Te veel vermogen is juist gunstig?

Sander02

  • #1
Ik was gisteren bij een winkel om 2 radiatoren te kopen en de verkoper zei dat ik beter een vermogen kan nemen die een stuk hoger is dan ik nodig had (en in mij berekening zat al 15% extra ivm slechte isolatie) want hoe hoger het vermogen, hoe sneller de kamer opwarmt, hoe sneller de ketel weer kan afslaan, oftewel het is zuiniger.

Ik heb nog geen ketel overigens, aangezien er geen CV was in het huis aanwezig was, dus kon sowieso nog niks vermelden over de capaciteit.

klopt het wat de verkoper mij vertelde?

Ook vindt ik raar dat ik met type 22, 500 x 1400 volgens de verkoper een vermogen zou kunnen hebben van 2966Watt, terwijl ik bij dit type op de website van de fabrikant 2092 Watt vermeld staat. Het valt me sowieso op dat de vermogens bij diverse winkels anders zijn als ik dezelfde modellen/merken vergelijk. Gebruiken ze andere berekeningen ofzo?
Ik zag wel dat je bij een bepaalde fabrikant een excel sheet kon downloaden en daar waardes aan kon geven waardoor de vermogens werden aangepast. Maar bij de meeste fabrikanten staat 1 vermogen. Das waarschijnlijk maximaal ofzo of bij de meest standaard condities?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Als U in de woonkamer een radiator hangt met een groot over vermogen dan zal deze inderdaad snel warm zijn.
In de ogen van de verkoper een voordeel want de cv gaat snel uit.

Het grote nadeel wat hieraan kleeft is echter dat de rest van het huis niet meer de kans krijgt om "mee te lopen" of te wel de rest van het huis komt door de zeer snelle / korte opwarmtijd van de woonkamer alwaar over het algemeen de kamerthermostaat hangt niet meer op temperatuur.
Als U nog een keuze moet maken voor de ketel kunt u inderdaad wel met oververmogen gaan werken en dan bijvoorbeeld laag temperatuur gaan stoken.


Dit heeft als voordeel bij een HR ketel dat U heel lang in het HR gedeelte van de cv ketel kunt blijven hangen < 55 graden celsius. https://www.klusidee.nl/Forum/topic/afmeting-radiatoren.28963/ Hier kunt U iets meer lezen over de temperaturen van een cv/radiator
 

Arnoldmr2

  • #3
Dat door grotere radiatoren de ketel eerder afslaat is onzin, een grotere radiator heeft ook een grotere waterinhoud, de ketel zal dit extra water ook moeten verwarmen wat dan weer meer tijd kost.
Het verschil in vermogen voor dezelfde radiator zit idd waarschijnlijk in of het opgegeven vermogen bij 90/70 (aanvoer/retour) is of bij bvb 60/40.
Aangezien je nog geen CV in huis hebt zou ik zover mogelijk met een max aanvoertemperatuur van ong. 70 gaan rekenen.
Dit betekent dat de HR-ketel zuiniger kan stoken. (lagere temp = meer condensatie in ketel = hoger rendement)
 

Fiesiekus

  • #4
Het grotere vermogen compenseert de evt. kortere opwarmtijd (Energie = Vermogen x Tijd) zodat evt. netto voordeel alleen door een lagere retourtemperatuur te behalen is; zie bericht Arnoldmr2 .
 

Xr8

  • #5
Grote voordeel van de lagere watertemperatuur is dat het rendement van de ketel wat beter is.

Let wel op dat wanneer je deze truk uithaalt in de ruimte waar de thermostaat hangt, je de radiatoren in de andere vertrekken ook groter moet kiezen. De ketel zal nl met een wat lagere temperatuur gaan stoken, waardoor een radiator welke niet groter is uitgevoerd het vertrek niet goed warm zal krijgen.

Succes.
 

Sander02

  • #6
Hartelijk dank voor alle antwoorden. Het komt er dus op neer dat de radiator in de ruimte waar de thermostaat zit een niet te grote overwaarde moet hebben als de radiatoren in de overige ruimtes een exact vermogen hebben. Maar beter dus om dan alle radiatoren aardig wat ruimer te nemen of allemaal exact.

Ik heb net ff allerlei waardes inzitten vullen in de excel sheet van de fabrikant en kwam alleen op het opgegeven vermogen van de winkel terecht als ik 90/70 en omgevingstemperatuur van 15% invul. Dan staat er precies 2966 Watt.

Maar aangezien het een hobby kamer betreft, gebruikte ik 22 graden voor de berekening en dat zou neerkomen op +/- 2835 en dat was dan incl 15% voor slecht geïsoleerde woning. Bij 22% 90/70 levert de radiator volgense de fabrikant een vermogen van 2549 Watt.

Oftewel de verkoper heeft me geen radiator verkocht met een flinke overwaarde maar eerder exact of te iets te weinig.

De fabrikant geeft standaard 75/65 en 20 graden in hun berekening.

Link verwijderd, mod.
 

Xr8

  • #7
Volgens mij wordt er tegenwoordig eigenlijk niet meer gerekend met 90/70 maar met 75/65. Dit ivm de toepassing van HR ketels.

Succes.
 

Sander02

  • #8
Jammer dat ik al een paar radiatoren heb aangeschaft. Ik las alleen overal over die berekening van l * b * h doen en dan 15% extra voor slecht geïsoleerd huis. Maar er stond niks over die uit-en aanvoer temp vermeld

Ik ga een HR combi ketel aanschaffen en zal gaan rekenen met 75 retour en 65 aanvoer.
 

Marcelvm

  • #9
Het hoogste rendement word alleen bekomen als men op ongeveer 50 graden kan stoken daar boven verliest men snel wat procenten
u moet maar eens lezen hoe men de hoge 108% bekomt,niet met op 75graden te stoken
trouwens alleen al van 50 naar 75 graden stoken kost meer energie en dat heeft niets te maken met sneller opwarmen van uw huis
elke graat dat men hoger moet zetten kost extra energie
wilt u het zuinigst stoken moet u met 50graden het binnen warm krijgen
zegt uw leveransier dat het niet waar is pak een andere
 

Sander02

  • #10
Het is dus verstandig om te weten welk rendement je wil gaan halen voor een juiste berekening van vermogen radiatoren. Ik twijfel nu dus of ik wel genoeg vermogen heb. Anders moet ik maar navragen bij de verkoper hoe ze het vermogen berekend hebben.

Overigens wordt ik niet zo'n hoge stoker denk ik, weet natuurlijk niet hoe koud dat huis precies is, woon er nog niet, klus er alleen. Waar ik nu woon, maximaal 21 bij koud weer. Normaal iets lager. Radiator op slaapkamer altijd uit. 's nachts op 15 en als ik weg ben graad of 18.
 

Fiesiekus

  • #11
Je kunt nooit een exacte berekening van de vereiste vermogens maken; het zijn altijd benaderingen die door veel onzekere factoren bepaald worden. Bovendien zijn radiatoren maar in bepaalde maten en dus vermogens verkrijbaar en moet je met voetventielen gaan inregelen.

Ga dus uit van 75 W/m3-kamerinhoud en kijk hoe de verdeling over de radiatoren gemaakt kan worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu