Soler & Palau Silent 100 toerental verlagen

Ajetoobuur

  • #1
Op de 1e etage heb ik een eenvoudig toilet met een fonteintje, waar een S&P Silent 100 voor de ventilatie zorgt. Deze schakelt aan/uit tegelijk met de lichtschakelaar. Hoewel ik deze ventilator vooral gekozen heb vanwege het lage geluidsniveau (26,5dB), vind ik hem eigenlijk nog te veel hard loeien.

Is het mogelijk om het toerental van deze ventilator nog te verlagen? (In de handleiding lees ik hier niets over)
 

Auto-Geen

  • #2
Je kan het proberen met een simpele dimmer.
 

Ajetoobuur

  • #3
Inderdaad, maar ik wil eigenlijk geen externe dimmer plaatsen. Een onzichtbare oplossing (modificatie aan de ventilator zelf?) heeft mijn voorkeur.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als je het toerental gaat verlagen, verlaag je ook de afzuiging.
Weet niet of de ventilator dan nog veel nut heeft.
 

Evenwatanders

  • #5
Ik denk dat je het dan beter kunt zoeken in verminderen van eventuele resonantie of in de overdracht naar de ondergrond toe.
Vooral wanneer zo'n ventilator op een houten oppervlak gemonteerd is, kan de ondergrond als klankbord gaan werken.
Je hebt niet vermeld wat de omstandigheden zijn, dus ik raad maar wat... De ventilator zelf schijnt trouwens al vrij goede (mechanische) ontkoppeling van de motor ervan te hebben, niettemin zou montage op een houten vlak wel eens een heel ander geluidsbeeld kunnen hebben dan op een stenen muur. Indien van toepassing dus.

Een modificatie aan de ventilator zelf zal er niet in zitten, die heeft een vaste snelheid, die bepaald wordt door het ontwerp van de ventilator. Een normale dimmer voor lampen heeft trouwens waarschijnlijk geen zin, omdat die niet om kan gaan met de door de ventilator opgewekte inductiespanning (tegen-EMK).

In de handleiding van dit model ventilator wordt aan het einde een regelaar genoemd: REB Enkelfasige elektronische regelaars.
Daarmee zou je dus wel kunnen doen wat je wilt bereiken: de snelheid verlagen.
 
  • Like
Waarderingen: Ajetoobuur

Ajetoobuur

  • #6
Bedankt, die had ik nog niet gevonden. Ga het even goed bestuderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu