Radiator vervangen of hoger plaatsen?

Roboro

 • #1
Vanwege een smalle, kleine slaapkamer van bijna 7 m2 kan een tweepersoonsbed alleen in de lengte worden geplaatst.
Wel is er het idee om het bed toch dwars te plaatsen (vanwege operaties is het noodzakelijk om zijwaarts uit bed te kunnen stappen), en het dus iets te verkorten. Er blijft genoeg lengte over. Het bed verkorten is niet ingewikkeld, dit is een zelfgemaakt houten frame van steigerhout. Waar ik tegenaan loop is dat er een grote radiator aan de muur hangt precies daar waar een korte kant tegen de muur zou moeten komen.
Is de radiator makkelijk te vervangen voor een model dat bijvoorbeeld de helft groter is? Alle leidingen komen overigens uit het plafond, dat lijkt me een voordeel. Moet de gehele cv installatie hierdoor worden geleegd?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
De bestaande radiator hoger hangen kan zo te lezen eenvoudig door de leidingen in te korten.

Het deel boven het laagste punt van de radiator moet in ieder geval leeg. Uiteraard moet je ook de CV-ketel uitschakelen.
 
 • Like
Waarderingen: Roboro

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #3
Een radiator is meestal redelijk eenvoudig te vervangen.
Bereken eerst opnieuw het vermogen dat nodig is, want goeie kans dat deze radiator nog uit de tijd komt er er enkel glas in de ramen zat.

Niet al het water hoeft eruit, druk eraf en deels leeg laten lopen. Dit is bij leidingen uit het plafond makkelijker doordat de rest van de radiator niet leeg zullen lopen.
De radiator in de slaapkamer leeg laten lopen is wel iets lastiger, bakjes eronder en ideaal met een waterstofzuiger erbij als de vloer slecht tegen vies water kan.

Foto's kunnen helpen voor beter advies.

ps. Een radiator die hoog hangt kan z'n warmte moeilijker kwijt, ook kans dat het laag bij de vloer koud blijft.
 
 • Like
Waarderingen: Roboro

Roboro

 • #4
Heel erg bedankt voor de reacties. Ik vrees dat ik het zelf niet aan durf om de radiator te vervangen of hoger te hangen. Vanwege medische redenen kan ik ook niet hurken etc. Het lijkt me een flinke klus!
De verwarming is daar overigens bijna nooit aan, omdat het dan te warm wordt in de nacht. Het zou het mooiste zijn als hij gewoon weg zou zijn :)

Het bed versmallen zou dan misschien de enige optie zijn. Jammer dat dat ook weer een iets te zwaar klusje is, ondanks dat ik weet hoe het moet (heb het zelf gebouwd 10 jaar geleden)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
je bed kan je mischien wel inkorten maar een matras inkorten is lastig
naar welke maat wil je toe?

mischien is het praktischer om tijdelijk je bed op een andere plek te zetten?
of een extra 1 persoons bed te plaatsen
 
 • Like
Waarderingen: Roboro

Roboro

 • #6
@ Boertje, dank voor het meedenken! Ik zou dan juist het bed in de breedte moeten aanpassen als ik de radiator zou laten zitten. Het is 160, dus ik zat aan 130 te denken. Dan blijft er toch een klein 'gangetje' over waar ik mijn benen dan over boord kan gooien. 120 breed vind ik eigenlijk te klein, al weet ik dat 130 geen standaard maat is.
Of ik moet er tijdelijk aan geloven :)
Matrassen van 120 en bedbodems van 120 zijn natuurlijk overal te koop...
Lastig!!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
De radiator helemaal weg halen zal geen probleem zijn. Je hebt vooral 2 personen nodig die het weg kunnen dragen.
Eventueel zal je een kleine convector kunnen plaatsen.

Of een matras inkorten lastig is, is vooral afhankelijk van de matras. Schuim is te snijden en in de hoes zit soms een rits. Is het een matras met metalen veren dan wordt het lastiger.
 

Roboro

 • #8
Dank Jackd, inderdaad de matras is op maat te snijden, en de hoes op maat te naaien. Dat heb ik eerder gedaan bij het passend maken van een matras voor een busje.
Dus ik zou de radiator ook tijdelijk kunnen verwijderen? Is het niet zo dat de doorstroom door het hele huis belemmert wordt? Of moet je dan leidingen aan elkaar koppelen ofzo? Ik denk dat ik wat betreft leidingenwerk alleen niet zo handig ben.
Een convector aan de muur klinkt interessant, is dat gewoon op een geaard stopcontact aan te sluiten, en heeft dat verder geen aansluiting nodig?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #9
Als je een foto plaats kunnen we zekerheid geven, maar bijna zeker dat je de leidingen hoog los kan maken en er twee doppen in kan plaatsen of draaien.
Met een convector bedoelde ik een kleine radiator in plaats van de grote, met ventilatoren erin kan je ook hoog aan de muur.
In het stopcontact kan ook, maakt niet zoveel uit of je dan een convector of een andere soort neemt, pas dan wel op met het elektriciteit verbruik.
 

Roboro

 • #10
Ik kijk even of ik morgen of maandag een foto kan maken.
Dus een convector type is ook een radiator die dan aan het cv systeem is gekoppeld? Ik zie mezelf niet zo snel buizen inkorten en zagen etc :) misschien klink ik een beetje bleu maar wat dit betreft ben ik dat ook!
Electriciteit- en gasverbruik let ik sws heel erg op, maar dank voor de herinnering!
Het is op zich best bizar dat er zo'n grote radiator in zo'n kleine ruimte geplaatst is. Maar dat zal met de ouderdom te maken hebben.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
130 is wel erg smal voor twee personen
helemaal als er 1 moet herstellen van een operatie.

of slaap je alleen in dat bed. dan zou ik eigenlijk niet voor een smal gangetje gaan
maar gewoon een bed van 90 op marktplaats kopen of via de zorg (daar zit ook een beugel boven en dergelijke mijn ouders hebben die ook gehad toen mijn vader nieuwe knieën kreeg
90 is breed zat voor 1 persoon
 

Roboro

 • #12
Het bed zal niet voortdurend voor twee worden gebruikt, wel af en toe. Het ziet er naar uit dat het niet tijdelijk is. Het klimmen over het bed naar de kant van de balkondeuren om te luchten is eigenlijk niet meer te doen, daarom wil ik de slaapkamer wat toekomstbestendiger maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu