Asbest schoorsteen - Pijp inkorten

MarDeKei

  • #1
De schoorsteen is gedeeltelijk opgemetseld maar een stuk asbestpijp steekt hier uit (om boven de nok uit te komen). Ik begrijp dat dit over enkele jaren niet meer mag. De gaskachel die gebruik maakt van dit kanaal is aan vervanging toe, dus is het nu tijd om actie te ondernemen. Volgens mij zijn er de volgende opties, maar kan niet vinden of deze voldoen aan toekomstige regels.
1. Pijp inkorten tot metselwerk en andere gaskachel (waar schoorsteen niet boven nok hoeft uit te komen, evt een nieuwe binnenpijp door de asbestpijp.) Hoe zit het dan met de afgezaagde rand?
2. Pijp inkorten, afsluiten met trottoirtegel o.i.d. In dat geval kunnen we dus geen gebruik meer maken van de schoorsteen, Dat is jammer maar niet erg.

Het verwijderen wil ik door een gespecialiseerd bedrijf laten doen
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
3. De gehele schoorsteen saneren, lees asbest vrij laten maken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
4. Niets doen zolang de buis in goede staat is. Zal nog wel even duren voor dit verboden wordt.
 

MvanV

  • #4
Ik zie geen voordeel van het inkorten van een pijp. Hij loopt onder de schoorsteen gewoon verder. Als je hem weghaalt haal hem dan helemaal weg, anders kan je later nog een keer
Dit soort vast asbest is op zich veilig zo lang het niet verbrokkeld
Er was een wet die aanwezigheid van asbest bij verkoop(overdracht)van een pand helemaal zou gaan verbieden. Die wet is door de eerste kamer gevetod en dus nu van tafel. Een einddatum is er dus nu (nog?) niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu