Stroom op groep werkt gedeeltelijk na kortsluiting

Sy90

 • #1
Beste mensen,

Tijdens het eraf monteren van de armatuur van de toilet plafondlamp was er kortsluiting ontstaan doordat de zwarte en blauwe kabels door elkaar heen gewikkeld waren en met elkaar in aanraking waren gekomen.
Na de kortsluiting zag ik dat de installatie-automaat was afgeslagen. Niet wetend dat de oorzaak de plafondlamp was heb ik de schakelaar van desbetreffende automaat weer omhoog proberen te duwen (terwijl de zwarte en blauwe dus nog aan elkaar zaten), met als gevolg een klein knal en vonk vanuit de automaat.
Na verdere inspectie zag ik dus dat de kabels van de lamp de oorzaak waren en heb ik het probleem verholpen. Maar na omhoog zetten van de schakelaar van de groep, wat nu dus wel lukte, kwam ik erachter dat nu maar een deel van de stroom op de groep werkt, dus bijvoorbeeld:
- Een deel van de stekkers/wandcontactdozen werkt
- Plafondlamp in slaapkamer werkt niet

Hebben jullie enig idee wat er aan de hand is en hoe dit te verhelpen? Moet ik wellicht iets via de aardlekschakelaar resetten, of is de automaat defect geraakt (maar dan zou toch geen enkele stroom op de groep aanwezig zijn)?
Ik heb een EMAT groepenkast die sinds een aantal maanden gebruikt wordt.
Ik heb de automaat voor de zekerheid momenteel uitstaan.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Weet je zeker dat de installatiedelen die niet werken op dezelfde groep zitten?? Anders is er wellicht iets anders aan de hand (misschien wel 1 van de 3 hoofdzekeringen kapot ofzo).

Als het inderdaad dezelfde groep is dan heeft waarschijnlijk een verbinding ergens de kortsluitstroom niet overleefd... Denk bijvoorbeeld aan een uitgebrande lasklem in een centraaldoos. Misschien dat je met een beetje logisch kijken wat er wel / niet werkt kunt achterhalen waar dit dan zit.

Verstandig om de automaat uit te laten staan totdat je het probleem gevonden hebt of een vakman hebt laten komen.
 

CV__

 • #3
Automaat kan overleden zijn

Aardlekschakelaar uit en weer in is altijd een goed idee.

Als dingen van andere groepen dan ook niet werken waarschijnlijk een van de hoofdzekeringen door. Als het een relatief nieuwe installatie is heb je nog drie automaten onder de meter die je zelf omhoog kunt drukken.

Anders netbeheerder / storingsmonteur bellen voor nieuwe hoofdzekering. Indicatie; 80 euro
Nacht/weekend/feesdag 110
 

Sy90

 • #4
Heel erg bedankt voor de snelle tips!

Mijn vermoeden is inderdaad dat de niet werkende onderdelen allemaal op dezelfde groep zitten. Reden hiervoor:
We hebben 11 groepen, waarvan 1 fornuisgroep. Alles zit achter 3 aardlekschakelaren.
We hebben een hele hoop apparaten in de keuken, allemaal op 7 aparte (en nieuwe) groepen. En alle 7 daarvan werken. 2 nieuwe groepen gaan naar boven, die moet ik nog testen, maar verwacht geen probleem. Dus in totaal 9 nieuwe groepen, en 2 resterende moeten de rest van de woning van licht en stroom moet voorzien (of zie ik iets over het hoofd?)

En aangezien zeker een aantal stekkers en plafondlampen nog werken lijkt het probleem specifiek gerelateerd aan 1 of max 2 die achter dezelfde aardlekschakelaar zitten (mijn aanname). Maar als het 2 groepen waren, had ik nog veel minder stroom op lampen en stekkerpunten verwacht, vandaar mijn aanname dat het probleem binnen 1 groep voorkomt.

Verder zal ik de elektricien morgen vragen om dus eerst de aardlekschakelaar even te resetten, maar die zal dit waarschijnlijk als onderdeel van zijn test en reparatie al uitproberen. Ook heb ik een nieuwe automaat extra, dus hopen dat het een relatief simpele oplossing heeft.
Mocht ik meer te weten komen, dan zal ik dat hier melden.
 

CV__

 • #5
Aardlekschakelaar uit en inschakelen kun je gewoon zelf doen. Dat moet je (via de testknop) sowieso periodiek doen.

Even uitgaande van de standaard ABB indeling heb je dus op de bovenste rij 10 normale groepen en een kookgroep, die dan 4-4-(2+kookgroep) over de aardlekschakelaars verdeeld zitten.

Als het een 3-fase installatie is met 1 geplofte hoofdzekering moet er dan een heel groepje van 4 (of 2+kookgroep) niet werken. Idem bij 1x defecte en open aardlekschakelaar.
 

Sy90

 • #6
@CV_ dank voor de reactie. Ik zal vandaag zelf nog de aardlekschakelaar in en uitschakelen en hopen dat dat mijn probleem verhelpt.
Je aanname klopt over de indeling, in de EATON kast zitten er EMAT automaten en schakelaren, op die manier verdeeld als jij hebt beschreven.

Het lijkt dus heel onwaarschijnlijk dat meerdere groepen zijn aangetast, en moet de elektra inspectie vooral kijken naar het repareren/vervangen van de automaat en/of het checken van eventueel gesmolten lasklemmen in de centraaldozen?
 

CV__

 • #7
Die onwaarschijnlijkheid kun je gewoon zelf uittesten. Het meenemen van een 25A hoofdzekering bij herhaalde sluiting in 16A eindgroep is ook niet zo onwaarschijnlijk verder.
 

Sy90

 • #8
Nogmaals dank. Ik heb de aardlekschakelaren getest en daar is gelukkig niks mis mee.
En na het weer inschakelen van de schakelaar waar de probleem groep achter zit valt me nu weer op dat alle stekkers/wcd’s op deze groep in verschillende mate stroom hebben (heel amateuristisch getest met aansluiten van een verleng stekkerdoos en kijken naar de sterkte van het rode aan/uit lampje).
Wat helemaal nog niet werkt is de plafondlamp in de slaapkamer. Ik vermoed dat de groepautomaat defect is en dus niet genoeg stroom doorlaat om de lamp aan te krijgen. Maar morgen hopelijk daadwerkelijke oorzaak en oplossing.
 

CV__

 • #9
Dat is natuurlijk geen fatsoenlijke testmethode.

Als de spanning bij belasting enorm zakt zit er een slecht contact in de keten.

Automaat wisselen is nog geen 10 minuten werk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #10
Probeer eerst eens met een echte belasting, die glimlampjes lichten bij het minste al op.
gebruik een stofzuiger te testen.

Ik vermoed dat er een lasdop los is in de centraaldoos bij de kortsluiting. ff de lasdop vervangen en klaar.
 

Sy90

 • #11
Beste allen, bedankt voor de tips. De problemen zijn opgelost en werden veroorzaakt door:
1. Een niet aan elkaar verbonden set van kabels in de plafondcentraaldoos van het toilet. De lamp en armatuur hiervan waren natuurlijk eraf gemonteerd maar verder niets mee gedaan dus dat blokkeerde stroom naar gehele groep.
2. Een storing die plaatsvond bij het aan schakelen van een aantal lampen waarvan de verbindingen nieuw waren aangelegd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu