"Tijdelijk" 2 hoofdschakelaars na KWH Meter

KWH Meter

  • #1
Beste Lezers,

Ik heb vorig jaar met mijn vrouw een oude boerderij gekocht (huis 1750 en schuur begin 1900), met dito elektrische installatie (meest moderne is een schuur en keuken aanbouw uit 1960/70)

De schuur had een compleet verroeste zekeringen groepenkast die met 3 fase 20 ampere zat aangesloten aan de zekeringengroepenkast van het huis.
In de schuur heb ik de elektrische installatie al volledig vernieuwd met een eigen groepenkast alles is 16 ampere en gaat met een nieuwe 4 kwadraat kabel naar de 20 ampere zekeringen waar de oude kabel opzat.

Wij krijgen nu 3x 35 ampere binnen, ik weet dat de 20 ampere zekeringen eigenlijk 25 zouden moeten zijn maar voor nu zat het zo.
Komende jaren willen we het huis moderniseren en ik wil alle leidingen (elektrisch, water, en riool) vervangen, wij gaan die jaren in de schuur wonen (daar zit al een woonunit in).

Nu wil ik een scheiding maken tussen beide groepenkasten met een eigen hoofdschakelaar na de KWH meter zodat ik wel spanning blijf houden op de schuur wanneer ik de oude groepenkast en bekabeling ga vervangen in het huis zoals op de tekening hieronder.

Ik ben niet volledig bekend met de nen1010 regelgeving en kon ook niet vinden of deze oplossing mogelijk is, ik heb wel begrepen dat je in 2 handelingen de energievoorziening volledig uit moet kunnen zetten en daar voldoet dit wel aan.

groepenkast.jpg


Een andere oplossing is misschien de hoofdschakelaar in een aparte kast te plaatsen met een aftakking na de hoofdschakelaar naar een 25 ampere automaat waar de kabel van de schuur aanzit. Maar de tekening hierboven lijkt mij overzichtelijker.

Voor in de toekomst ben ik nog aan het overwegen voor 50 ampere aansluiting omdat ik het huis volledig elektrisch wil verwarming, wij hebben nu een grote gastank in de tuin en daar wil ik vanaf om diverse redenen. En omdat de woonunit in de schuur blijft na de verbouwing (voor loge of kangoeroe woning), die is nu al volledig elektrisch verwarmd met een lucht/lucht warmtepomp.
 

ABCDE

  • #2
Nee 1 hoofdschakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: KWH Meter

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Je moet inderdaad de installatie met 1 handeling spanningloos kunnen maken.

Ik weet alleen even niet of de NEN het toestaat om meerdere hoofdschakelaars in serie na elkaar te zetten. Dan zou je 1 echte hoofdschakelaar hebben voor de hele installatie en daarachter nog een tweede hoofdschakelaar voor enkel de woning.
 
  • Like
Waarderingen: KWH Meter

Sander 1972

  • #4
Industrieel gebeurd dit altijd van uit een hoofdvoedingskast een onder verdeling maken, naar een veldkast (ovk).
Maar zorg dat het klopt.

Die installatie's worden gekeurd, met warmtebeeld camera en al voor de verzekering. En hebben een nen keuring.

We hebben laatst een groepen kast geplaatst in een schuur, deze heeft een eigen aardpen. Een eigen hoofdschakelaar en was binnens huis afgezekerd met een 25 karakteristiek automaat.
Reden van die keuze, was dat er een autolader opkwam. En de rest van de schuur met vaatwasser, sauna, kookgroep enz.
 
  • Like
Waarderingen: KWH Meter

KWH Meter

  • #5
Op de sauna na komt het wel overeen, de groepen kast heeft ook een eigen aardpen.
Dus er moet een hoofdschakelaar komen en meteen daarna een 25 ampere automaat waar de kabel op komt van de schuur.

En mag de groepenkast in de schuur wel een eigen hoofdschakelaar hebben die achter de 25 ampere automaat zit?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Die onderverdeler krijgt dan ook een eigen hoofdschakelaar inderdaad. Want ook die moet je in 1 handeling spanningloos kunnen maken.
 
  • Like
Waarderingen: KWH Meter

KWH Meter

  • #7
Moet het eigenlijk een aardlekautomaat zijn of moet dit alleen bij de eindgroepen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu