Thermostaat plaatsen op stadsverwarming

hanspieters

  • #1
Hallo,
Sinds kort ben ik eigenaar van een appartement voorzien van stadsverwarming.
Er bevindt zich echter geen thermostaat in de woning en nu zie ik het niet zitten om elke dag aan alle radiotorknoppen te gaan draaien om een aangename temperatuur te bereiken.
Ik wil dus graag een thermostaat (laten) plaatsen. Ik ben echter een leek op dit gebied en voordat ik naar een vakman op zoek ga zou ik hier graag eens horen welke stappen er moeten worden ondernomen om een thermostaat werkend te krijgen op stadsverwarming en of jullie nog tips hebben.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Toen ik nog stadsverwarming had, zat er een klep in de aanvoerleiding.

1610567582819.png


Die werkte op een 24 V trafo en ik had een kamerthermostaat in de woonkamer om de klep open en dicht te sturen.

Als je nu thermostaatkranen hebt, dan kun je ook overwegen om de knoppen ervan te vervangen door slimme exemplaren. Dat is een klus die makkelijk zelf is uit te voeren en je hoeft geen kabel te leggen voor de kamerthermostaat. Je kunt het geheel dan met een app besturen en per kamer verschillende tijdsprogramma's aanleggen.
 
  • Like
Waarderingen: hanspieters

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Bij de meeste stadsverwarmingsinstallaties regelt 1 thermostaat de aanvoer van warm water vanuit de stadsverwarming. Een thermostaat opent of sluit de totale warm water toevoer voor verwarming.
Eigenlijk net als bij een cv-ketel.
Ook daarbij regelt maar 1 thermostaat de temperatuur in de woning (nog steeds het geval bij het grootste deel van de woningen)
Een eenvoudige manier om de temperatuur in diverse ruimten onafhankelijk van elkaar te kunnen regelen is als volgt:

Plaats een klep in de aanvoerleiding van de woonkamer. Of daar radiatoren of vloerverwarming is, is niet zo belangrijk. Plaats die klep na de splitsing beneden-boven.

Regel die klep met een motortje (open of dicht) via een thermostaat in de woonkamer.
De meeste thermostaten zijn programmeerbaar en ook al via WIFI op afstand te bedienen.

Zet die klep, die nu wordt geregeld door met die "24 volt klep" buiten spel, en zet deze constant open (dat dit een 24 volt systeem is, is m.i. al belachelijk: in geen woning is 24 volt een standaard spanning)
De overige radiatoren on de woning zijn eenvoudig te regelen met een thermostaatknop i.p.v. een draaiknop die de radiator opent, sluit of deels open zet.

Of dat nou zo nodig een "slimme" radiatorregeling is, is onbelangrijk. Daar zijn diverse redelijk voordelige oplisdingen voor beschikbaar. (Wat versta je onder "slim"? Vaak een onterechte toevoeging bij een product!!!)

Het is echt niet zo dat als je een "slimme" radiator knop op elke radiator zet ook meteen de aanvoer van warm water voor verwarming wordt geopend of gesloten. Omdat stadsverwarming altijd al warm water levert van een constante druk, kan je het gewenste resuktaat al bereiken met het plastsen van 1 klep. (En misschien zelfs al zonder die klep door de hestaande "24 volt klep" buiten werking te zetten. Dat is afhankelijk van de loop van de leidingen)
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: hanspieters

hanspieters

  • #4
Bedankt allebei!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu