Vloerverwarming wordt niet warm genoeg - tips of ideeën

Barry1

  • #1
Hallo, alvast bedankt voor het lezen van mijn probleem, alle hulp is welkom!
Ik heb zo`n 4 jaar geleden vloerverwarming in een eengezinswoning (begane grond) aan laten leggen.
Zijn 6 groepen, aangestuurd door een Remeha Calenta. De verdeler is een Top-Flow (Nederlands bedrijf, ik heb hen ook een mail gestuurd voor hulp), met een UMPO grundfos pomp.
Altijd wel gemerkt dat de vloer traag warm werd en ook niet echt warm maar de laatste jaren genoeg om de huiskamer warm te krijgen.
De installateur is niet meer bereikbaar, helaas. Nu het kouder wordt is hel wenselijk om alles goed te laten werken.
Heb zelf een proces technische achtergrond dus bekend met de techniek alleen niet op huiskamerniveau.
Heb nu eea uitgezocht:
Aanvoertemperatuur wordt maar maximaal 32 graden, terwijl aanvoer 45 graden is. Retourtemp is 30 graden, dus delta T is minimaal.
Ik heb een thermostatische pompschakelaar op de verdeler zitten, (voor energiebesparing, gaat pas verdeler aansturen boven 35 graden aanvoer) daarmee kan ik de aanvoertemperatuur van mijn CV aflezen. Ik heb het met en zonder deze schakelaar geprobeerd maar geeft uiteraard geen verschil.
Heb de Heimeier thermostaatkraan in de toevoer naar verdeler gedemonteerd om maximale doorstroming te krijgen. Deze staat ook maximaal open, kan hem met mijn vinger indrukken.Retour kraan open en dicht gehad, lijkt goed te werken.
CV systeem is 2,2 bar en volledig ontlucht. Verdelers van de groepen diverse keren dicht en open gedaan, staan nu allemaal open en lijken flow te geven, je hoort de flow minderen als je de kranen dichtzet.
De remeha calenta heb ik 10 jaar geleden waterzijdig ingeregeld met lage CV temp en lage pompsnelheid, weet even de parameters niet uit mijn hoofd maar de rest van het huis wordt prima warm met radiatoren. Systeem wordt aangestuurd door een Remeha isense thermostaat in de huiskamer.
Op de grundfos pomp staan diverse standen, allemaal geprobeerd geeft geen verbetering.
Opwarmen huiskamer (+/- 50 m2) gaat van 18 naar 19,5 graad in een uur of 5, dus veel te traag. Huis is van 1998 prima geisoleerd met HR++ glas beneden.
Lang verhaal geworden, sorry daarvoor.
Hebben jullie tips of ideeën waardoor ik mijn systeem weer ok werkend krijg?

1670762308835.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
dit is een menginjectie verdeler die willen graag een aanvoer van minimaal 60 graden hebben.
Of zit er aan de zijkant bij de pomp een inbus schroef zodat de mengverhouding ingesteld kan worden?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is er niets aan de inregeling met lage pompsnelheid veranderd? Dan zou daar ook wel eens een probleem kunnen zitten, en helpt het misschien al om de pompsnelheid te verhogen. Bot gezegd: er moet meer vermogen naar de vloerset dus hogere aanvoertemperatuur en/of meer water per seconde uit de ketel naar de vloer.
 

Barry1

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties: ik heb de pompsnelheid verhoogd van minimaal 2 maximaal 6, stond op min2 max 3, dit geeft geen helaas verbetering.
Ik kan geen inbus vinden, heb 2 foto`s toegevoegd, aan de onderzijde zit wel een aansluiting ,dat is volgens mij een bijvulpunt.
Ik zal de aanvoer temperatuur eens verhogen, alleen gaat dan wel mijn waterzijdig inregelen van de rest van het huis minder worden, de ketel regelt dan niet meer in zijn ideale gebied.

1670771315456.jpg 1670771315471.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
als u de aanvoertemperatuur verhoogt blijft de installatie nog net zo goed ingeregeld, dit omdat als u goed hebt ingeregeld de retourtemperaturen van de gebruikers onderling nagenoeg gelijk blijven.
 

Barry1

  • #6
Misschien heb ik het dan verkeerd begrepen? Ik dacht dat het zo zat: een HR CV ketel haalt zijn extra rendement uit het terugcondenseren van de rookgassen dmv de retour flow van de CV. Hoe kouder hoe meer er gecondenseerd wordt. Ik heb de radiatoren ingeregeld op de Delta T (was ongeveer 12 graden). Maar mijn begintemp is nu geen 50 maar 60 graden dus mijn retour temp is 10 graden (theoretisch) hoger dus worden er minder rookgassen gecondenseerd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ja dat klopt wel maar zolang de retour onder de 60 graden blijft win je condenserend vermogen.
Hie lager hoe beter maar je installatie bepaald het rendement niet de ketel.
Dus nu word de boel niet goed warm blijft stoken maar het rendement is geweldig.
Per saldo stook je je nog arm.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
condensatie blijft zolang de retour temperatuur maar onder ongeveer de 55 graden blijft, dus met een systeem wat 70/50 draait zit je nog in het hr bereik
 

Hans de L

  • #9
Draai alle kranen van de rest van je installatie dicht, zet de sturende thermostaat van je ketel op max, dito voor de pomp op je ketel.

Zorg dat de thermostaat knop op je VV verdeler max open staat evenals de retourkraan.

Dan moet je toch echt een hogere aanvoer op je VV gaan krijgen.

Zo niet, gooi die kranen er tussen uit en maak een tijdelijke verbinding ,met een knelkoppeling, puntstuk of wat dan ook om een directe verbinding zonder kranen te krijgen.

Sorteert dat wel effect naar een hogere aanvoer naar je VV, en een hogere temperatuur/delta T in je VV kringen, dan weet je waar het aan lag, en dan hoop ik ook niet dat de voeding van deze 6 groeps verdeler een 15 mm pijpje blijkt te zijn, dat helpt ook niet gezien de langdurige klachten...
 
Laatst bewerkt:

Hans de L

  • #10
The headhunter schreef:
Ja dat klopt wel maar zolang de retour onder de 60 graden blijft win je condenserend vermogen.
Dat klopt theoretisch inderdaad, maar voor het goede begrip, het is echt wel het minst best haalbare...

Het optimum zit bij een retourwatertemperatuur van 45 graden, en dan heb je een HR rendement op bovenste stookwaarde van ongeveer 96% bij 1/3 van de hooglast van de ketel, alles wat ie daarboven verstookt wordt een stuk minder rendabel.
 

Barry1

  • #11
Ik heb mijn aanvoertemperatuur verhoogd naar 60 graden en zie dat de temp in op de vloerverwarming omhoog gaat naar 38 graden, gaat nog niet van harte maar heb nu een delta T van 8 graden.
 

Hans de L

  • #12
Dat is een nette waarde, zeker bij deze buitentemperaturen, je moet ook niet vergeten dat een VV in een zand/cement dekvloer door de massa een enorm traag systeem is. Dus laat dat maar een dag of wat zo staan. Een gelijkmatige delta T over al je radiatoren is ook netjes, een verschil van 20 graden heb je pas als het buiten -10 graden is.

Heb je overigens mijn advies 1:1 opgevolgd en heb je nog luchtgeluiden waar genomen?

Je hele verhaal nog weer eens terug lezende (geeft mij door de tijd meer inlevingsvermogen naar wat er hier mogelijk aan de hand is), en ook in aanmerking genomen dat je radiatorsysteem eigenlijk te traag werkte, heb ik het idee dat je je ketel op de basisinstellingen te sterk geknepen had.
 

Barry1

  • #13
Bedankt allemaal voor jullie hulp. Heb het momenteel erg druk en het lijkt er inderdaad op dat ik de ketel teveel geknepen heb voor de vloerverwarming. Zodra ik wat meer in mijn tijd zit zal ik de test gaan doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu