Vocht trekt door tegelvloer na muur injecties?

SKB2023

  • #1
Beste lezer,

Enkele maanden geleden constateerde ik dat er vocht optrok in een gemetselde oude binnenmuur in onze gang. Voor deze gemetselde muur staat een voorzetwand, hier waren wat vochtsporen zichtbaar en de plinten trokken krom, deze waren verzadigd met vocht. Ook waren er hele kleine druppeltjes op de tegelvloer langs deze muur te zien. Na een bezoek van een bekend vochtbestrijdings-bedrijf werd duidelijk dat de muur inderdaad zeer vochtig was. Afspraak gemaakt, muren geinjecteerd en over enkele maanden wordt gemeten of de muur minder vochtig is. Het bedrijf is een van de weinige in NL dat 30 jaar garantie afgeeft na succesvolle muur injecties.

Echter viel mij nu op dat de druppeltjes op de tegelvloer vaker voorkomen en het lijkt alsof het meer is dan eerst. De vochtigheid is enkel aanwezig op het strookje tegels dat langs de geinjecteerde muur ligt. dit strookje ligt circa 3/4 cm van de muur. De rest van de gang is droog. De tegelvloer ligt, zover ik weet, op een betonnen vloer. Er zijn geen leidingen aanwezig in / onder deze vloer. Ik heb uiteraard contact opgenomen met het bedrijf en deze geven aan dat vocht niet door beton kan optrekken.

Hoe kan het dat mijn vloer toch vochtig is en het erger lijkt dan eerst? Wat zou een oorzaak van dit probleem kunnen zijn. Ik hoor het graag & alvast bedankt voor jullie hulp.

thumbnail_IMG_11062.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat zit er aan de andere zijde van de muur? Als dit buitenterrein is: Ligt de grond dan hoger dan de bovenkant van de vloer?
 

SKB2023

  • #3
Aan de andere kant van de muur is onze woonkamer. Hier ligt een houten vloer die gedragen wordt door houten balken. Wij hebben geen luik o.i.d. om in de kruipruimte te kijken. Ook aan die kant van de muur liggen geen leidingen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
SKB2023 schreef:
De tegelvloer ligt, zover ik weet, op een betonnen vloer. Er zijn geen leidingen aanwezig in / onder deze vloer. Ik heb uiteraard contact opgenomen met het bedrijf en deze geven aan dat vocht niet door beton kan optrekken.
Bovenstaande zinnen kloppen.

Wanneer zijn die fotos genomen. Als ik dit lees kan het haast niet anders zijn, de luchtvochtigheid in huis is te hoog.
Tenzij er iets op die zone, waar de druppels op het moment van de foto zichtbaar waren, iets dampdicht heeft gelegen. Bijvoorbeeld een vloerbedekking met een rug van rubber.
Ben je in staat de luchtvochtigheid in huis te meten.
 

SKB2023

  • #5
Het klopt inderdaad dat er een korte periode een plint op heeft gelegen. Deze moet ik nog monteren, maar nu er vocht is wil ik er mee wachten. De foto is deze week genomen, toen lag er ongeveer al een week niets meer op de vloer waar nu het vocht zichtbaar is.

Ik kan nu niet de luchtvochtigheid meten. Wellicht loop ik straks nog even naar de Action voor een hygrometer.

Echter is het vocht wel op een hele specifieke plek. Zou dat dan met de algemene luchtvochtigheid verband kunnen hebben?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die zone waar de druppels te zien waren zou te koud kunnen zijn, lager dan het dauwpunt in relatie met de temperatuur en de luchtvochtigheid op dat moment tussen de plint en de vloer.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
ik zou dan toch ook minstens een luik in de vloer maken om de muur en de oplegging van de balken aan die kant te bekijken als het daar droog is dan is de kans groot dat het condensatie is
 

SKB2023

  • #8
Ik heb de luchtvochtigheid kunnen meten. Deze is circa 74% bij 20 C.

Heb niet het idee dat de vloer op de vochtige strook kouder of warmer aanvoelt dat op andere plekken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Zie je nu nog steeds druppels op die locatie.

SKB2023 schreef:
Deze is circa 74% bij 20 C.
Het dauwpunt ligt op 15,2 gr.

Sorry niet alleen de luchtvochtigheid is van invloed. De temperatuur van het oppervlak waar die druppels te zien zijn is belangrijk en dat kan zeer plaatselijk zijn.
Waar de druppels liggen is de temperatuur lager dan 15,2 gr.
Als test kan je op die zones een transparant dampdicht materiaal leggen en kijken of het vocht onder of boven op die folie zichtbaar wordt.
 

SKB2023

  • #10
Er zijn nu hele kleine druppeltjes. Geen idee of dit nog relevant is: er is natuurlijk ook vocht uit de muur aan het verdampen i.v.m. de injecties van de muur. Dus misschien dat de luchtvochtigheid hier ook iets hoger door is? Ik denk hardop na.

Ik heb een deurmat met rubberen rug, zou dit een optie zijn om er op te leggen en te testen? Er zou dan dus vocht aan de onderkant van de mat moeten komen, als ik je goed begrijp.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Klopt, laat nog wat horen.
 

Charel

  • #12
Bij druppeltjes die er bovenop liggen denk ik ook aan condensatie. Dat vocht komt dus uit de lucht van de binnenruimte en niet uit de vloer of de ondergrond.
Het feit dat de vochtigheidsgraad ook zeer hoog is wijst daar ook op maar wijst er vooral ook op dat de binnenruimte veel te weinig (of niet) geventileerd wordt. Dat moet je sowieso verbeteren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
SKB2023 schreef:
Het bedrijf is een van de weinige in NL dat 30 jaar garantie afgeeft na succesvolle muur injecties.
Je geeft het zelf al aan: het bedrijf geeft garantie. Laat hun het dus oplossen. Tip: vraag hun naar het verschil tussen optrekkend vocht en condensatie, het zou apart zijn als ze gaan injecteren terwijl de oorzaak een koudebrug is.
 

SKB2023

  • #14
Bedankt voor alle reacties tot dusver. Ik weet niet hoe ik een bericht goed kan quoten dus doe ik het zo.

@Charel Het klopt inderdaad dat sommige ruimtes in ons huis slecht geventileerd zijn. Echter weet ik zelf niet zo goed hoe ik de gang goed kan ventileren. Het is een smalle gang met enkel de voordeur, kamerdeur en trap. Het is ook een zeer oud huis (1890).

@IJkenhout Dat klopt inderdaad, echter twijfel ik dus of het vocht wat ik nu zie wel uit de muur komt. Ik ben op zoek naar andere oorzaken middels dit topic. Het injecteren van de muren & afname in vochtgehalte in de muur is hetgeen waar zij garantie op geven.

Maar condensatie kan dus, zoals te zien op de foto's, zeer plaatselijk optreden? Omdat het enkel om het strookje van 3 a 4 cm van de muur vandaan gaat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Ja, dat is afhankelijk van de plaats waar de temperatuur onder het dauwpunt komt.
 

SKB2023

  • #16
Ik heb het enkele dagen aangekeken:
- Met mat op de plek: klein beetje vocht onder de mat.
- Zonder mat op de plek: geen vocht meer, maar het is afgelopen dagen natuurlijk wel afgekoeld. Luchtvochtigheid ook iets minder in huis dan eerst. (tussen de 55 en 60%).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Dank je voor je antwoord.
Zo leren wij met z'n alle ook weer wat en zie je hoe lastig het is om de juiste oorzaak te vinden.
 
  • Like
Waarderingen: SKB2023

SKB2023

  • #18
Nu toch weer verbaasd: de plint heeft weer op de vloer gelegen sinds dinsdag met de bedoeling om deze te bevestigen dit weekend. Nu net de plint verplaatst, weer dikke druppels onder de plint. Verder nergens, dan kan het toch niet de condensatie zijn? Zonder plint & mat op die plek ging het nu juist beter. Alsof er dus toch vocht van onder die tegels wilt trekken, maar dit niet lukt zo lang er iets op ligt.
 

SKB2023

  • #19
Goede middag, iemand nog nieuwe inzichten? Condensatie kan toch niet neerdalen en onder een plint komen. Dus dan zou het vocht toch uit de vloer moeten komen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #20
Dan kan het juist geen optrekkend vocht zijn. Het is duidelijk een gebrek aan ventilatie icm een (plaatselijk) koud oppervlak. De los liggende plint zorgt ervoor dat het onder de plint koud blijft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu