Te kort rookgaskanaal

Sjakie35

  • #1
Hallo allemaal,

ik zit met een hopelijk simpele vraag;
ik woon op de bovenste verdieping van een appartementencomplex, en de trek in de schoorsteen is niet voldoende om al het rook de goede kant op te zuigen. De schoorsteenveger kon mij al vertellen dat het rookkanaal te kort was (ik schat zo'n 3 meter)
Nu is mijn vraag, zijn er simpele opzetstukken, ventilator achtige dingen, hiervoor verkrijgbaar (bij voorkeur zonder electromoter) die toch voor voldoende trek kunnen zorgen? Uiteraard kan ik het kanaal iets verlegen, maar een pijp van 2 meter op de schoorsteen lijkt mij ook niet verstandig...

Alvast bedankt!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Wat voor een kachel zit er in (hout/gas)?
Indien gaskachel, is dat een open of gesloten systeem?
Is er ook mechanische ventilatie, of een sterke afzuigkap in de woning aanwezig?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Een goede aansluiting beneden is heel belangrijk,dus een nisbus plaatsen .,kan zowel horizontaal als vertikaal belangrijk is ook dat het gat op het dak net zo groot, of groter is als de kacheluitgang In de meeste gevallen is een lengte van een halve meter op het dak wel genoeg Eerst proberen ,moet dan zo ie zo een verbetering optreden .anders zou je nog een aspirator kunnen gebruiken[ Bij gebruik houtkachel]OF even een foto van de situatie succes
 

Sjakie35

  • #4


Het gaat om een houtkachel, foto 1 geeft de bovenkant, het is de pijp die al iets verlengd is. Het materiaal lijkt op een soort van golfplaten materiaal (asbest!?)
Zelf zat ik te denken aan een soort opzet stuk, zoals op foto 2 te zien is. Weet iemand of zo'n apparaat gaat werken om de trek te verbeteren, en zo ja, waar ik deze vandaan kan halen?
 

Pepjo

  • #5


Zo'n ding draait rond door de wind en verbetert de trek aanzienlijk.

Naam : (roterende) trekkap.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Zo te zien is het inderdaad een astbestbuis van ongeveer 12.5 cm ,nou is het dus de vraag hoe groot de uitgang van je kachel is . anders buis verwijderen en aanpassen liefst dw Anders ook nog even een foto van de situatie beneden,die kap die je ziet op foto is een aspirator maar die moet aan de bovenkant goed afsluiten en dat doet ie niet op op een buis van 125.
dw 150 met zon kap is evt een optie
 

Sjakie35

  • #7

Bedankt voor de snelle reacties!
volgens mij heb ik alleen een (klein) foutje gemaakt, het gaat eigenlijk om een open haard, niet om een houtkachel.... sorry, beetje dom.
het rookgaskanaal is uit stenen opgebouwd, de pijp steekt er ruim een meter in, zie foto
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
De diameter van het kanaal als het 125 mm is is te klein voor het stoken van een openhaard zeker gezien de lengte van het kanaal je zou de maat van de diameter ongeveer keer 2.5 kunnen doen maar dan moet je ook een verloop in je schoorsteen hebben en geen vlakke onderkant ,dan wordt het zo ie zo niks dus een openhaard van30 keer 30 cm Een klein houtkacheltje is in dit geval een betere keus
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu