Straalkachel in badkamer aansluiten

Hanshu

  • #1
Beste Forum
mijn eerste bericht. Ik ben leek op elektriciteit gebied. Dat wil zeggen sinds mijn jeugd doe ik alle eenvoudige elektrische klussen in huis zelf zonder te weten wat de regels zijn en zonder een technische elektrische tekening te kunnen lezen.

Ik wil een straalkachel in mijn badkamer monteren en aansluiten. Ik heb 2 opties. 1 aansluiten in de badkamer, 2 aansluiten buiten de badkamer.
Inmiddels heb ik zoveel op het forum gelezen dat optie 1 waarschijnlijk vervalt.
Situatie: straalkachel is ongeveer 2 meter van bad vandaan. Ik wil de kachel boven de wasmachine hangen en niet te dicht bij het plafond dat van hout is. De muur waar de kachel aanhangt is van gips. Moet ik aanvullende voorzorgmaatregelen nemen voor gipse muur of houten plafond?

1. aansluiten in de badkamer.
De badkamer heeft een centraal lichtpunt en een schakel touwtje voor de wasmachine aansluiting. Aansluiten op het centrale punt wil ik niet want dan moet ik de leiding in het plafond en de muur in vrezen. Daar heb ik geen ervaring mee en dat gaat mij te ver als klusser.
De kachel komt naast het schakelpunt van de wasmachine te hangen en ik opteerde voor een keuze schakelaar waarbij wasmachine en straalkachel elkaar uitsluiten. Echter heb ik op het forum gelezen dat de wasmachine op een eigen groep moet zitten dus dat dit niet mag. Klopt dit? Zo ja. dan vervalt deze optie. Als deze optie wel kan dan weet ik niet hoe ik deze schakeling moet aansluiten. Kan iemand mij wegwijs maken indien deze optie reel en toegestaan is?

2. aansluiten in de aangrenzende kamer.
De kamer naast de badkamer is een slaapkamer. Ik kan eenvoudig een gat achter de straalkachel door het gips boren en in de slaapkamer uitkomen. Ik kom dan echter te hoog uit en zou liever het snoer in de badkamer naar de hoek van de badkamer willen leiden en in de hoek een gat boren naar de slaapkamer. Dat is een kwestie van smaak maar er zijn misschien regels die verhinderen dat er een elektrisch snoer in de badkamer langs de muur loopt. Is dat zo?
Stel ik boor een gat. Het is een gipse muur. Kan een snoer voor 1,5 kw zomaar door een gipse muur of produceert deze warmte en zijn hier regels voor?
Eenmaal aangekomen in de slaapkamer kom ik bij een ligtpunt naast de deur. Dit ligtpunt is verbonden met de centrale lasdoos van de slaapkamer. Ik neem aan dat ik daar stroom en aarde kan vinden om op aan te sluiten. Is dat zo? Echter mischien is er slechts een schakeldraad en moeten er draden doorgetrokken worden. Hoe ik hier moet aansluiten weet ik nog niet. Kan iemand mij raad geven?
Als laatste de vraag of ik het geleverde snoer 'mag' losmaken van de straalkachel om zodoende een voldoende lang snoer aan de straalkachel te maken om vanuit de slaapkamer het snoer door het geboorde gat te trekken en aan te sluiten op de kachel?
Moet het snoer en de aansluiting nog aan speciale voorwaarden voldoen?

Ik hoop dat iemand mij wijzer kan maken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Geen snoeren door de badkamer en scheidingswanden gaan trekken maar nabij de straalkachel een stopcontact aanleggen (achter een aardlekschakelaar), hetzij met een of/of schakelaar op de wasmachinegroep of op een andere groep voor algemeen gebruik. In gipswanden kun je hollewand dozen toepassen. De ruimte in de wand kun je dan gebruiken om de leidingen te leggen.
 

Hanshu

  • #3
Sxnder
Bedankt voor je reactie.
Is een of/of schakelaar op de wasmachinegroep toegestaan?
Welke leidingen moeten in "de ruimte in de wand"?
Is een stopcontact in de badkamer toegestaan?
Hanshu
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Is een of/of schakelaar op de wasmachinegroep toegestaan?
-Ja
Welke leidingen moeten in "de ruimte in de wand"?
-Als je werkt vanuit een naast gelegen ruimte kun je, in de wand, de buis met VD draad naar het nieuwe stopcontact leggen.
Is een stopcontact in de badkamer toegestaan?
-Ja in zone 3 én achter een aardlekschakelaar met een afschakelstroom van ten hoogste 30mA.
 

Black Knight

  • #5
Vergeet niet dat men bij het plaatsen van een stopcontact van een andere groep als die van de badkamer, dat dit stopcontact mee vereffend moet worden met de rest van de badkamer. Dus zal je ook een aardedraad van dit stopcontact naar het centraal aardingspunt (CAP) moeten aanleggen. Ik zou het als leek aanraden om dit alles te laten doen of voor de optie van de of/of schakelaar op de wasmachinegroep te gaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Van origine moet er een aansluitpunt zijn voor een badkamerkachel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu