Bedrading tijdelijk onderkomen

Verbouwklusser

  • #1
Goedendag allemaal,

Ik hoop dat jullie mij met het volgende kunnen helpen, want ik kom er door de enorme hoeveelheid informatie en in mijn ogen verschillende (verschillende fora) adviezen er niet uit wat nu kan en ook mag. Electriciëns lijken het ook al druk genoeg te hebben, want deze krijg ik niet te pakken.

IVM met een geplande verbouwing heb ik een tijdelijk onderkomen deze zal volledig op stroom draaien en de meterkast zal voor nu blijven waar hij is. Nu heb ik een oude meterkast van 1x25A die verzwaart zal worden naar 3x25A. IVM zijn leeftijd moet deze volledig vervangen worden door Enexis. Om diezelfde reden moet ik ook een hoofdschakelaar installeren en dan is het ook een logische stap ook gelijk de groepenkast te vervangen.

Nu heb ik een groepenkasten bouwer gevraagd om twee kasten te maken een voor het vervangen van de bestaande kast hoofdgebouw (3 groepen en 2 kracht voor tijdens de verbouwing en de zonnepanelen) die zal gaan dienen als een bouwkast en een voor de tijdelijke onderkomen waar alle verbruikers (exl de schuur) op zullen komen. Naderhand is het de bedoeling dat beide samengevoegd worden in de nieuwe meterkast en zo ruim voldoende plek te hebben voor eventuele uitbreidingen.

Het idee is/was om van het hoofdgebouw naar de tijdelijke unit een kabel te trekken die de groepenkast zal voorzien van de benodigde energie. Tijdens mijn zoektocht naar welke dikte kabel ik voor de 30 a 40 m afstand nodig heb kwam ik meerdere fora tegen over sateliet/subkasten alleen die spreken elkaar nog wel eens tegen. Nu hoop ik dat jullie een licht kunnen/willen werpen op mijn situatie en plannen.

Nu heeft de bouwer mij het volgende aangeboden:

Kast hoofdgebouw
1x hoofdschakelaar 4p 40a
1x aardlekschakelaar 4p 40a-30ma
3x installatieautomaat 1p+n 16a-b
1x installatieautomaat 3p+n 16a-b
1x aardlekschakelaar 4p 40a-30ma
1x installatieautomaat 3p+n 16a-c (omvormer)
1x aardlekschakelaar 4p 40a-300ma (afgaande kabel naar tijdelijke unit)
1x 36 modulen kast met buisinvoer
B-220 H-535 D-105mm


Kast tijdelijke unit
1x hoofdschakelaar 4p 40a
2x aardlekschakelaar 4p 40a-30ma
4x installatieautomaat 1p+n 16a-b
1x installatieautomaat 3p+n 16a-b (kook groep)
1x 24 modulen kast met buisinvoer
B-220 H-330 D-105mm

Als ik het bovenstaande lees heb ik dus eigenlijk een groepenkast dat ik op een grote afstand verbind met de meterbord, waar ik vanwege de afstand een aardlekschakelaar en hoofdschakelaar? heb, zodat de kabel naar de woonunit ook gezekerd is. Kijk ik naar welke kabel normaal binnen een groepenkast gebruikt wordt dan zou ik een 6mm² kabel moeten gebruiken.

Nu is de vraag is dit toegestaan en zo ja heb ik met 6mm² kabel voldoende diameter of is dit mogelijk zelfs overkil gezien de tijdelijke situatie en dat een 4mm² de afstand ook mag doen? Of is de enige correcte oplossing 5 of meer kabels naar de woonunit te trekken wat aardig in de papieren loopt met de huidige prijzen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De kabel naar de onderverdeler os O niet beveiligt tegen kortsluiting en dat is niet toegestaan.
Met een 3x 25A hoofdaansluiting is er helemaal geen ruimte om een subverdeler aan te sluiten, de kabel kan je maximaal op 16A afzekeren wat dan weer op maximaal 6A uitkomt als eindgroep.
 

Sander 1972

  • #3
Ik zou alleen een nood voorziening maken, de nieuwe kast kun je toch nog niet bepalen.
 

Verbouwklusser

  • #4
@The headhunter Dus enige correcte manier is alle benodigde kabels vanaf de meterkast trekken, omdat het anders bidden is dat er niets verkeerd gaat en je niet de netbeheerder/verzekeraar op je dak krijgt.
Klopt het als ik zeg dat je in het algemeen de meterbord en een groepenkast dan ook niet los van elkaar mag plaatsen met een kabel ertussen hoe kort deze ook is?

@Sander 1972 Hoe zie jij zo'n noodvoorziening voor je? De mijne was namelijk zoals hierboven beschreven. Een nieuwe kast niet kunnen bepalen snap ik niet, als je weet wat je apparaten zijn/worden en ook het aantal ruimtes dan heb je toch alle ingrediënten om een groepenkast te bepalen?
 

Sander 1972

  • #5
In het werk wordt vaak veranderd, dus ook met electra. Dus ik bestel een kast pas als alles op zijn eind loopt. Dan weet je het zeker, en is vaak met 2 dagen in huis als je hem bestelt
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Meterbord en kast mogen best uit elkaar dmv een kabel verbonden worden.
De kabel mag maximaal 3m zijn, brandvrij aangelegd en voldoende dik om de kortsluitstroom van de hoofdpatronen te weerstaan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Nu simpel alles afkoppelen op je oude meterkast en per groep een stopcontact plaatsen.
Paar kabels van deze stopcontacten naar je tijdelijke onderkomen en klaar.
Heb je voor de bouw nog spanning en heeft je tijdelijke onderkomen spanning.
Is de verbouwing bijna klaar bestel je dan de juiste meterkast.

Mits je de kabels maar niet vast monteert en gezien kunnen worden als verlengsnoeren voldoet het gewoon aan de eisen

Niet dat ik het zou adviseren, maar het alternatief is wat zonnepanelen op je tijdelijke unit, PV verdeler maken en je kunt ook rustig eindgroepen plaatsen van 16A zonder dat je kabels beveiligd hoeven te worden oid.
Het gekke is dat het ook nog aan de eisen voldoet omdat je met een PV verdeler plots mag rotzooien wat je wilt. (wat selectiviteit betreft dan hé)
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu