Verminderen van geluid van houten trappen.

suchyy

  • #1
Ik woon in een gebouw uit de jaren 1950, ik heb bovenburen en de trap die ze gebruiken om bij hun appartement te komen, maakt deel uit van een opslagruimte in mijn gang. Het geluid van hen die op de trap lopen, is behoorlijk luid in mijn appartement.

Vroeger waren de trappen verborgen achter een laag van ~2-3 cm pleisterwerk, dat over een metalen gaas was aangebracht. Ik weet niet hoe dit heet, maar je kunt het op een van de foto's zien. Ik heb het pleisterwerk en het gaas verwijderd, nu kan ik de houten trappen direct zien en zijn de geluiden van buren die lopen luider geworden.

Wat kan ik doen om dit zo stil mogelijk te maken? Ik verwacht geen wonderen, maar er moet toch een stillere oplossing zijn dan het oude pleisterwerk?

Idealiter zou ik de trap willen bedekken met wat mooi uitziend triplex, maar wat kan ik tussen het triplex en de trap plaatsen?

Ik dacht eraan om de kieren aan de zijkant op te vullen met purschuim en geperst vlokken schuim op de trappen te lijmen, en dat dan te bedekken met triplex.

Zijn er betere ideeën?

WhatsApp Image 2023-04-11 at 20.14.56.jpeg WhatsApp Image 2023-04-11 at 20.12.29.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat steengaas was tevens de brandwering.
Wat je er ook terug tegen maakt, het moet brandwerend zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Ik zou dan kiezen voor een combinatie van glaswol, afgewerkt met brandwerende beplating.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het beste is om iets op de trap aan te brengen, dus aan de kant van de buren. Een dempende onderlaag en vloerbedekking zal wonderen doen.
Bij een houten trap, scheelt een loper (met demping) veel.
Bij een vloer zijn de buren dat verplicht zelf te doen, eigenlijk geen idee hoe dat met een trap zit, maar mogelijk staan ze er open voor als jullie de kosten delen.

Voordat we andere tips geven:
Waarom is het pleisterwerk verwijderd? Mag het weer schuin worden?
Iets dat je ophangt aan de muren zal beter werken dan een regelwerk dat aan de trap vastgemaakt wordt, kost alleen wel wat ruimte.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
Brandwerende deur (zwaar dus goed geluidsisolerend) met dubbele kierdichting en brandwerende valdorpel (ook geluidsisolerend).
Kieren naast de trap afdichten met latten 20mm dik en kier van 6mm naar muur afdichten met MS polymeer.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Dan moet de muur wel 60 min brandwerend zijn.

Ik zou dus ook glas/steenwol aanbrengen onder de treden en dan de trap bekleden met dubbel gips. Dus 2 lagen gipsplaat over elkaar waarbij de naden verspringen.
Kun je die gipsplaten los van de trap bevestigen dan heb je de beste geluidsisolatie.
Daarna ook de nodige aandacht besteden aan de deur want je opslagruimte zal functioneren als klankkast en een klankkast werkt alleen maar versterkend als de lucht in de klankkast kan bewegen.
Is de ruimte dus luchtdicht gemaakt dan zal dit ook het geluid meestal ook flink reduceren.
 

suchyy

  • #7
Bedankt voor alle antwoorden. Het lijkt erop dat ik misschien een fout heb gemaakt door het oude pleisterwerk te verwijderen, maar wat gedaan is, is gedaan. Ik zal moeten nadenken over wat de beste optie is. Ik had er niet aan gedacht om zwaardere / betere deur te gebruiken, dat zou inderdaad een verschil moeten maken, en deze deur is bijna altijd gesloten.
 

Wim van Diedenhoven

  • #8
Als brandwerende laag zou je f* kunnen gebruiken. Er zijn ook f*lplaten met een geluiddempende laag. Deze platen kun je met f*schroeven monteren.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
De standaard F-gipsvezelplaten zijn NIET getest in brandwerende constructies. En dus niet brandwerend zoals wel vereist is bij appartementencomplexen.

Ik wil TS adviseren contact op te nemen met een bedrijf wat gespecialiseerd is in bouwkundige brandpreventie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu