Radiatoren maken, soms, tikkend geluid

Peter1988

  • #1
CV: Nefit Ecomline HR23V (+/- 16 jaar oud)
Thermostaat: Nefit Moduline

Geen vloerverwarming

radiator 1: type 22, ongeveer 250x30cm lxb (weet zo even niet de exacte maten)
radiator 2: type 22, ongeveer 60x120cm lxb (weet zo even niet de exacte maten)
radiator 3: type 22, 60x220 designradiator (nieuw)

==============================

Beste forum leden,

Onlangs heb ik een aanbouw laten zetten. Een van deze werkzaamheden was het plaatsen van een nieuwe radiator in de aanbouw en het stuccen van de gehele beneden verdieping. Zodoende zijn de al bestaande radiatoren van de muur geweest. Nu de radiatoren teruggeplaatst zijn merk ik het volgende op:


1) Zodra de radiatoren warm worden beginnen radiatoren 1 en 2 te tikken. Radiator 3 hoor ik niets van maar wordt ook gewoon warm. De tikken zijn het beste te omschrijven door een snelle dubbele tik per radiator. De tikken van beide radiatoren lijken ook nog eens bijna synchroon te gaan. Het getik wordt langzaam aan luider.

Wat heb ik geprobeerd?
- Ik heb het vermogen van de CV aangepast. Dit bleek een optie te zijn op de ketel. De potmeter stond op 8 en heb ik teruggezet naar 3 (iets van 7kw). De beneden verdieping wordt nu iets langzamer warm maar verder prima. Het getik is echter gebleven.
- Radiator 2 heb ik dichtgedraaid met de radiator knop (deze tikt dan niet meer). Als ik dit doe dan is het getik in radiator 1 bijna niet meer te horen. Het lijkt er dus op dat radiator 2 er iets mee te maken heeft?
- Nu andersom, radiator 1 heb ik dichtgedraaid met de radiator knop (deze tikt dan ook niet) echter blijft radiator 2 wel tikken.

- Ook iets gelezen over het uitzetten en krimpen van ophangbeugels. Ik heb de radiatoren op een paar betontegels gezet en deze bleven tikken. Het geluid lijkt ook echt uit de radiator te komen.

Het probleem lijkt zich voornamelijk voor te doen wanneer er een warmte vraag is. Waarom denk ik dit? Op de thermostaat zie ik het "warmte aanvraag" icoontje verschijnen, op dit zelfde moment lijken de radiatoren weer langzaamaan te beginnen met tikken. Totdat dit weer ophoudt en dan verdwijnt het getik weer langzaam

Daarnaast merk ik op dat de radiatoren maar voor 2/3 echt goed heet worden. Daarom heb ik ze enkele keren, aan de hand van verschillende handleidingen op internet ontlucht. Dit lijkt helaas niet de oplossing. Daarnaast wordt de ingestelde temperatuur wel bereikt in huis dus ik heb er niet echt last van dat ze niet helemaal warm worden (maar toch even melden)

Wie o wie heeft ideeen met deze beknopte omschrijving. Alvast bedankt.


Groeten,
Peter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de tikken synchroon gaan zit het vrijwel zeker in de leiding, kan een beugel zijn maar ook een doorgang in de wand etc.waar de buis iets klem zit.
 

Bert pit

  • #3
Ik heb het ook, alsof er een paar steentjes met het warme water meekomen. Op dit Forum werd gezegd dat dat heel goed lucht kon zijn. Bij mij constateer ik aan de radiatoren echter geen lucht. Dus ik ga het systeem nog eens op vollast laten draaien.
 

Peter1988

  • #4
Bedankt voor reacties.

@Jan, klinkt logisch inderdaad dat het iets in de leidingen / beugels moet zitten. Wat ik mijzelf nog afvraag dan is, als de buis iets klemt tegen steen (als zijnde doorgang wand). Kan dit dan ook tikken veroorzaken?

@Bert dat komt inderdaad overeen met wat ik hoor. Alsof er steeds een tweetal kleine steentjes in de radiator worden rondgepompt.

Op dit moment nog radeloos maar zal het systeem ook nog eens op vollast draaien en vervolgens ontluchten wie weet.
 

Marcn88

  • #5
Zosnel de buis ergens klemt of vast tussen zit kan dit tikken veroorzaken door krimpen en uitzetten van metaal door temperatuur wisselingen
 

Peter1988

  • #6
Op dit moment nog geen idee. Heb het hele systeem nog een keer ontlucht en de buizen nagelopen, zien of ze ergens knellen. Echter gaan deze overal direct de grond in.

Wellicht dat iemand nog een suggestie heeft na het horen van een opname.
niet meer online

Alvast bedankt
 

Freekcv

  • #7
Zitten hier thermostaat kranen?
 

Peter1988

  • #8
Hoi freekcv, er zitten geen thermostaat kranen op. Gewone witte knoppen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Toevallig ook een nieuwe vloer gelegd? Lijkt aardig krap langs de mantelbuizen te lopen...
 

Peter1988

  • #10
Hoi Hessie, geen nieuwe vloer. Maar de radiator die hier hing, een type 11, is vervangen door een type 22 zoals te zien op de afbeelding. Wellicht zijn de leidingen daardoor wat strakker gaan zitten?

Kan dit mogelijk ook zorgen voor geluid in de andere radiator in de woonkamer? (Beiden maken namelijk het eerder genoemde geluid. Zal nog even 2 foto's toevoegen voor wat het waard is.

Nogmaals bedankt voor de reacties tot dusver. Radiator 1

Radiator 1

Radiator 2

Radiator 2
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Er zijn consoles waar de radiatoren mee aan de muur hangen waarin de in beugel waar de radiator inhangt voorzien is van een kunststof blokje.

Als dat blokje ontbreekt kan de radiator in de beugel ook kraken en tikkende geluiden maken.

Vr Gr en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu