T-stukken plaatsen in oud type verwarmingsbuis

Turesnuur

  • #1
In de retourleiding van de CV moet een warmtewisselaar geplaatst worden in verband met het aansluiten van een CV houthaard. Hiervoor moeten 2 T-stukken en een kogelkraan geplaatst worden. Ook de WW krijgt een kogelkraan zodat naar keuze het circuit via de WW of origineel kan lopen.

De retourleiding is echter van het oude type wit geschilderde dikke ijzeren buis. Is dit zelf te doen, of is dit werk voor de loodgieter?

Bvd
Arthur
 

Pigion

  • #2
Uit je vraag blijkt dat je niet bekend bent met de basics voor pipe-fitting.
Dan wordt het een stuk moeilijker. Het eenvoudigste is de buis doorzagen en een T-stuk plaatsen met speciale kunststof knelringen. Je moet dan wel weten hoe groot de buis is. De meest voorkomende maten zijn 1/2" (21,3) voor de aftakkingen naar de radiatoren en 3/4" (26,7)of 1"(33,4) voor verdeelleidingen.
Opm. De gemeten buitenmaat van de verwarmingsbuizen komen niet overéén met de genoemde inch maten doch met de tuuseen haakjes genoemde mm maten.
Mooier is om draad te snijden op de doorgezaagde buizen en dan over te gaan op dunne buis en knelfittingen.
Ik las in je bericht de warmtewisselaar van een houtkachel aan te sluiten. Heb je al nagedacht over de beveiliging tegen oververhitting, stoomvorming en stoomexplosies. Hier zitten grote risico's aan vast en ik krijg niet de indruk uit je vraagstelling dat je dit voldoende beheerst.
Zoek maar eens op internet en bekijk de aangerichte ravages.
Pigion
 

Xr8

  • #3
Je kunt het met de ringen doen, echter draadsnijden is na mijn mening beter, ringen willen wel lekken.

Als je er twee t stukken tussen wilt zetten dan zul je dit in combinatie moeten doen met 3 delige koppelingen. Anders is het niet inelkaar te krijgen

Je zou ook nog een Flamco T plus kunnen overwegen. Dit is een zogenaamd explosie t stuk wat je om de leiding klemt. Door hier met een hamer op te slaan creert deze een aftakking. Deze t stukken zijn er in diverse maten en diverse uitgaande diameters.

Zie Pigion voor de eventuele andere problemen

Succes.
 

Turesnuur

  • #4
Ok - eerst even ter geruststelling: de haard wordt professioneel geplaatst, heeft zelf ook een warmtewisselaar, is qua drukaflaat beveiligd en is beveiligd middels eigen koudwater koeling plus eigen afvoer.

Hoe meer ik voorbereid hoe lager de kosten - en de haardenleverancier doet alleen 'standaard' buizen. Ik moet dus zelf e.e.a. voor (laten) bereiden. Het gaat in ditg geval om de 1" buis.

Ik heb zelf wel ervaring met knelfittingen en solderen voor gas en water maar niet met dit type buis. Wordt dan dus een klus voor de expert!

Arthur
 

Xr8

  • #5
De flamco t plus t stukken kun je prima zelf plaatsen. Deze klem je dmv 4 inbusbouten om de leiding. In de schroefdraadaansluiting welke overblijft kun je bv afsluiters draaien en dan 2 klappen met de hamer en klaar is kees. Buis wel goed schoonmaken voordat de t stukken geplaatst worden.

Succes.
 

Turesnuur

  • #6
Ok, na 2 weken zonder internet ivm verhuizing ben ik nu weer online..

Inmiddels heb ik me laten vertellen dat ik met behulp van Anbo knelkoppelingen met kunststof ring van duims dikwandig naar dunwandige standaard pijp kan gaan. Mijn plan is dus om er een stuk tussenuit te zagen om dan verder te kunnen gaan met standaard knelkoppelingen voor de aansluiting van warmtewisselaar, kogelafsluiters, etc.

Iemand ervaring met dit soort koppelingen?

2e vraag: als ik die dikwandige duimse pijp door ga zagen, hoe doe ik dat dan het beste met het minste risico op vervuiling van de buis met zaagsel? Haakse slijper, ijzerzaag, pijpensnijder? Ik heb maar weinig ruimte.

Arthur
 

Pigion

  • #7
Ik weet niet of je met Anbo knelkoppelingen uit de voeten kunt. Let wel de standaard Anbo koppelingen is voor dunwandige buis.

Bij de messing knelkoppelingen moet je een speciale kunststofring kopen i.p.v. de messing knelring.

Als je genoeg lengte van de bestaande pijp kan wegnemen, is het snijden van draad en montage van een overgangskoppeling draad/knel verreweg de beste oplossing. Het is iets meer werk. Draadsnijden is echt niet zo moeilijk.
Voor het doorhalen van de bestaande c.v. pijp gebruik ik tegenwoordig een dunne doorslijpschijf op een 115 of 125 mm haakse slijpmachine. Als de leiding dicht bij een muur zit, is het moeilijk werken met een ijzerzaag.
Pigion
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #8
Die anbo koppelingen voor duims dikwandig willen nog wel eens gaan lekken, zie ook de opmerkingen van Xr8.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu