Thermostaatkraan vloerverwarming werkt niet

NoorB

  • #1
Hoi, ik heb een verouderde vloerverwarmings-installatie, die ik weer optimaal werkend probeer te krijgen.
Het lijkt erop dat de thermostaatkraan bij de pomp niet goed functioneert. Als ik instel dat het water niet warmer dan 30 graden mag worden zie ik de aanvoertemperatuur toch stijgen naar 50 graden.
Het kan zijn dat de thermostaatkraan moet worden vervangen, maar ik vraag me af of dit gaat helpen. De pomp staat in de garage, waar het erg koud is. Ik vraag me af of dat een temperatuurverlies oplevert in de sensor. Er zit een vrij lange draad tussen de sensor en de kraan. Stel dat het aanvoerwater waar de sensor in zit 40 graden is, en deze wordt ‘doorgegeven’ aan de kraan die de afsluiting moet regelen, dan is deze toch te laag?
Is er een betere constructie denkbaar? Of zou ik er al zijn met het vervangen van de kraan/knop?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
De thermostaat + sensor (in de aanvoerbalk) is één geheel.
Je kunt dus niet alleen de thermostaatknop vervangen.

Die lange verbinding (capillair) is een hol buisje, meestal gevuld met een, snel op de temperatuur reagerende vloeistof, dat de temperatuurveranderingen in de aanvoerbalk doorgeeft aan de thermostaatknop.(die verbinding mag dus niet knikken of ingekort worden, want dan werkt het niet meer)

Je kunt de werking mogelijk wel testen met een bak warm water en de sensor afwisselend in koud water en dan in warm water te dompelen. De thermostaat zou dan (als het goed is) moeten reageren
 

NoorB

  • #3
Dank voor je advies!
Ik zal eens kijken of ik dat kan testen. Is de capillair normaal gesproken gevoelig voor de omgevingstemperatuur, of zou deze moeten werken in een koude ruimte?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Moet overal werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu