Toerental MV unit

Sjaak Timmer

  • #1
Ik ben een merkwaardige situatie tegen het lijf gelopen. Op zolder heb ik een ventilatie-unit met perilexaansluiting die ik op 3 standen kan laten draaien. Nu heb ik het zo geregeld, dat wanneer ik het licht (8 halogeenspotjes achter een trafo) in de badkamer aandoe, de unit automatisch naar de hoogste ventilatiestand schakelt (schakeldraad vanuit de schakelaar op zowel de trafo als ook op het L3 contact van de unit aangesloten. Alles werkte prima, totdat ik er een klein (T5) tl-armatuurtje voor boven de spiegel bijplaatste. Ik heb de kabeldoos op zolder opengemaakt en de tl op de lasklem van de schakeldraad en de nul aangeloten (bruin op zwart en blauw op blauw). Nu draait de ventilatie-unit alleen nog maar op de hoogste stand, of ik de verlichting nu inschakel of niet, dat maakt niks uit.

Heeft iemand hier een verklaring en vooral ook een oplossing voor?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik heb hier niet echt verstand van, maar zou me kunnen voorstellen dat door onderdelen van de TL-lamp (condenator, spoel), een kleine spanning op de zwarte draden komt te staan, die voldoende is om in de besturingselectronica de hoogste ventilatiestand te triggeren.

Misschien dat het trucje helpt dat je ook toepast als een TL lamp na het uitschakelen blijft branden, namelijk in de aansluitklem van de lamp blauw en zwart te verwisselen.

Als dat niet werkt, dan helpt een tweepolige schakelaar, een voorgeschakeld relais of een ander type lamp.
 

Sjaak Timmer

  • #3
Beste Tom
Ik was zelf al vaagjes in die richting aan het redeneren (hoewel ik er zogezegd nauwelijks verstand van heb), maar bedankt dat je me over de streep trekt. Ik zal het armatuur loskoppelen en even een peertje op de installatie aansluiten om na te gaan of er iets aan de situatie verandert. Overigens zit het hele zaakje al achter een 2-polige schakelaar, aangezien deze in de badkamer is gesitueerd. Je hoort er nog van.
Groeten Sjaak
 

StefanD

  • #4
Normaal gesproken hoor je bruin nooit op zwart aan te sluiten, daar moet een schakelaar tussen. Bruin is de fasedraad en staat dus altijd onder spanning. Als je die op de zwarte aansluit, dan staat het L3 contact van de MV ook altijd onder spanning.
 

Sjaak Timmer

  • #5
Beste Stefan
Dat weet ik, maar het tl-armatuurtje is bedraad met blauw en bruin. Ik heb in dit geval de bruine draad van de tl op de (zwarte) schakeldaad aangesloten en blauw op blauw. Het is dus in dit geval zo dat noch het armatuur, noch de L3 van de MV continu onder spanning staan

Overigens ben ik zelf ook al iets wijzer geworden. Het ligt niet aan de tl, aangezien ik deze heb vervangen door een ouderwets gloeipeertje en dan heb ik hetzelfde probleem. WEL heb ik met een spanningzoeker vastgesteld dat er een bepaalde restspanning op het geheel blijft staan. Is dat normaal bij een 2-polige schakelaar? Ik dacht altijd dat het circuit op deze manier drastisch onderbroken werd (extra veiligheid)
 

StefanD

  • #6
Dat je enige spanning meet kan normaal zijn: doordat de draden naast elkaar liggen kan er sprake zijn van enige "overspraak" tussen de draden. Gebruik je zo'n "schroevendraaier met een lampje" of een twee-polige spanningszoeker?

Wat gebeurt er als je het peertje losdraait? Gaat de MV dan wel langzaam draaien?

Kun je eens een schema van de installatie tekenen?
 

Sjaak Timmer

  • #7
Ik ben er even uit geweest, dus vandaar de late reactie. Het probleem is nog steeds niet opgelost.
Ik heb im dit geval inderdaad zo'n schroevendraaiertje met lampje gebruikt, maar volgens mij heb ik ook nog ergens een tweepolige spanningszoeker liggen; ga ik morgen zoeken. Verder heb ik nog niet geprobeerd het aangesloten peertje los te draaien (ga ik ook morgen testen).

In elk geval heb ik al het volgende installatieschema van de situatie. De schakelaar bedient in dit geval zowel de trafo / 12 V inbouwspotjes, de MV-unit (Itho CVE ECO-fan 2) als het tl-armatuurtje waar het gedonder allemaal mee begon.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu