Tips voor goede verwarming voor hele huis

Amras25

  • #1
Hallo,

We hebben sinds een tijd vloerverwwarming op de gehele benedenverdieping. Boven hebben we nog de klassieke radiators.
Nu hebben we één thermostaat, die nog stamt uit de tijd dat er beneden ook radiator verwarming was. Vloerverwarming is in 5 zones verdeeld.

Het nadeel is nu, dat als het beneden warm genoeg is, dat de cv stopt met warmte afgifte, dus de radiatoren boven geven geen warmte af.
Wat we willen: beneden mag de vloerverwarming lekker aan staan zodat het daar standaard 19 graden is.
Boven moet bijvoorbeeld de badkamer apart verwarmd kunnen worden indien nodig. Slaapkamers/werkkamer ook.

Als ik het goed heb, is voor de benedenverdieping gewoon een aan/uit functie voldoende. Dat hoeft niet ingesteld te worden op moment van de dag, of vrije dag/afwezig oid. Dat was op de oude thermostaat wel handig.
Voor boven is dat wél nodig. Ik wil dat het in de badkamer lekker warm is als ik 's morgens ga douchen, zonder dat alle andere radiatrors aan slaan, of dichtgedraaid moeten worden.
Is dan een aan/uit functie ook handig? Of moet het dan juist Open therm zijn?
Nu kwam ik de Evohome tegen van Honeywell. Ergens lijkt me dat de beste oplossing, maar ook wel prijzig, met al die slimme radiatorknoppen.
Het lefst wilen we iets dat vrij in de ruimte gezet kan worden, en dat níet op batterijen werkt. Het paneel zelf is dus ideaal, met een adapter, maar de knoppen werken weer op batterijen. dat is dan weer jammer, maar ja.

En hoe zit het met bereik? het is een behoorlijk huis, waarvan de werkkamer aan het eind van een gang van zo'n 7 meter zit. Welliswaar boven de woonkamer, maar daar zit dan wel weer isolatiematerieel tussen.
 

stefan9

  • #2
Ik heb zelf zeer goede ervaring met Homematic. Ik heb op alle radiatoren een regelaar die bestuurd wordt door een programmeerbare thermostaat in de ruimte waar de radiator hangt. De CV-ketel wordt aangestuurd met een aan/uit schakelaar die aan gaat zodra minimaal één thermostaat warmte vraagt en uit gaat als geen thermostaat meer warmte vraagt.
Het systeem is goedkoper dan Evohome en biedt veel meer mogelijkheden.
De regelaars werken wel op batterijen, maar dat vind ik geen nadeel (en wel een voordeel, want geen draden). Oplaadbare batterijen gaan zo'n 2 jaar mee en ik krijg een appje op mijn telefoon als er ergens een batterij leeg dreigt te raken.
 
  • Like
Waarderingen: Amras25

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Zoek eens in google op "etageregeling" dan krijg je een keur aan betaalbare mogelijkheden en dan heb je Honeywell echt niet nodig om zoiets eenvoudigs op te lossen
 

Amras25

  • #4
Stefan9, heb jij ook vloerverwarming?
 

stefan9

  • #5
Nee, geen vloerverwarming. Wel een gaskachel in de woonkamer die zorgde voor kou in de rest van het huis. Ik weet dat Homematic ook onderdelen heeft voor aansturing van vloerverwarming, maar daar heb ik dus geen ervaring mee.
 

Amras25

  • #6
Ok, nou, met die vloerverwarming denk ik dat ik toch wel een installateur laat komen.
Heb je gelegenheid om mij te laten weten wat je (als basis) in huis hebt?
 

stefan9

  • #7
Ik heb een CCU2, met HM-CC-RT-DN regelaars en HM-TC-IT-WM-W-EU thermostaten. Om de ketel te schakelen gebruik ik HM-LC-Sw1-Pl-CT. (Tja... ze zouden wat aan die namen moeten doen)
Homematic zet zich tegenwoordig vooral in op de Homematic IP lijn. Deze is overigens volledig compatible met de CCU2. Als ik nieuwe spullen nodig zou hebben, dan zou ik kiezen voor de Homematic IP lijn omdat ik die mooier vind.
Er is ook een Homematic IP centrale die je in plaats van de CCU2 (momenteel CCU3) kunt gebruiken en waarmee je een "cloud based" oplossing hebt. Persoonlijk wil ik niet dat mijn verwarming afhankelijk is van mijn internet verbinding, dus ik zou nu voor de CCU3 gaan. (Voor externe toegang gebruik ik een Raspberry Pi met PiVPN)
Wil je alles uit de CCU3 halen, dan moet je wel een beetje kunnen programmeren. Doorgeven van meldingen via je telefoon moet je bijvoorbeeld zelf met een scriptje regelen. Maar dan zijn de mogelijkheden ook eindeloos :-)
Heel veel informatic kun je op het (grotendeels Duitstalige) Homematic Forum vinden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu