Pijp rookgasafvoer cv dak inkorten

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #1
Ik zit te overwegen om extra panelen te leggen, door in tegengestelde richting van de huidige panelen een rij bij te leggen.

Zoals denk ik wel duidelijk is zit de pijp links achter op de foto (ik neem aan rookgasafvoer cv?) aardig in de weg, als ik vanwege schaduw 2,5 keer de hoogte van de pijp afstand probeer te houden. De pijp is nu in totaal 88cm hoog.

Mijn vraag is, is deze pijp op 1 of andere manier in te korten? Is deze hoogte noodzakelijk vanwege trek? Zo niet, hoe zou inkorten in zijn werk moeten gaan?


signal-2022-03-15-191432_001.jpeg

pijp.jpg


signal-2022-03-15-191432_001.jpeg pijp.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
De cv lijkt verder naar rechts te staan, op de 2e foto, die zwarte pijp
Er vanuit gaande dat je hr ketel hebt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #3
Eens met Rola. Kun je onder het dak die buis niet binnen zien komen?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #4
Zwarte pijp is van de buren, grens loopt tussen de 2 dakramen. die linker pijp is van mijn bovenbuurman, kan hem uiteraard vragen wat daar staat als dat zo niet te zien is.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #5
Je kunt niet zomaar een rookgasafvoer inkorten. Als je deze korter maakt dan zal de trek veel minder zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Een tregakap, dat zou een open gas toestel kunnen zijn, geiser of ketel.
 

Lange Herman

 • #7
Als dat inderdaad de rga van een gastoestel is, dan zou dat van een toestel zonder ventilator moeten zijn. Het is bij een dergelijk toestel van levensbelang dat je uitmond in een drukvrije zone. Het zomaar inkorten van een dergelijke afvoer is dan ook letterlijk levensgevaarlijk.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #8
Duidelijk, ik blijf er vanaf. Bedankt voor de bevestiging al is het niet het antwoord waar ik op gehoopt had.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #9
Ter informatie,

Ik kwam na wat googelen met de term tregakap waar Rola mee kwam de volgende norm tegen, waaruit ik afleid dat de hoogte tot uitmonding een halve meter moet zijn. Ik schat dat dit toch zo'n 20 cm minder is dan het bij mij is.

Zou best een hoop kunnen uitmaken, met een gevonden stelregel dat je 2,5 keer de hoogte van een object afstand wil houden met je zonnepanelen. Win ik toch weer een strook van 50cm mee.

Maar ik vind dit te riskant om zo maar klakkeloos over te nemen. Ik ga de panelen plaatsen, en mocht ik echt significante opbrengst verschillen merken zal ik een professional laten kijken naar de mogelijkheid tot inkorten.

dakdoorvoer.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Hoeveel verlies veroorzaakt schaduw. Aan de stand van de schaduw te zien is het meest gunstige wel geweest.
Zelf zou ik proberen het verschil in opbrengst tussen die twee rijen proberen te achterhalen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #11
Ik denk dat je veel meer last hebt van de schaduw op de panelen die er nu liggen van de 2 grote schoorstenen die er staan dan van zo een dun pijpje.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #12
Paar optimizers op de panelen zetten en je merkt bijna niets meer van die schaduw.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #13
De foto's zijn rond 19:00 genomen, dan zorgen de schoorstenen inderdaad voor schaduw. Rest van de dag echter geen last van, dus voor opbrengst is dat te verwaarlozen. Er is in opbrengst ook bijna geen verschil tussen beide rijen.

Als ik het goed begrepen heb, hebben panelen bypass diodes, die bij een lage opbrengst van bepaalde cellen door bijvoorbeeld schaduw een hele rij uitsluiten. Die rijen liggen in de lengte richting van een paneel. aangezien die van mij in portret liggen zou een eventuele schaduw van dat pijpje, hoe smal hij ook is, al snel alle zones in een paneel kunnen beïnvloeden. Het pijpje ligt aan de zuidkant, dus zou potentieel erg nadelig kunnen werken op de performance.

Optimizers wil ik van weg blijven i.v.m. de meerkosten. Dan is wellicht dit pijpje in het ergste geval iets inkorten een stuk voordeliger. Andere optie die ik kan proberen is de frames 10cm ophogen door er stenen onder te leggen. Hiermee verlaag ik de relatieve hoogte tot de pijp ook met 10cm, wat dan weer 25cm ruimtewinst oplevert.

Ik denk dat ik er zo wel mee weg ga komen, we gaan het zien :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #14
Een optimizer is ca 15 a 30 euro en hoef je alleen achter de schaduwpanelen te leggen.
Overigens zal als er 1 paneel in een string over een bypass diode loopt de hele string in opbrengst wegvallen en niet alleen dat ene paneel.
Een optimizer vergroot het vermogen van het paneel met ca 10%.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu