CAP badkamer - functie is van de groen gele draad

H2Niek

  • #1
Goedemorgen,

in de badkamer ben ik bezig met de vereffening van de geleidende delen. Nu kwam ik er vrij laat achter dat dit volgens de norm op de volgende manier moet:

Alle vertinde draden naar de CAP in de badkamer, en vervolgens de groen gele 2,5mm2 direct van de CAP naar de centraaldoos van de badkamer. Nu is het vrij lastig om de groen gele draad nog naar de centraaldoos aan te leggen. Is het wellicht toch mogelijk om het op onderstaande manier te doen? Dus alle vertinde draden direct naar de CAP in de meterkast te leiden?

1705744019184.png


Kan iemand wellicht ook uitleggen wat de functie is van de groen gele draad die wordt verbonden met de centraaldoos en CAP?

Alvast bedankt.
 

HenkL14

  • #2
Vereffening is in de basis het onderling verbinden van geleidende delen, zoals je nu doet. Zou er ergens spanning op komen, komt er overal spanning op en krijg je daardoor juist geen schok.
Als extra veiligheid wordt dit geheel aan aarde gekoppeld zodat de eventuele spanning weg kan.

Dat Cap punt mag ook buiten de badkamer zijn. Als de meterkast onder je badkamer is, kan dat een handige plek zijn.
Let op, liever niet in de groepenkast verbinden maar maak dan een knooppunt in een lasdoos bijvoorbeeld en koppel dat wel met een draad uit de meterkast of je aardepunt met het Cap
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Het is niet zoals het hoort maar m.i. is jouw voorstel ook veilig.
 
  • Like
Waarderingen: H2Niek

H2Niek

  • #4
Dat is een duidelijk verhaal @HenkL14 . Hartelijke bedankt.

Weten jullie wellicht ook of anno 2024 een 4mm2 onbeschermd in de vloer mag?

in de zoektocht heb ik veel voorbij zien komen dat 4mm2 in een buis moet en 6mm2 in de vloer, nu kom ik echter ook het volgende tegen

1705746468578.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ja de vereffeningsdraad van 4mm mag zo in de vloer.
 
  • Like
Waarderingen: H2Niek

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je dient alle vreemd geleidende delen en metalen gestellen in de badkamer te verbinden met het CAP. De vreemd geleidende delen heb je nu, maar de metalen gestellen niet. Dat is bijvoorbeeld de buitenkant van een geaard verlichtingsarmatuur of de buitenkant van een wasmachine. De draad naar de centraaldoos dient er niet alleen voor om de potentiaalvereffeningsrail te verbinden met aarde, maar ook juist andersom om het geaarde gestel van elektrische apparaten te verbinden met de potentiaalvereffeningsrail.

Daarom moet je wanneer er meerdere eindgroepen in de badkamer voorkomen, deze allemaal verbinden met het CAP zoals linksonder in deze afbeelding. Wanneer het alleen om aarden ging was 1 draad naar de centraaldoos (of één van die aparte groepen links onder) wel voldoende.
1000050087.jpg


Dus tja zoals gezegd is het niet zoals het hoort, volgens hedendaagse normen.
 

HenkL14

  • #7
Als de tekening van TS alle metalen delen bevat, en er geen andere apparaten bijvoorbeeld in de badkamer staan, is het wel in orde toch zo?

Ik lees nergens dat TS die extra groepen/apparaten heeft volgens mij?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
En ook geen aansluitpunt voor verlichting of contactdoos dan?
 

HenkL14

  • #9
Ja verlichting zal er wel zitten ja, anders is het zo donker :P
 

H2Niek

  • #10
Er is idd verlichting aanwezig (schakelaar aan buitenzijde) en ook een contactdoos naast de wastafel.

boven het plafond bevind zich de centraaldoos waar de verlichting en wcd op aangesloten zijn, deze is bereikbaar via de zolder. Deze centraaldoos gaat weer naar de centraaldoos van de gehele bovenverdieping.

Wat wordt er precies bedoelt met eindgroep? een wandcontactdoos, schakelaar enz?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu