Tips voor duurzamer maken jaren 20 woning

matt_85

  • #1
Goedemorgen,

Ik heb onlangs de sleutel gekregen van mijn jaren 20 woning (energielabel E) en nadat ik het volledige huis gestript had, kon ik een beetje bepalen wat ik moest doen om het enigszins te verduurzamen. Kunnen jullie eens meedenken over wat ik zou kunnen doen om het beter te krijgen? Ik heb de volgende situatie.
  1. Het systeemplafond is er uit en het nieuwe plafond wordt 3.10 hoog.
  2. Momenteel is er gedeeltelijk dubbelglas.
  3. Oude CV ketel uit 2008
  4. De vloer (tegels) is gelegd op een cement dekvloer met daaronder weer een soort schuim van circa 1 cm dik voorzover ik dat kan zien gestort op beton. Dit is een best grote oppervlakte van circa 60 m2.
  5. Ongeisoleerde muren. Er it een hele kleine spouw tussen, maar dit is helaas maar 2 cm.
  6. Mansarda dak waarbij ik heb geconstateerd dat er voor circa 6 cm isolatie op het dak is gelegd.
Naar deze situatie wil ik naar toe (indien mogelijk)
  1. Ik zag dat er er op de eerste verdieping onder de houten vloer allemaal pur-achtig spul zat Dit is isolatie?
  2. Enkel glas en kapotte kozijnen worden vervangen door nieuwe kozijnen/deuren met hr++ glas
  3. Nieuwe remeha CW6 CV-ketel
  4. Vloerverwarming is de ultieme wens voor mij. Ik weet niet of het kan met droogbouw en met dit huis met die hoge muren, maar hier ben ik me op aan het orienteren. Ik wil bij verwarmen met een pelletkachel, airco of een radiator ergens.
  5. Muren van binnenuit isoleren. Hoeveel cm dik moet ik minimaal?
  6. Ik hoop dat de isolatie afdoende is voor het dak. Ik overwoog ook van binnenuit extra isolatie te plaatsen, maar dit werd me afgeraden ivm condensvorming. Is dit echt zo?
  7. 15 zonnepanelen op het dak en koken op inductie.
Hebben jullie nog tips die ik zeker wel of niet moet doen?
 
Laatst bewerkt:

klusweb

  • #2
He, verrassend dat je nog geen antwoorden hebt, hopelijk lees je nog mee. Misschien was je bericht wel erg lang, met erg veel open vragen.

Je bent rigoureus aan een flink project begonnen, zo te lezen. Hopelijk strand je niet halverwege, dus hou het behapbaar. Knip het op in fases zodat je telkens wat af kan ronden voor de motivatie, en niet het overzicht verliest en in "help mijn man is klusser" eindigt.

1) Pur-achtig spul wat heel oud is, kan heel onschuldig zijn, maar kan ook spuitasbest zijn. Kijk uit als je die mogelijkheid nog niet onderzocht had.

2) Goed plan! Waar ruimte is en je de kozijnen of draairamen toch moet vervangen, kun je zelfs overwegen voor triple te gaan.

3) CV ketel? Die investering zou ik besparen. Een ketel uit 2008 die goed onderhouden is, is vrijwel net zo zuinig als een nieuwe. Spaar liever door voor een warmtepomp later, of zo. Maar wacht daar zo lang mogelijk mee: die techniek is nog flink in beweging. Geef die ketel dus een beurtje en een aai over z'n bol, dan kan ie mogelijk nog jaren mee. Je geeft hem nu sowieso al een rustiger leven.

4) Authentieke tegelvloeren zijn een beetje zonde om te slopen. Maar als die tegelvloer recenter is en je kunt onder de b.g. vloer isoleren, dan is vloerverwarming natuurlijk heel mooi. Kun je er niet onder isoleren zonder de vloer een heel eind omhoog te brengen, dan heb je wel een uitdaging. Ik heb zelf een houten vloer op de b.g., waar ik gemakkelijk onder kan komen om te isoleren.

5) Dat hangt af van welk materiaal je gebruikt. Van PIR heb je bijvoorbeeld veel minder nodig dan van glaswol of EPS. Her en der is wel online te vinden wat de normen voor nieuwbouw en renovatie zijn, en hoe je die berekent uit materiaalsoort en dikte. Veel isolatiewinkels vermelden meteen de Rd waarde per dikte. Er zijn ook sandwiches met gips of OSB verkrijgbaar zodat je in 1x de afwerkwand er ook bij hebt.

6) 6cm is al best behoorlijk, voor zo'n oud huis. Nou ben ik geen specialist, maar zowel binnen als buiten isoleren lijkt me inderdaad ingewikkeld, vooral qua ventilatie en vocht.. En er is niks duurzaams aan een rotte dakconstructie... kortom, denk nog maar eens na of dat echt wel nodig is.

7) Let erop dat de installatie goed gebeurt, anders kun je zomaar het agentschap telecom aan de deur krijgen. Ondeskundig aangelegde zonnepanelen kunnen behoorlijk wat stoorstraling geven. Dat zit hem zowel in goede gecertificeerde apparatuur als volgens de regels aangelegde bekabeling (bv zonnepanelen niet in een lus rond het dak aansluiten, maar de bedrading altijd in paren leggen, liefst nog getwist).

8) Probeer je topics, net als je project, in behapbare onderdelen te splitsen :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu