Systeem voor betere afvoer rioleringsbuis?

Davidklus

 • #1
Omdat we ongeveer om de 2 maanden met de Kârcher en rioolrat door het inspectieputje moeten vroeg ik me af of er geen systeem zou bestaan dat je ergens tussen de rioolbuis diameter 90 of 110 steekt (in kelder of kruipruimte), die ervoor zorgt dat er bv extra druk op de spoeling zit als je de wc doorspoelt.

Probleem is dat we door de hoogte van de straatriolering waarom we tijdens de verbouwingen (2009) moesten aansluiten niet voldoende afschot hebben. Misschien niet binnen de limiet maar net niet genoeg als je met 3 kids zit (en er dus veel papier wordt gebruikt). Sinds we een goedkoper wc-papier gebruiken (minder dik) duurt het langer voor er zich ergens een prop kan vormen. Het zwakke punt is een Y aansluiting waarop 2 leidingen 110 toekomen. Via een camera-inspectie hebben vastgesteld dat er daar ook redelijk wat kalk zit. Onze leidingen helemaal laten ontkalken kost ongeveer 1800 euro. Andere oplossing kan zijn heel de oprit open leggen de leidingen vernieuwen en zodanig plaatsen dat de afvoer vlotter kan. Maar die leidingen onder het huis (ook die Y) daar kan ik niet aan natuurlijk.

Vreemde vraag denk ik. Maar misschien bestaat zo iets wel. Heb al zitten denk aan een vermaalsysteem dat fecaliën en papier vermaalt.
Wat we nu doen is om tweemaal per week preventief een emmer water door de wc spelen maar is niet echt ecologisch en niet structureel.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Wel vreemd dat er in een 110 buis veel kalk zit, vaak is dit urine steen.

En waarom kan je niet de Y-stuk bij daar, kan dat niet om hoog.
 

ADDave

 • #3
Leidingen laten schoonmaken heeft geen zin als het probleem in het afschot van de leiding zit. Misschien dat het even helpt maar vroeg of laat krijg je toch weer verstoppingen.

Het beste is opengraven, wegslopen en op de juiste manier terug bouwen.
 
 • Like
Waarderingen: Dimkal

Davidklus

 • #4
@Henk253 Ja idd zal ook wel urinesteen in zitten maar we hebben hier 39F graden hardheid. Op 13 jaar tijd heeft dat geeft dat wel extra kalkaanslag in de riolering. Dat is toch wat de expert zei die de camera-inspectie is komen uitvoeren. Het Y-stuk zit ongeveer een meter van de gevel tot onder het huis. Dus die situatie had bij de verbouwing wat beter gekund maar is te laat nu. Op zich is dat dat volgens het boekje uitgevoerd maar het afschot is niet voldoende. Wel is het zo dat we pas problemen zijn beginnen krijgen een jaar of 3 geleden. Voorheen hadden we nooit een verstopping. De verstopping krijg ik via de bezoekkamer wel snel weg met een rioolrat en hogedrukreiniger. Gelukkig maar, maar heel vervelend al je dat om de 2 maanden moet doen. Zeker in de winter!

@ADDave Aan het afschot kan ik weinig doen vrees ik. Maar idd de oprit opengraven en het hele systeem verbeteren zal de meest structurele en duurzame oplossing zij vrees ik.

Ik vroeg me gewoon af of er daar geen systemen voor bestaan. Bv. een automatische spoeling op druk die om de paar dagen of eens per week de riolering preventief doorspoelt zodat er geen papierprop kan ontstaan. Niet ideaal maar zou wel de redding zijn als we het afschot niet kunnen verbeteren. Ik vraag me af hoe andere mensen die verbouwen dit doen, als de aansluiting van de riolering op de straat te hoog ligt.
 

Charel

 • #5
Je spreekt van het verbeteren van het afschot.
Wil dat zeggen dat je zeer weinig afschot hebt en hoeveel is dat dan, of wil dat zeggen dat de leiding hier en daar in tegenhelling ligt zodat er altijd afvalwater in de buis achterblijft ?
Kalk in het drinkwater (spoelwater) zet zich enkel af bij warmwaterleidingen en niet bij afvoeren van koud water zoals van de wc.
Komt naast het afvalwater van de wc ook het overige afvalwater door die buis ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Davidklus schreef:
Sinds we een goedkoper wc-papier gebruiken (minder dik) duurt het langer voor er zich ergens een prop kan vormen.
Er bestaat ook WC papier die in water heel gemakkelijk oplost. Kan je zelf heel eenvoudig controleren.
 

Charel

 • #7
En over wc papier gesproken: Je kan de toiletgebruikers onderverdelen in twee categorieën : namelijk de proppers versus de vouwers.
Vouwers gebruiken twee à drie blaadjes die ze opvouwen om zich proper te maken. Proppers gebruiken een veelvoud hiervan om er één of meerdere dikke proppen van te maken.
En blijkbaar veroorzaken proppers veel meer verstoppingen dan vouwers
 

Woens

 • #8
proppers en vouwers :love:
heerlijk!
 

Davidklus

 • #9
@Charel Tegenhelling is niet het geval hoor. Ik denk dat we ongeveer 0,5cm/m hebben maar op bepaalde plaatsen misschien iets minder. Onze kids gebruiken wc-papier als zoete broodjes. Misschien moet ik hun volgende keer is samen de riolering laten ontstoppen want het gaat het ene oor in en het andere uit. Tieners he! Maar dat neemt niet weg dat het normaal is dat we minstens om de 2 maanden met een papierprop-verstopping zitten. Ik denk dat de enige oplossing zal zijn om deze zomer de leidingen open te graven en het systeem met bezoekkamer te herleggen en dus verbeteren (kritieke punten vermijden).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Hoeveel liter staat je wc spoeling vaak is dat ook te weinig zodat het papier blijft hangen onder weg. bekijk bij 6.24 min
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu