Tocht door houten vloer

Musicus

  • #1
Beste forumleden,

Ik heb alle topics doorgelezen die gaan over het isoleren van een kruipruimte onder een houten vloer, zowel op dit forum als andere, maar ik kom toch een aantal tegenstrijdigheden tegen waar ik graag nog wat meer duidelijkheid over wil.

Huidige situatie:
Jaren 50 woning met onder de keuken en hal een kelder en onder de woonkamer een kruipruimte (deze is nog niet toegankelijk, maar we laten een opening maken in de keldermuur om zo in de kruipruime te komen). Kruipruimte is droog en is bovengemiddeld geventileerd. Er is 1 baksteen verwijderd waar de cv leidingen door lopen en hier voel je het flink door tochten. De hoogte tot aan de vloer is ongeveer 50 cm.
Er lopen balken, daarop een houten ondervloer van planken. In de woonkamer ligt een vloer van esdoorn. Ik weet niet of er een dampdichte laag tussen zit.

Omdat de vloer 2 graden kouder is dan de rest van de kamer en omdat je de kou echt voelt optrekken wil ik de vloer aan de onderzijde isoleren. Niet zozeer om de besparing maar meer om het oncomfortabele gevoel weg te nemen.

De mogelijkheden die ik overweeg:

- Makkelijkst zou zijn om spijkerflensdekens te monteren tussen de balken. Maar dan zou de zilveren laag naar de warme kant moeten, wat dus lastiger werken is. Omdat ik niet zeker weet of er al een dampdichte laag tussen de vloer zit, kan het zijn dat ik anders het vocht juist op ga sluiten. Dat lijkt mij geen goed idee.
- Andere optie is het klemmen van steenwolplaten, die ik vastzet met houten latjes. Punt is dan dat ik deze misschien niet mooi kan laten aansluiten, waardoor het nog steeds kan tochten.
- Ik zou ook eerst een damp-open scherm kunnen vastnieten, om zo het tochten tegen te gaan, en daaronder steenwol, dat naar mijn weten ook damp-open is. Dan krijg ik in ieder geval geen vocht in de balken. Dit is wel veel meer werk dan alleen spijkflensdekens….

Concrete vragen:

- Een buurman heeft spijkerflensdekens met de zilveren kant naar onder. Ik lees (oa. op dit forum) dat dit voor een houten vloer en kruipruimte niet erg zou zijn omdat de warme kant boven is en de kelder lang zoveel niet afkoelt als een dak. Maar niet iedereen is het daar mee eens. Klopt dit of is dit af te raden?
- Als ik niet zeker weet of er al een dampscherm is geplaatst moet ik dan voor de zekerheid kiezen voor damp-open producten? Dus geen spijkerflensdekens?

Ik stuur wat foto's mee met de situatie van de buurman, bij mij is de kruipruimte iets hoger.

Ik weet dat dit een telkens terugkerend item is, maar er zijn veel verschillende visies en ik wil het huis niet verpesten…

Situatie bij de buren:




Opening gehakt in de keldermuur, latei zou niet nodig zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
In theorie zit het fout bij je buurman. In de praktijk kan het meevallen. De dampdichte werking van die alu.folie kan mee vallen omdat het dusdanig is aangebracht dat die laag onvoldoende dampdicht is.

Ligt er een dampdichte folie onder de esdoorn gaat er nog minder vocht richting je kruipruimte dat is alleen maar gunstig.
Je kan de isolatie op dezelfde wijze aanbrengen als de buurman.

Is er onder de esdoorn geen damprem dan moet je de isolatie plaatsen met de alu.folie tegen de vloer.

Ik zou de isolatie op de balklaag aanbrengen. XPS platen met een sponning voor een betere luchtdichtheid. Klampjes op de balk maken en daar de isolatie tegen schroeven. De balklaag komt met deze methode ook in de warme zone te liggen. Let op de platen moeten door het kruipluik kunnen.
 

Musicus

  • #3
Is de spijkerflens zo ingericht dat ik deze ook makkelijk met de alufolie naar boven kan vastnieten? Want dan kan ik dat natuurlijk altijd doen, ongeacht of de vloer een dampscherm heeft. Ik weet namelijk niet of ik dat vanuit de kruipruimte nog kan zien.

Ik vrees dat XPS platen net door de opening gaan passen. Ik wil deze niet te groot hebben omdat het dan waarschijnlijk zonder latei kan...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Geen idee of dat lukt met die spijkerflens mijn gevoel zegt van niet.

Misschien als er ergens uit een plank een kwast is gevallen, of een kier in de planken dat je wat kan zien wat op een damprem zou lijken.
 

Kacheltje

  • #5
De damprem hoort aan de warme zijde, in dit geval zit de damprem verkeerd. Die hoort aan de andere kant te zitten.
Je plan om een platen te gebruiken en deze onder af te werken met een damp open folie is een prima plan.

Een vloer luchtdicht afwerken voorkomt trek of tocht. Andere gaten en kieren op hogere delen versterken het effect. Buiten de normale ventilatievoorziening zijn kieren niet wenselijk en geeft comfortproblemen.
Door de damp open folie goed aan te laten sluiten ben je al goed op weg.

Hoe groter het verschil tussen binnen en buiten wordt des te groter de tocht waarneembaar is. Vergelijk het met een hete luchtballon. Een gaatje daarin ontsnapt warme lucht die onderaan weer aangevuld wordt.
 

Musicus

  • #6
Ik bedoelde eigenlijk: eerst een damp-open laag en dan isolatie. Op die manier kan je denk ik beter in alle hoeken komen. Zou dat ook kunnen?

Of ik moet kijken of ik spijkerflensdekens met de folie boven vast kan nieten. Ik weet niet of dat kan...
 

Kacheltje

  • #7
Dat laatste kan ook. Na het nieten kun je de flens luchtdicht kleven aan de balken met bv een montagekit.
De kopse kanten kan met een strookje folie en die aan de flensdeken en muur luchtdicht aanbrengen.
Risico is wel bij een hele vochtige kruipruimte dat de kartonnen laag kan scheuren als het nat wordt en bezwijkt door het gewicht van de glas of steenwoldeken.

Met goede steenwolplaten kun je de isolatie kierloos laten aasluiten tussen de balken en door de breedte iets groter aan te houden dan de balken klemmen ze en vallen ze niet naar beneden. Daarna kun je op je gemak de dampopen folie plaatsen.
 

Musicus

  • #8
Dan kies ik denk ik voor de makkelijke weg, spijkerflensdekens met de alu kant naar boven en aan de onderkant papier. Zit ik niet met m'n hoofd in de steenwol en kan ik via een kleine opening naar binnen.
De kelder is droog dus hopelijk scheurt het niet.

Ik zal wel wat foto's posten na afloop (na de kerst wordt dat pas..)
 

Musicus

  • #9
Toch nog een aanvulling op deze vraag.

Komende week komt er een mangat in de keldermuur zodat ik onder de vloer kan komen. De aannemer adviseerde me om gebruik te maken van Alkreflex isolatie (als ik de naam mag noemen…).

Heeft iemand wel eens gewerkt met dit materiaal?
Er staat dat je aan beide kanten van de vloer 5 cm open moet houden om te kunnen ventileren. Maar ik had juist last van tocht door de vloer heen. Zou ik nu dit probleem niet houden? Of zal het vooral warmere lucht zijn die circuleert waardoor je geen optrekkende kou voelt?

Het is natuurlijk wel veel makkelijker en schoner werken dan steenwol dus ik sta er wel open voor.
 

Kacheltje

  • #10
Spijkerflens is toch ook schoon. Die zit rondom ingepakt in folie en papier.
 

Musicus

  • #11
Klopt, maar je moet het nog altijd gaan snijden...
 

Kacheltje

  • #12
Als dat alles is. :wink:

Acraflex werkt als reflecterende isolatie en daar zal je de tocht blijven behouden tenzij je onder de vloer op kierenjacht gaat. :lol:

Over de isolatiewaarde en toepassing vind je wel wat op hun website.
 

JvS768

  • #13
Beste Musicus, ik ben wel erg benieuwd naar je ervaring, als je aan de slag gaat met die spijkerflensdekens en ze gaat ophangen met de reflecterende laag naar boven.

Om in te gaan op je eerdere vraag: Ik zie ook niet echt een nadeel van het 'verkeerd om' ophangen (met de reflecterende laag naar beneden, zoals je buurman deed), behalve dan dat de isolerende waarde wat lager uitvalt, doordat je niet dat extra effect van de reflectie hebt.
 

Musicus

  • #14
Ik zal een kleine update geven:

Inmiddels is er een mangat gemaakt en heb ik onder de vloer alle spinnenwebben weggehaald. Ik heb de balkafstanden opgemeten en dit varieerde nogal. Vaak tussen de 54 en 58 cm.
Omdat ik niet makkelijk kan werken met deze wisselende afstanden heb ik 'Rockwool 201 Vario' besteld. Deze platen kan je 5 cm indrukken, waardoor ik niet alle platen steenwol hoef te gaan snijden.
Komende dinsdag worden ze geleverd en kan ik aan de slag.

Nog een vraagje: langs de muren en bij leidingen zal de isolatie misschien niet zo mooi aansluiten en zal ik wat dicht moeten spuiten met isolatieschuim. Kan ik dat beter na afloop doen of van te voren?
 

EricSa

  • #15
Na afloop, en doe dan wel een adembescherming op of je hebt grote kans dat je er niet meer uitkomt met die vrijgekomen drijfgassen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Naast de adembescherming ook met z'n tweeën werken, eentje onder de vloer en de ander boven de vloer, degene die onder de vloer ligt dient een dik touw of vergelijkbaar om te hebben om hem onder de vloer uit te kunnen trekken in geval van nood..
 

Musicus

  • #17
Klus is geklaard!

De isolatie werd (anders dan afgesproken) 1 dag eerder bezorgd. Mazzel dat ik net thuis was.
Gisteren meteen 2 pakken weggewerkt en vandaag de rest gedaan. Wat het lastig maakte is dat de balkafstand erg verschillend is. Soms 53cm (vandaar de keuze voor 'Rockwool 210 Vario') maar soms ook 63cm. En dan past een plaat van 58cm niet.
Voor de grote balkafstanden heb ik de plaat overdwars gebruikt en heb dus steeds stukken moeten afzagen. Het kleine gedeelte heb ik weer gebruikt met een passtrook van 7cm om niet al te veel verlies te hebben.
Ik heb geprobeerd om netjes te werken, maar soms druk je de islolatie wat samen om het goed te laten klemmen. Beter dat dan een opening lijkt mij.
Ik heb geen gebruik hoeven te maken van pur, alle holtes zijn goed gevuld met steenwol.

Ben benieuwd of we verschil gaan merken!





 

Kacheltje

  • #18
Ziet er keurig uit. :prima:
zelf zou ik de platen nog een ondersteuning geven met de tijd is het de vraag of het nog gaat verzakken.
 

Musicus

  • #19
Hoe zou je dat doen? Regels lang iedere balk schroeven of juist overdwars? Dan kan de isolatie wel iets zakken, maar kan het er niet onderuit vallen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Zeskantgaas is daar heel goed voor te gebruiken, het gaas met een nietapparaat op lucht of met de hand vast nieten op de balken, net onder de isolatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu