Aarding badkamer - NEN norm

Hallo,

Volgende maand wordt de badkamer gesloopt en een opnieuw opgebouwd. Het huis dateert uit 1994.

Ik ben een aantal zaken aan het nalopen. Er zit een centraal aardingspunt in de huidige badkamer. Hierop is aangesloten de radiator, één van de twee waterleidingen die naar de kraan van de wastafel gaat en er loopt nog een aardedraad, waarschijnlijk naar de aardemat in de vloer veronderstel ik. De douchemengkraan zit in de andere hoek van de badkamer. Is deze kraan geaard doordat de waterleiding van de wastafel is geaard? De waterleiding van de wastafel takt af van de waterleiding waar ook de douchemengkraan is van afgetakt.

De huidige NEN norm zegt, dat er vanuit het centrale aardpunt een geel/groene draad moet worden opgenomen naar de dichtstbijzijnde centraaldoos. Dat was in 1994 nog niet zo. In hoeverre verhoogt dat de veiligheid? Is dat nodig om alsnog aan te brengen? Kost me freeswerk.

In de NEN norm staat dat de afstand van een stopcontact tot de wastafel 60 cm moet zijn. Is dat vanaf de wastafelkraan gemeten? Of vanaf de rand van de wastafel?
 
In de nen norm staat niet dat de afstand van een wastafel tot stopcontact 60 cm moet zijn.

In de badkamer zijn er zones rondom bad en douche waar regels voor gelden. Voor een wastafel is geen zone, tenzij deze binnen de zone van de douche of bad valt.

Heb je al een stopcontact bij de wastafel? De bedrading loopt (neem ik aan) naar de centraaldoos in de badkamer. Kleine moeite om dan daar vandaan even een buis met aardedraadje door te fresen naar het centraal aardpunt.
 
Ok. Dank voor de reactie.
Ik weet van die zones. Dan kan er m.i. een stopcontact komen op de plaats die ik in gedachten heb.

En ik had nog een vraag over die douchemengkraan. Is die vereffend wanneer de wastafelkraan reeds vereffend is? Waterleiding in huis is een onderling verbonden geleidend systeem lijkt mij.
 
Als het koper is wel, bij kunststof hangt het van de fabrikant af of de inlage contact maakt met de hulpstukken maar algemeen is dat bij kunstofleidingen er gaan potentiaalversleping kan optreden en dus de kranen niet vereffend moeten worden.
 
Headhunter dank voor uw reactie. Alles is koper. Dus douchemengkraan hoeft niet apart vereffend te worden wanneer de wastafelkraan is vereffend zo lees ik uw antwoord. Klopt dat?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu