorige bewoner.

Dichtmaken heb je geen vergunning voor nodig. Maar ik ga denk ik gewoon hout gebruiken. Makkelijkst en snelst. Alle tips zijn welkom.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik.mik.loreland schreef:
Ik ken een ingenieur, die is wezen kijken en heeft geconstateerd dat de wanden die om het gat heen stonden weg mochten. Betonnenvloer is sterk genoeg voor het gat.
Knap als hij dat zo kan beoordelen. Ik zou hier toch voorzichtiger in zijn. Door het maken van het gat is de constructie behoorlijk aangetast.

Ik.mik.loreland schreef:
Gat is gemaakt zonder vergunning door vorige bewoner.
Dat geeft jou geen vrijbrief. Als eigenaar draag je zelf de verantwoordelijkheid.

Dicht storten is het mooiste. Maar dan heb je wel ondersteuning van de bekisting nodig, en stekeinden in de bestaande vloer. En daar moet aan gerekend worden.
 

Ik.mik.loreland

  • #5
Dag heren,

De ingenieur heeft al een keer een andere woning in deze straat helemaal doorberekend. En hij heeft het bouwarchief ingezien van deze woning en heeft van daaruit en van wat hij heeft gezien, geconstateerd dat er genoeg bewapening in het beton zit om het gat (en ook het nieuwe gat, wat eigenlijk het oude gat is om het nog verwarrender te maken) te dragen, mits we het metselwandje laten staan (wat je op de foto ziet).

Ik vind het sowieso al heel erg spannend, dus met deze reacties wordt het er niet beter op, maar ik wil hem wel graag gewoon vertrouwen. Hij heeft ervoor geleerd. Wel vraag ik me af hoe de betonnen vloer dan op dat wandje ligt, want als ik zo even kijk, lijkt het alsof hij er niet op ligt. Maar ik heb geen verstand hiervan. Wat jullie?

Zie foto hieronder. Hier zie je wat lijkt het einde te zijn van de betonnen vloer en de wand loopt erlangs. Klopt dat? Of zal hij ergens in het midden erop liggen?

op 2e foto zie je waar hij gemaakt is.

IMG_2559.JPG IMG_2560.jpg
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik.mik.loreland schreef:
Dichtmaken heb je geen vergunning voor nodig.
Zoals ik al aangaf is hier wel een vergunning voor nodig. Je wijzigt namelijk de draagconstructie van het huis. Een goede check hiervoor is of je het van papier kan maken (spoiler: nee, dan zak je er doorheen).

Dichtmaken kan met hout of met beton. De ingenieur kan aangeven hoe.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu