Thermostaat slaat niet aan bij te lage temperatuur

RTJC

  • #1
Hallo!

Graag vraag ik jullie om advies voor het volgende probleem.

Ik heb een BrainQ thermostaat van atag met een temperatuursensor aan de buitengevel. Ik stook niet WA, de sensor is puur ingesteld zodat de stooklijn bepaald kan worden. De ruimtethermostaat bepaalt volledig.

Hoofd verwarming is de vloer met 2 kleine radiatoren voor 'erbij'.

Nu is mijn vraag:

ik schakel met kloktijden en overdag staat ie ingesteld op 20 graden. Echter, bij 19 graden binnen temperatuur slaat de ketel af. Ik heb dus een graad verschil.

Hoe moet ik dit instellen?

Ik lees in de manual dat er een correctie gedaan kan worden (tot 500%) bij parameter 5 als ik met niet vergis. Echter in mijn beleving is volgens mij bij een omgekeerde situatie van toepassing. Dat er dus een hogere temperatuur in de woning is, dan op de thermostaat staan aangegeven.

Kunnen jullie me verder helpen in de goede richting?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het lijkt erop dat je wél weersafhankelijk stookt, en vermoedelijk met een te lage watertemperatuur waardoor het niet warm wordt. Bij een ruimteregeling heb je geen stooklijn.
 

RTJC

  • #3
Ik heb dat gecheckt, en je kunt Parameter 3 op 1 zetten. Dat is 'ruimtevoeler geactiveerd'. Zet je hem op 3, dan staat de ruimtevoeler uit en wordt de huidige ruimtetemperatuur wel aangegeven. Zet je deze parameter op UIT dan is de ruimtevoeler ook uit en wordt de keteltemp getoond op de thermostaat.

Bij parameter 4 kun je instellen:

Deze parameter bepaalt in welke mate een afwijking van de ruimtetemperatuur van de ingestelde gewenste waarde invloed heeft op de regeling van de aanvoerwatertemperatuur.

Voorzover er geen verschil tussen gewenste (SET) en huidige (WERK) ruimtetemperatuur bestaat, wordt de aanvoertempera-tuur van de verwarmingsgroep geregeld overeenkomstig de ingestelde stooklijn.

Als de ruimtetemperatuur afwijkt van de ingestelde gewenste waarde, dan wordt de stookkarakteristiek zodanig versteld op de ruimtetemperatuuras, dat de regelafwijking gecompenseerd wordt. De waarde van de verschuiving is daarbij afhankelijk van de instelling van de ruimte-invloed.

=================

Daarnaast staat mijn ketel op ECO ingesteld en niet op ABS waardoor ik dus ook niet continue stook, behalve bij een warmtevraag. ECO = uit snachts, zolang de minimum temp niet bereikt wordt.

ps: de ketel temp wordt niet hoger dan 50 graden nu, dat kan wel kloppen want ik draai voornamelijk vloer verwarming dus het heeft dan geen zin om een hogere keteltemp te gebruiken, aangezien de verdeelunit hem toch weer terugknijpt naar een lagere temp.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Hoe staat parameter 4?

van 1 tot 500 kun je de ruimteinvloed instellen, hoe hoger hoe meer invloed. Dan stook je dus weersafhankelijk.

Zet je parameter 4 op RC dan wordt het een 100% ruimteregeling.

Ik moet zeggen dat de BrainQ het erg goed doet op weersafhankelijk met een invloed van 300-400. Vaak beter/stabieler dan op RC.
 

RTJC

  • #5
He, de parameter staat op 0. Want ik wilde geen correctie toepassen omdat ik dus de andere kant op dacht. En die formule - welke in de handleiding staat - vond ik niet heel duidelijk.

EDIT: Ik moet even terugkomen op mijn bericht. Ik weet niet of ie op 0 of RC staat. Kom ik op terug!
 

RTJC

  • #6
Zojuist gecheckt. Parameter 4 stond op UIT. Ik heb hem nu op RC gezet maar ik begrijp dat de sensor buiten nu niet meer werkt?

Wat is de meerwaarde dat ik het percentage op 300% zou zetten? Kost dit niet veel meer gas?

Ik probeer het systeem te snappen, maar dat is nog erg lastig met deze ketel en thermostaat.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Op RC doet ie niets met de buitentemperatuur. Heel simpel: Aan als het te koud is in de kamer, en uit als het op temperatuur is. Als dat voor u fijn werkt, is het een prima stand.

Met een weersafhankelijke regeling is soms meer comfort te halen (zeker bij vloerverwarming) maar zonder ruimteinvloed is dat niet te doen. Dus het kan fijn zijn om in plaats van RC voor 200, 300 of zelfs 400 te kiezen.
 

RTJC

  • #8
Het werkt nu een stuk beter, al heb ik wel het idee dat meer gas verbruik. Klopt ook wel, want WA regeling.

Zaterdag was het echt een koude dag (vriespunt buiten) en dan verschijnt er op de thermostaat een symbooltje (sneeuwvlokje). De ketel blijft dat echt wel de hele dag modulair draaien.

Paramter 4 staat op 400%, dus bijna tegen RC aan. Begrijp ik het goed dat de thermostaat nu nagenoeg ruimteafhankelijk draait met een kleine invloed van buitenaf?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu