Aansluiten tijdelijke keramische kookplaat

Dennisl76

 • #1
Mij inductie kookplaat is gesneuveld en de levering van de nieuwe laat 3 weken op zich wachten. Daarom wil ik tijdelijk een keramische plaat aansluiten maar loop vast met de bedrading.

eerste foto is de bedrading zoals hij zat op de inductie kookplaat. (Lusterklem is tijdelijk)

2de foto is aansluiting op de keramische kookplaat. 3 draden dus maar. Bruin, blauw en aarde.

zou ik de kleuren op de klem kunnen aanhouden?

D1FDA672-9FF0-4FEF-904E-F83749913EAA.jpeg D04E4428-64D6-4422-BFE8-B87E36ADE7A6.jpeg
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #2
Om je te kunnen adviseren, hebben we het aansluitschema voor je kookplaat nodig (staat meestal op de achter- /onderkant). Verder moeten we weten of je een driefasengroep hebt voor je kookplaat of een 2x230 V kookgroep. Plaats anders een foto van je groepenkast.
 

Dennisl76

 • #3
Zie fotos, op de achterkant plakt niks meer

8C830956-EB1D-4F7E-9562-A84161CAE15B.jpeg 75B3AFEC-0407-4C06-BD47-FFA2D3E49C56.jpeg
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #4
Dan wordt het lastig. De uitgeschakelde groep is voor het kooktoestel? In welk land is dit? De brug, die we op de foto zien, verbindt deze de aansluitingen 1, 2 en 3?
 

Dennisl76

 • #5
Ja de uitgeschakelde groep is enkel kookplaat. De brug zit tussen 1,2 en 3.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #6
Dan zou ik op de gok de nul op 4 aansluiten, de aarde op aarde en de fasen op 1, 2 en 3, nadat je de brug hebt verwijderd. Als de automaat niet springt en alle pitten het doen, dan kun je de kookplaat veilig gebruiken. Anders kun je beter eentje kopen, waar wel een aansluitschema bij zit.
Je draden lijken we trouwens wat dun voor de afzekering van 32 A.
 
 • Like
Waarderingen: XanderH

Dennisl76

 • #7
De huidige aansluiting op de kookplaat lijkt op een monofase. Kan ik niet de kleuren volgen op de Lusterklem? Bruin op bruin, blauw op blauw en aarde?

het is maar voor 2 a 3 weken tot ze de bestelde inductieplaat komen leveren en aansluiten
 

Blauwbloes

 • #8
Onmogelijk om dit te beantwoorden zonder te weten welk net je hebt. Lijkt 3F400 + N, maar kan ook 3x230V zonder N zijn of zelfs 1F230V. Heb de indruk dat die oorspronkelijke plaat ook niet correct was aangesloten, enkelfasig op een driefasig net.

Heb je een multimeter?
 

Dennisl76

 • #9
Nee die heb ik niet en aangezien het tijdelijk is zou ik liever geen installateur laten komen. Zodra de nieuwe plaat er is komen ze die installeren en zal alles goed zitten, maar kan moeilijk nig 3 weken alleen magnetronmaaltijden op tafel zetten :)
 

Blauwbloes

 • #10
Dat begrijp ik, maar iets klopt er niet aan de aansluiting van de eerste plaat. Die geleiders zijn m.i. ook veel te dun. Potentieel gevaarlijk
Heb je een schroevendraaier en zou het lukken om
1) Het deksel van die zekeringenkast te verwijderen
2) Een foto van de hoofdaardlekschakelaar nemen, met aansluitdraden
3) Een foto van die 4 polige zekeringautomaat voor de kookplaat
 

Blauwbloes

 • #11
Ik zie net op je foto’s dat je een 3F400V + N net hebt. Foto hoeft dus niet meer. Die kookplaat is idd fout aangesloten en moet over 2 fasen verdeeld worden en niet zoals het nu is op 1 fase.

Ook klopt er iets niet met die draaddoorsnede, die lijkt immers veel te klein voor 32A. Vermoed dat de keukenboer een veel te dunne kabel gebruikt heeft als verlenging en die dan ook nog enkelfasig heeft aangesloten. Ergens zit er in de muur een stopcontact of aansluitdoos waar je wel de correcte diameter gast vinden.

Je kan die plaat idd aansluiten zoals nu. maar dat advies heb je niet van mij, is potentieel gevaarlijk.
 
Laatst bewerkt:

Dennisl76

 • #12
De keramische plaat aansluiten zoals nu? Bedoel je dan gewoon blauw op blauw, bruin op bruin en aarde? Ik heb gekeken of ik het einde can de kabel zie maar die zit ergens achter het keukenblok. Wal zullen ze dat straks allemaal wel in orde zetten met de levering van de nieuwe inductie. Voor nu moet ik gewoon kunnen koken op de keramische
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #13
Tom345 schreef:
Dan zou ik op de gok de nul op 4 aansluiten, de aarde op aarde en de fasen op 1, 2 en 3, nadat je de brug hebt verwijderd.
Hier zou ik ook op gokken.

Aansluiten met een 5-aderig snoer dus.

De draden ogen inderdaad veel te dun voor 32A, maar als je het op 1 fase aansluit kan er wel 32A doorheen lopen.
 

Dennisl76

 • #14
Dus resumé, blauw op 4 zoals die nu zit. Brug verwijderen. Bruin op 1 en 2x zwart op 2 en 3? Kleuren naar klem overeenkomstig aansluiten
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #15
En een brandverzekering,
Alles lijkt erop dat de bedrading overbelast kan worden en veel te dun is voor deze manier van aansluiten.

Beter een dure electrieker dan een volledig nw. woning lijkt mij.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Dennisl76

 • #16
De oude inductie heeft altijd ao gezeten als op foto 1 sinds ik het huis gekocht heb 2 jaar geleden en altijd zonder problemen gewerkt. Ik heb het ook niet zo aangesloten met deze bekabeling.
 

Dennisl76

 • #17
Dus resumé, blauw op 4 zoals die nu zit. Brug verwijderen. Bruin op 1 en 2x zwart op 2 en 3? Kleuren naar klem overeenkomstig aansluiten
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #18
En een dikkere kabel...
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #19
Wanneer je op 3 fasen aansluit is er bij normaal functioneren geen probleem. Het is een veel beter plan dan het gehele vermogen over één ader sturen.

Maar dat dunne aansluitsnoer is dan nog steeds te zwaar voorbeveiligd. Dat wordt een probleem als de kookplaat door een defect teveel stroom zou opnemen. Het aansluitsnoer is niet adequaat beveiligd tegen overbelasting.

Wellicht ten overvloede, maar een kroonsteen (lusterklem) los in het aanrechtkastje en zonder enige vorm van trekontlasting hoort natuurlijk ook niet zo.
 

Dennisl76

 • #20
De lusterklem heb ik zo gevonden bij het verwijderen van de oude plaat van n zal ik ook zeker niet laten zitten. Maar als ik het zo aansluit als hierboven dan gebruik ik toch 3 fases Ipv 1?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu