Tips gevraagd voor besparing gas imv 300 liter bolier

Razzamp

  • #1
Wij zijn net verhuisd en hebben een prachtige, maar wel energieverslindende 300 liter boiler in huis. Nu vroeg ik mij af hoe deze energiezuiniger in te stellen is.
Wij hebben een ATAG BrainQ-thermostaat waarmee ik een nachtprogramma voor warmwater kan instellen. Is dat uberhaupt handig? Bijvoorbeeld door de ww-temperatuur in de nacht aanzienlijk te verlagen? Of juist niet omdat dat 's ochtends toch weer moet opwarmen?
Wie kan mij hierbij helpen? Alvast dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarom een 300l boiler?
 

Razzamp

  • #3
Die stond er al
 
Laatst bewerkt door een moderator:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Zit.er.een zonnesysteem aan gekoppeld?
Ik vind 300l voor een woning erg veel.
Heb je recirculatie erop?
Lange leiding afstanden?
 

Razzamp

  • #5
ik ben op zoek naar tips om de ww-temperatuur in te stellen. Ik zie even niet hoe deze vragen daarbij zouden kunnen helpen. Maar dat ligt misschien aan mij
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Deze vragen helpen om inzicht te krijgen in de installatie. Dat is van belang om je een goed advies te kunnen geven.

Een 300 liter boiler is echt groot als het gaat om een (indirect) gasgestookt exemplaar. Daar konden wij in mijn studententijd meer dan 20 keukens en douches mee van warm water voorzien. Bij een trager opwarmend systeem, bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnesysteem, kan die 300 liter echter wel noodzakelijk zijn. Vandaar ook de vragen.

Warmwatercirculatieleidingen zijn verder erg comfortabel, maar kosten veel energie.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Je kunt een circulatieleiding ook zodanig maken dat als er ergens warm water getapt wordt
dat de pomp dan meteen wordt ingeschakeld. Na de tapvraag schakelt de pomp dan weer uit.
Dat in/uitschakelen kun je simpel maken met een aanlegthermostaat op de uitgaande leiding
net na de boiler maar ook b.v. met iets van domotica.

Maar stel dat je geen circulatieleiding hebt, dan kan ik daar geen antwoord op geven.
Het lijkt mij dat een boiler niet zoveel afkoelt dat het nuttig is om het bijwarmen 's nachts uit
te schakelen. Je zult in dat geval de boiler 's morgens ook weer op moeten warmen en vanwege
legionella kun je de temperatuur ook niet te laag laten worden.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Alleen 's nachts de WW temperatuur lager zetten gaat niet veel helpen. Zo'n grote boiler verliest in de nacht maar een paar graden. Stel dat hij normaal op 65 graden gestookt wordt bij een omgevingstemperatuur van 20 graden, dan is er een temperatuursverschil van 45 graden. Als je hem 's nachts uit laat en hij zakt in die periode tot 60 graden, dan is het gemiddelde temperatuurverschil met de omgeving 62,5-20 = 42,5 graden.

Het energieverlies is evenredig met het temperatuursverschil over de buitenschil. Je winst is (45-42,5)/45 = 5,5%. En dat alleen over de nachtperiode. Dus als die periode 8 uur is, is dat maar een derde van een etmaal. Dan is je energieverlies gereduceerd met minder dan 2% gerekend over het hele etmaal.

Wat wel helpt is de temperatuur constant zo laag mogelijk zetten, maar wel voldoende hoog tegen Legionella. Continu verlagen van 65 naar 60 graden geeft 5/45 = 11% besparing per etmaal.

En 11% energiebesparing op de stilstandsverliezen is bij een 300 liter boiler gerekend over een jaar wel een beste hap geld.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Waar staat de boiler?
Staat ie binnen de geïsoleerde schil van het huis, dan maakt het warmteverlies het grootste deel van het jaar weinig uit. De warmte gaan in de winter gewoon het huis in, de verwarming hoeft dan iets minder warmte te geven.
Staat ie in een kelder of niet geïsoleerde zolder dan dat ding extra inpakken.

Waarom überhaupt een boiler?
Eruit slopen is mogelijk ook een optie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
300 liter is wel lekker douchen, water genoeg. Maar goed, aangezien een 300 liter boiler ook niet echt gratis is in aanschaf, zal er waarschijnlijk wel een reden zijn waarom deze is geplaatst.
 

Razzamp

  • #11
Dank allemaal, was echt alleen maar op zoek naar de vraag of het zinvol is om 's nachts de ww-temperatuur te verlagen. Antwoord is dus: niet heel erg, wel een beetje
Vwb alle overige adviezen: tja, de vorige bewoners hadden comfort als prioriteit en niet de energierekening. Wie weet ga ik in de toekomst nog eens denken over slopen, vervangen, isoleren oid
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu