Tips gezocht voor een mini-badkamer!

Lianne96

 • #1
Onze badkamer is 180 x 160 cm en heeft voor de helft een schuin dak, het laagste punt is 178 cm hoog en het hoogste punt is 233 cm hoog. Het dak begint af te lopen op 80 cm vanaf de muur (dus in het midden van de badkamer). Het gedeelte van de douchemuur tot aan het raam is 89 cm.

De badkamer verkeert momenteel nog in de staat zoals we hem hebben gekocht en deze staat luidt: ALLES wordt (en blijft) kleddernat door het douchen Qua stijl komen we er zelf wel uit maar een oplossing voor de douche blijkt lastig.

Een standaard douchecabine op de huidige plek past niet door het schuine plafond.

Een glazen douchewand leek een goed idee, maar er lopen leidingen over de muur + de stabilisatiestang is dan weer te hoog voor het schuine plafond.

Wasbak en douche omwisselen, zodat er wel een douchecabine in de hoogte past, lijkt ons wat lastig ivm de afvoerleidingen (maar misschien valt dat wel mee?).

De leiding die onder het raam doorloopt gaat overigens sowieso weg, dat was de aansluiting voor een wasmachine die nu beneden staat.

Kortom: we weten het gewoon niet Wat zijn jullie ideeën, zien wij nog een andere oplossing over het hoofd?

IMG_5968.jpeg IMG_5969.jpeg IMG_5970.jpeg IMG_5971.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Omwisselen zou kunnen werken. Wat de afvoer betreft zou het goed zijn als de vloer open mag, en de afvoer verlegd kan worden.
 
 • Like
Waarderingen: Lianne96

HenkL14

 • #3
Als het de bedoeling of mogelijkheid is om alles aan te passen, kun je nog zoiets proberen


20231113_132851.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #4
Een douchecabine waarvan alle zijden dicht kunnen geeft minder vocht dan een inloopdouche.

Is er een budget?
Ideaal haal je alles inclusief plafond eruit, want meer isolatie is vast ook gewenst. Dan is meteen alles mogelijk wat betreft de indeling.

Ik zie een wasmachine aansluiting, komt er een wasmachine te staan?
 

Lianne96

 • #5
@Walker We vinden de vloertegels erg lelijk en het voegwerk is ook aan vervanging toe. Dus als de vloer dan toch aangepakt wordt, kunnen we eigenlijk net zo goed de leidingen verleggen.

@HenkL14 Bedankt! Hier had ik nog niet aan gedacht en lijkt zo inderdaad ook wel een goede optie.

@Jackd We hebben niet echt een budget. Het zou mooi zijn als het voor €2000 lukt, maar we hebben nog geen idee of dat haalbaar zou zijn. We zijn echt nog aan het oriënteren wat er allemaal mogelijk is en wat dat zou kosten. We hoeven verder geen luxe badkamer maar willen wel een goede basis. Ik ben nog wel benieuwd waarom meer isolatie gewenst zou zijn, want daar had ik verder nog niet over nagedacht, behalve dat we graag een ventilatiesysteem zouden willen hebben (maar daar hebben we ons verder ook nog niet in verdiept). De wasmachineaansluiting gaat weg. Die is nog van de vorige bewoner maar wij hebben hem in de keuken geplaatst.
 

Lianne96

 • #6
Misschien nog even handig om te vermelden: de badkamer bevindt zich op de eerste verdieping. Ik heb net nog even goed gekeken, en het lijkt erop dat de afvoer van de wasbak zit aangesloten op het doucheputje. De wc bevindt zich daaronder namelijk, en daar is maar 1 afvoerbuis te zien.

IMG_5975.jpeg IMG_5976.jpeg
 

HenkL14

 • #7
Als je de leidingen in de vloer verwerkt, kun je in de wc eventueel de waterleidingen in dezelfde hoek maken als de afvoer en dan zowel de afvoer als de waterleidingen in de badkamervloer verwerken naar de juiste plekken.

Als je dan een beetje voorzichtig de leidingen in de badkamermuren wegwerkt, kun je tegelen over de tegels heen denk ik, dat scheelt weer slopen en stucen, maar je ruimte wordt dan wel iets kleiner door de extra tegeldikte.
 

Lianne96

 • #8
@HenkL14 Tegelen over de huidige wandtegels heen, dat ik daar niet eerder aan heb gedacht, dankjewel! Dat zou behoorlijk schelen in het budget. En de ruimte is toch al klein, die paar de centimeter maakt dan ook niet meer zoveel uit ;-)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #9
2000,- is een belangrijke richtlijn, netjes als jullie dat lukt, hier kan ook zonder problemen 10.000,- of meer aan besteed worden. Maar wij mogen hier dus geen te gekke dingen bedenken. :klusjesman:

Meer isolatie omdat de badkamer meestal de warmste ruimte is, daar verlies je dan ook relatief veel energie. (hoewel ik hier geen verwarming zie)
Misschien kan je ook een paar cm hoogte winnen.

Tegelen over tegels kan, maar even kijken hoe je dan uitkomt bij het deurkozijn.
In kosten scheelt dat niet zoveel, scheelt vooral een boel sloopwerk.
 

Ijssel87

 • #10
Juist in een kleine ruimte zou ik die extra centimeters van tegels over tegels niet willen missen.
 

Ijssel87

 • #11
Ventilatie met een ventilator zou makkelijk moeten zijn aangezien je zo te zien recht onder het dak zit en een dakdoorvoer kan maken. Denk dan wel ook aan lucht toevoer want met alleen afvoer ga je geen effect bereiken (rooster in de deur of kier onder de deur).
 

Lianne96

 • #12
@Jackd Ja het is geen vast budget hoor, maar de woning zelf kostte maar €125.000 dus het moet wel een beetje in proportie blijven. Gelukkig heb ik een hele handige vader die veel zelf kan doen :-)

Nu snap ik hem van de isolatie. Er zit inderdaad geen verwarming in, dus dat geeft niet zoveel. Omdat het zo’n kleine ruimte is, is het gelukkig heel snel warm als de douche aanstaat. Verder zijn de spouwmuren en het dak wel geïsoleerd.

Moet de muur niet eerst weer tegelklaar gestuct worden als de oude laag tegels eraf is? Om die reden zat ik aan het budget te denken namelijk.

@Ijssel87 Bedankt voor de tip over de luchttoevoer! Daar had ik nog niet aan gedacht.
 

Matt77

 • #13
Het is geen grote badkamer, maar je kan er best iets van maken. Je kan via internet best wat badkamer 3D planners vinden. sommigen houden zelfs rekening met een schuin dak. Ik heb wat zitten spelen voor je en je zou zelfs een toilet kwijt kunnen. Kost wel het nodige installatie werk. zo'n 5-hoek douche lijkt misschien wat oubollig, maar daar heb je tegenwoordig hele moderne uitvoeringen van. ik heb een voorbeeld toegevoegd.

Misschien geeft dit wat ingang om creatiever te denken.

scherm 1.png scherm 2.png Schermafbeelding 2023-11-17 123016.png Schermafbeelding 2023-11-17 123230.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #14
Lianne96 schreef:
Nu snap ik hem van de isolatie. Er zit inderdaad geen verwarming in, dus dat geeft niet zoveel. Omdat het zo’n kleine ruimte is, is het gelukkig heel snel warm als de douche aanstaat. Verder zijn de spouwmuren en het dak wel geïsoleerd.
Maar de muren warmen niet op, en dus blijft alles nat en vochtig omdat er geen warmte in de tegels zit om dat water te kunnen verdampen en af te voeren met een ventilator.
 

Lianne96

 • #15
@Matt77 Wauw dankjewel voor de moeite! We hadden wel al even over een wc nagedacht, maar we weten nog niet of dit haalbaar is. Wel leuk om ons eens goed in te verdiepen.

@The headhunter Bedoel je dan dat het zelfs met een ventilatiesysteem niet droog wordt zo lang er geen verwarming in zit?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #16
Ja, als.de ruimte koud blijft zal even douchen deze niet genoeg opwarmen om het vocht af te voeren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #17
Tegelen over tegelen kost je over het algemeen 2 tot 3 cm ruimte en met een toch al kleine badkamer zou ik dat niet doen en elke cm nuttig gebruiken.
Vooral als je aangeeft dat het binnen een bepaald budget moet blijven kun je veel sloopwerk gewoon zelf doen dat scheelt je toch snel zo'n 500 euro per dag.
Ben je wat handig of heb je een handige vader/schoonvader/broer enz. dan kun je ook het leidingwerk netjes wegwerken in de muur zonder dat het al te veel gaat kosten.
Ik zou dan nog wel wat verder gaan en er dan zoiets van maken. (als een extra toilet tenminste gewenst is)
badkamer ontwerp.jpg


natuurlijk wel eerste even kijken of het past
Wat ik 30 jaar geleden heb gedaan was alles gewoon op schaal tekenen, dus een toilet, een douchecabine, wastafel enz.
Dit uitknippen en er dan mee schuiven in de plattegrond van je badkamer en dan kijken of het te realiseren is.
Zoals je in bovenstaande tekening kunt zien zou je een douchecabine kunnen plaatsen van 80 x 90 cm en dan heb je zelfs nog 90 cm over voor een toilet onder de schuine kant.
De wastafel komt dan voor het toilet omdat je daar ook mee loopruimte hebt en je zou er dan nog een handdoek radiator kunnen plaatsen (is vaak wel vrij duur) of vloerverwarming toe gaan passen.

Verder kun je alles zo duur maken als je zelf wilt maar ga je van vrij standaard materiaal uit dan kost een douchecabine met douchebak zo'n 500-1000 euro, een hangtoilet met inbouwreservoir zo'n 300 euro, een beetje leuke wasbak zo'n 250 euro, tegels tussen de 25 en 50 euro per m2 maar je kunt dat alles ook vinden met prijzen die 5 x zo hoog zijn en alles moet ook gemonteerd worden.
Dus die 2000 euro kun je zo kwijt zijn maar doe je alles zelf dan kun je het er ook mee redden.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #18
Optie: Beton cire over de tegels, dat is iets van 3 mm dik.
 

Kaajee

 • #19
Beton cire kan inderdaad ook, ik vind het mooi. Is inderdaad relatief dun en (bijna over ) alles aan te brengen, maar is echter specialist werk, meerdere lagen nodig en best prijzig. Je bent maar zo 100-150 per m2 kwijt. Wat in dit geval tussen de 1200-2250eu kan kan kosten.
 
 • Like
Waarderingen: Robbie's

Lianne96

 • #20

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu