Stopcontact geeft geen stroom.

Wesout

  • #1
68347D9A-42E3-4BEE-9DF9-330A72BEF304.jpeg

Hallo,
In de badkamer van mijn nieuwe huis is bij de wasbak een schakel/stroom combinatie geïnstalleerd. De schakelaar is aangesloten op de verlichting in spiegel en het stopcontact zou gebruikt kunnen worden voor een föhn of scheerapparaat. Nu heb ik alleen geen stroom vanuit het stopcontact terwijl ik wel kabels op zijn aangesloten. Kan iemand mij als noob uitleggen waarom dit is?

alvast bedank. Groet Wesley
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik neem aan dat de blauwe draad rechts een andere is dan de donkere (blauw of zwart, lastig te zien) links?

Heb je gemeten of er spanning op staat? En doet de verlichting het wel?

Als er geen spanning op de wcd staat maar wel op de verlichting dan zit er waarschijnlijk een slechte las in de centraaldoos boven de lamp.
 

Wesout

  • #3
Hoi,

Ja klopt. Uiterst rechts op de foto zie je blauw en uiterst links zie je een zwarte draad. Zijn afhankelijke kabels. De bruine draad rechts zit wel vast aan links en daar ook staat spanning op, maar toch geeft dat dus geen spanning op het stopcontact rechts bij het inpluggen van de stekker.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Met een twee polige spanningsmeter of een multimeter meten tussen bruin en blauw en tussen bruin en geel- groen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Inderdaad. Als bruin links wel spanning voert dan zou de wcd moeten werken.

Heb je een 2polige spanningsmeter? Anders zijn die voor zo'n 20 euro te koop bij iedere bouwmarkt. Je kunt dan meten wat de spanning is tussen bruin en blauw en bruin en groengeel. Ergens zit iets niet goed maar dat valt zo nog niet exact te zeggen...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Als er spanning staat op bruin (dat zal, als het licht werkt), dan mankeert er blijkbaar iets aan blauw (de nul).

Met een tweepolige spanningsmeter kun je dit inderdaad bevestigen.

Enig idee hoe de leidingen lopen? Je hebt kans dat dit niet rechtstreeks van de centraaldoos in het plafond komt, maar is doorgelust vanuit het wandlichtpunt bij de spiegel. De nuldraad zou hier onderbroken kunnen zijn. Wellicht heeft iemand een fout gemaakt met het aansluiten van de lamp.
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #7
Dan houd ik het erop dat de blauwe draad wel eens in de centraaldoos los zou kunnen liggen.
Het spanning meten van de bruine t.o.v. de aarde zou wel eens tot uitschakelen van de aardlek kunnen leiden. e.e.a. afhankelijk van het eigen gebruik van de multimeter. Maar dan is i.i.g. ook de aardlek getest.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Overigens is het vandaag na het verzetten van de klok wel het ideale moment om de aardlekschakelaars te testen; alle digitale klokjes moet je vandaag toch al opnieuw instellen :wink:
 

Lampje45

  • #9
Ja, dat is een goeie vonkentrekker, de grootste fabrikant van aardlekschakelaars ABB heeft daarmee zijn eigen voorschrift om het maandelijks te testen, daarmee maar ontkracht, want niemand weet dit en als ze het wel weten doen ze het niet.
En dat dit nodig is, dat is me vorig jaar pijnlijk duidelijk geworden. Ik werd vrijwilliger voor de techniek op een grote jachthaven. Op mijn vraag wanneer de 150 aardlekautomaten getest waren, stonden ze me glazig aan te kijken. En het antwoord was dus Nee, nooit.

Het bleek dat zowat 50 % van alle automaten dus niet reageerden op de testdrukknop. Denk je dat je veilig zit, nou vergeet het meer!
Van een waterige omgeving gesproken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Lampje45

  • #10
Aardlek testen.png
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Er zijn maar weinig mensen die überhaupt 1x per jaar de aardlekschakelaars testen. Maandelijks doe ik net zo goed niet maar het is een kleine moeite om dit bij het verzetten van de klok wel even te doen. Mocht je een aardlekschakelaar ooit echt nodig hebben dan is het toch wel zeer prettig dat deze werkt natuurlijk....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu