Stopcontact geeft te weinig stroom

HarrieH

  • #1
Wasmachine, die in de badkamer staat, was kapot dachten we. Nieuwe wasmachine gaf gelijk dezelfde storingscode aan. Problemen met de stroomtoevoer. Met geschikt verlengsnoer in het stopcontact in de keuken, aangezien deze ook geaard zijn, gedaan en wasmachine werkt prima. Nu is er dus iets mis. Heeft iemand enig idee wat het zou kunnen zijn? Het stopcontact zelf? De gehele bedrading boven? De schemerlamp in de slaapkamer is een paar keer zwakker gaan branden van de week (flakkerde), ik dacht dat een nieuwe lamp nodig zou zijn maar die had ik nog niet gehaald. Zou het verband houden? Ik zit er een beetje mee in mijn maag.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Normaal zou de wasmachine op een eigen eindgroep aangesloten moeten zijn en dus niet in combinatie moeten staan met lampjes in de slaapkamer oid.
Maar in oudere woningen komt dat toch regelmatig voor als er maar 3 groepen in de gehele woning zijn.
Geeft een stopcontact dit soort problemen dan is er meestal een las (in het stopcontact zelf, steeklas of draaidop) die slecht contact maakt en is het een kwestie van deze zsm. opzoeken e het probleem verhelpen
Slechte lassen zijn nl. meestal de oorzaak van oververhitting en kan soms brand als gevolg geven.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

HarrieH

  • #3
Bedankt voor jouw snelle reactie. Ik ga maandag gelijk bellen. Ik wil absoluut geen brand natuurlijk.

Inderdaad heb ik maar 3 groepen voor het hele huis. Het stopcontact in kwestie wordt verder niet gebruikt, als ik de andere stopcontacten op de groep eruit haal als ik niet thuis ben, is dat veiliger? De cv ketel zit volgens mij ook op deze groep, maar die kan ik natuurlijk ook wel uitzetten als ik weg ben.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Je moet het zo zien dat een slechte verbinding ongeveer gelijk staat aan een weerstand.
Wordt er geen stroom verbruikt dan staat er een spanning over die weerstand en is er verder niets aan de hand.
Wordt er wel stroom gebruikt dan zorgt de spanning over die weerstand en de stroom dat er een bepaald vermogen ontwikkeld.
Een wasmachine is meestal zo ontwikkeld dat deze werkt zo tussen de 205 Volt en 257 Volt
Geeft jouw machine een storing door spanningsgebrek dan is de spanning vrijwel zeker lager dan 200V en met een normale netspanning van zo'n 240V staat er dus zo'n 40V over deze slechte verbinding.
Een wasmachine zal bij het opwarmen van het water zo rond de 12,5A trekken dus 40 x 12,5 = 500W
Dus er kan een kacheltje van 500W staan te stoken op het moment dat je de wasmachine gebruikt.

Meestal gaat dit probleem niet vanzelf weg maar wordt het alleen maar erger tot het zo warm wordt dat het spontaan ontbrandt.
Soms kun je het probleem al wel zelf ontdekken door gewoon te voelen of het stopcontact of lasdoos warm wordt of je neus te gebruiken op zoek naar brandgeurtjes.

Kun je dat niet zelf dan idd. de hulp inroepen van iemand die dit voor je op kan sporen en daar niet nog lang mee wachten.
 

HarrieH

  • #5
Het vreemde is, het wasprogramma doet hij wel gewoon, enkel wanneer hij moet gaan centrifugeren stopt hij. Beide machines dus het ligt niet aan de wasmachine. Ik ben zelf totaal niet thuis in de wereld van elektriciteit, ik vind het ook maar eng dus laat het meestal over aan mensen die er wel verstand van hebben. Ik ga maandagochtend in elk geval gelijk bellen. Ik voel verder geen warmte en ruik geen vreemde geurtjes maar dat moet ook niet gaan gebeuren natuurlijk. Heel erg bedankt voor jouw antwoord.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Dat is op zich vreemd want een machine gebruikt de meeste stroom en de volle 3000W meestal bij het opwarmen van het water en niet bij het centrifugeren.
Maar iemand met de juiste meetapparatuur kan gewoon meten wat er gebeurd tijdens het centrifugeren en op basis daarvan de juiste conclusie trekken, dat gaat vanachter een toetsenbord helaas een stuk minder goed.
 

Blauwbloes

  • #7
Een motor heeft een startstroom en die kan veel hoger zijn als de verwarming. Vermoed dat die wasmachine de spanningsval meet, lijkt mij het enige meetbare.

Beetje zoals bij wagens trouwens. Tegenwoordig meer problemen met de sensoren dan met de techniek zelf. Lijstje met alle sensoren die bij mij ooit vervangen werden:

- Sensor automatisch inschakelen licht
- Stroomsensor achterlichten
- Sensor versleten remblokken
 

blauwpet

  • #8
En wat MEET je op dat "stopcontact" aan spanning? Want we hebben het over de spanning.
 

HarrieH

  • #9
Ik meet helemaal niets, ik heb geen apparatuur daarvoor. Ik zit inmiddels te wachten op telefoon van de storingsdienst. In mijn slaapkamer is het nu zo dat als ik mijn nachtlamp erin heb en steek eronder de oplader van de tablet (originele oplader) de schemerlamp zo goed als uitgaat. Trek ik op oplader er weer uit, schiet hij weer fel. Mijn cv ketel geeft ook storing aan die verband kan houden met stroomtoevoer dus ook geen warm water. Ik vind het eng dus had maar gelijk gebeld. Maar ze zijn helaas niet zo snel als ik had gehoopt.
 

blauwpet

  • #10
Daar is iets helemaal mis met je installatie ben ik bang. Inderdaad heel goed naar laten kijken.
 

Blauwbloes

  • #11
Ja, dat is zonder twijfel veel meer fout als enkel die wasmachine.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Lijkt dan toch meer op een slechte lasverbinding dan dat er iets fout zit in een stopcontact.

Bij ons zou je wel een telefoontje terug krijgen ook op zondag en was het ook mogelijk om zelfs vandaag nog langs te komen maar wel met de waarschuwing "hou dan wel rekening met het zondag tarief"
Is het in een kwartiertje gevonden dan valt het wel mee, maar moet er 2 uur gezocht worden voor de bewuste lasdoos, die ergens netjes weggestopt achter het behang bleek te zitten, is gevonden dan wordt het een duur geintje.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Heb je een oude HAF groepenkast met smeltzekeringen en van die groene of witte tuimelschakelaars? Als je in de hele groep problemen ervaart zou het probleem ook al in de groepenkast kunnen zitten, bijvoorbeeld die schakelaars falen bij bosjes...
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

HarrieH

  • #14
Ik heb een kast met 3 stoppen met boven elke een draaiknop om de groep uit te zetten, daaronder, in het kastje van de netbeheerder zitten ook 3 stoppen zag ik net. Ze waren vrij snel achter het probleem en de netbeheerder moet erbij komen. Het kan bij mij zitten, aan de straat maar ook bij de buren aangezien alles is doorgelust. Ik zeg nu enkel wat zij tegen mij zeiden want ik heb geen idee wat ik nu moet verwachten. Ik heb gevraagd of het niet aan een stopcontact of lasdoos daarachter kon liggen maar ze herkenden het probleem. Een paar huizen verderop hadden ze een paar weken geleden hetzelfde. Ze gaan wel kijken of ik een andere stoppenkast kan krijgen, daar zit volgens hun nu niet het probleem, werkt veilig maar is wel sterk verouderd.
 

Hharbers

  • #15
Pas geleden bij buurman ook zoiets gehad. Hij vroeg of ik ff kon kijken waarom apparatuur het niet meer deed terwijl hij met spanningszoeker wel prik had op stopcontact

Ik ben geen electroman maar kijken kan altijd en meten met multimeter lukt ook wel

Had op betreffende groep nog 140V waar de rest was gebleven was een raadsel

Had een oude (bakelieten) 5 groepenkast met witte knoppen.
Als je oor er op legde hoorde je het binnen brommen
Groep spanningsloos gemaakt en knop paar keer in en uit geschakeld waarbij eerste keer boel kraakte en knarstte of er zand tussen zat (of stof en gruis van 5x verbouwen in afgelopen 50 jaar dat huis er staat)
Daarna schakelde knop weer soepel
Tevens alle verbindingen in kast vast gedraaid, zaten allemaal niet 100% vast

Zat dus ergens een slechte verbinding want daarna weer 230V

Advies gegeven om toch maar eens een specialist te bellen om te laten bekijken of groepenkast uberhaubt nog betrouwbaar was
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu