TL-lamp met bewegingssensor

Peterkinna

  • #1
Dag iedereen,

Ik heb op m'n zolder 2 TL-lampen hangen waar ik vroeger reeds succesvol een bewegingsmelder had op aangesloten. Nu had ik snel op een andere plaats een bewegingsmelder nodig en had ik deze verplaatst.

Ik heb dus onlangs een nieuwe gekocht om op zolder te gebruiken, maar heb een vreemd probleem: de TL-lampen zoemen/brommen nu heel hard. Het ligt niet aan de ballast in de armatuur, want als ik ze rechtstreeks aansluit (dus zonder de sensor ertussen) heb ik het gebrom niet... De sensor werkt verder prima, schakelt in/uit volgens de instellingen. Volgens de technische gegevens is er een belasting mogelijk van 40 tot 400W, en er hangen 2 TL-lampen van elk 36W aan, dus dat kan volgens mij ook niet het probleem zijn...

Iemand een idee waaraan dit kan liggen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Feit dat ze een vanaf vermogen geven geeft mij aan dat het waarschijnlijk een halfgeleider(triac) schakelaar is en geen hard contsct.
Nadeel van triac schakelaars is dat ze niet tegen inductieve lasten kunnen zoals tl voorschakelapparatuur, hier gaan ze vreemd van schakelen en dat hoor jij terug in de ballast van de tl.

Waarschijnlijk staat er ook een gloeilamp op de typeplaat en geen tl lamp of led.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je hebt een type bewegingsmelder die geen inductieve lasten kan schakelen. Vermoedelijk werkt die met een triac.

Je vorige bewegingsmelder had zeer waarschijnlijk een relais als schakelend element. Dat heeft geen problemen met inductieve lasten.

Je kunt dat eigenlijk ook al zien aan de minimale belasting (40W) want een relais heeft geen minimaal vermogen nodig, een triac wél.

Koop het juiste type bewegingsmelder en je hebt dat probleem niet meer. :wink:

Edit: Headhunter was me net 2 minuten voor! :mrgreen:
 

Peterkinna

  • #4
Bedankt Headhunter en Kees voor jullie antwoorden! Dat wordt dus even teruglopen naar de winkel :roll:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu