Kiezen CV - boiler of doorstromer met veel vermogen

Fboecom

  • #1
Ik ben op zoek naar een nieuwe CV ketel. Ik heb op de websites van Agpo, Daalderop en Nefit gekeken en bij Eneco en Nuon.

Al die keuzeschermpjes gaan uit van hoeveel water je wilt gebruiken. Maar de kleinste CV ketel is al goed voor mijn huis. Het gaat meer om het tapwater. Ik wil van ketels/boilers weten hoeveel energie ze gebruiken. Bij precies dezelfde omstandigheden, bv buiten 10 graden en 2 douchebeurten van 8 minuten. Dat vind ik nergens.

Als ik stel 10 liter per minuut douchewater wil hebben kan ik bv kiezen voor een Agpo Ultima5. Dat is gelijk ook een joekel van een CV (35kw) terwijl ik er maar 21 nodig heb. Maar ik kan ook kiezen voor een kleiner model met een boiler (Daalderop 24-80 of zo). De boiler moet echter dag en nacht worden opgewarmd en dat kost toch ook energie.

Iemand een mening? Grote doorstroomketel of Boiler - wat is het zuinigst? En is een 35Kw ketel met precies dezelfde (geringe) cv vraag onzuiniger dan een 21kw?

Zie ook: Kiezen cv ketel
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Als het gaat om comfort warmwater dan kies je voor kleine ketel-met voorraadvat.

Als het gaat om energie gebruik dan kies je voor comby-ketel zonder vooraad.
 

Fboecom

  • #3
Bundy, bedankt voor je antwoord.

Maakt het energiegebruik veel uit of je een te grote CV ketel neemt?
Of geeft de moderne HR ketel (met goede thermostaat) uitsluitend wat nodig is?
 

Petje

  • #4
Beste Fboecom

Tegenwordig worden bijna alle cv combiketels (HR) te groot gekozen,omdat de vraag naar veel heet water steeds groter wordt. Sneller warm water en comfort worden steeds belangrijker, dan heb je ook dat vermogen nodig.

Dat dat vermogen te veel is voor de cv installatie zelf (dus de radiatoren), hoeft geen probleem te zijn, alle cv ketels vandaag de dag kunnen qua vermogen ingesteld worden op de kw, die u nodig heeft voor de cv installatie.

Dan nog een tip ga niet blind uit van offertes die een energie bedrijf u voorschijft, u kunt beter ook wat offertes aanvragen bij de plaatselijke installateur, deze bieden veelal ook betere service en en betere voorlichting!!

Hoop u hiermee wat meer informatie te hebben gegeven.
M.v.g Petje
 

Onno

  • #5
Hierop voortbordurend, als je zo'n "oversized" combiketel neemt, los je dan ook het probleem op, dat als je staat te douchen en iemand elders de warme kraan opendraait, je gelijk een koude douche krijgt (als je geen thermostaatkraan hebt)?

Of moet je daarvoor juist een ketel met voorraadvat hebben ?
 

Petje

  • #6
Het zal minder worden, maar wil niet zeggen dat het opgelost is, heeft namelijk ook te maken met leiding weerstand en voeding koud water.

Beste optie is dan toch die themostaat kraan.
 

Onno

  • #7
Zou je kunnen zeggen dat, bij gebruik van dezelfde leidingdiameter, het uitstroompunt wat het dichtst bij de bron (ketel) zit "voorrang" krijgt ? Dus als ik de ketel naast de douche hang, ik nooit meer een koude douche krijg ? Hebben ze wel elders in huis een warmwater probleem. :lol:

Vraag dit omdat ik de ww installatie in mijn huis wil laten vervangen, en ik merk dat je een beter advies van een installateur krijgt als je gerichtere vragen stelt. Geldt trouwens niet alleen voor installateurs, maar gaat eigenlijk altijd op!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Over het algemeen krijgt het water in rechte leiding voorrang, bij een T-stuk moet het water de "hoek om" en heeft meer weerstand, afstand geeft ook weerstand.

Op deze wijze kunt u zelf bekijken waar de ketel het beste kan hangen.

We hebben zelf met een 22 kw combiketel en een spaardouche nog nooit last gehad.

Succes.
 

Onno

  • #9
Klinkt logisch. Bedankt voor de tips!
Wat zal ik straks lekker kunnen douchen :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu