Stempelen doorbraak naar keuken

Sapperdeappelflap

 • #1
In de woning van mijn zoon en schoondochter moet er een doorgang van de huiskamer naar de keuken worden gemaakt van 2 meter.
Het betreft een jaren 50 woning met een verdiepingsvloer van beton. Boven de keuken ligt de badkamer die betegeld is, er moeten dus geen scheuren hier optreden. In de keuken zit een verlaagd plafond dat zou kunnen aansluiten op de h14 draagbalk.
De wanden op de verdieping zijn allen metalstud met gipsplaten en zijn dus niet dragend.

Vraag zou het voldoende kunnen zijn alleen in de huiskamer strak tegen de keukenmuur met een balk te stempelen of moet er perse ook in de keuken gestempeld worden, om verzakking te voorkomen?
(ps metalen balkjes door de muur steken en boven de h-balk stempelen zijn ook niet mogelijk, zonder het plafond te beschadigen).


BvD voor uw antwoorden
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Je gaat de constructie van het huis aanpassen.
  Dat is vergunningsplichtig.
  Bij een vergunning hoort een constructie berekening.
  De constructeur die een en ander gaat berekenen zal je ook wel kunnen adviseren over het stempelen.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #3
  Ik denk dat je het ook moet vergeten om een doorbraak te kunnen maken zonder het plafond te beschadigen.
  Ik zou beginnen met het uitzoeken waarom het plafond in de keuken verlaagd is gemaakt en of de betonvloer doorloopt of dat juist op de muur waar je de doorbraak wilt gaan maken beide vloeren bij elkaar komen.
  Als ik lees van een jaren 50 woning dan kon die betonvloer wel eens een plaforavloer zijn die ter plekke is gemetseld en vaak niet veel breder zijn dan 4m.
  Hier (jaren 60 woning) hebben we de oude keuken bij de woonkamer aangetrokken en was er ook 1 vloer die alleen boven de kamer lag en een vloer die boven de gang en oude keuken lag en op de draagmuur tussen beide bij elkaar kwamen.
  Daar heeft de constructeur ook een berekening gemaakt hoe zwaar de stalen balk moest zijn en wat de oplegging minimaal moest zijn.
  Bij de montage moesten beide plafonds gestempeld worden en ondanks alle voorzichtigheid ontkom je niet aan beschadigingen van de plafonds en is van beide het stucwerk geheel vernieuwd.
   

  Sapperdeappelflap

  • #4
  Zou inderdaad kunnen dat beide vloeren separaat op de wand dragen, dan ontkomen we er niet aan het plafond in de keuken (gedeeltelijk)vrij te maken en ook hier te stempelen, het verlaagde plafond zit er om de afvoer van o.a. het toilet vd badkamer te verslepen uit het zicht.

  Hoe zou ik het kunnen controleren of het een doorlopende vloer is of dat hij uit aparte delen bestaat?
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #5
  Dat kun je denk ik alleen maar zien door e.e.a los te hakken en te bekijken.
   

  Marcn88

  • #6
  En bij twijfel altijd beide kanten goed afstempelen aanhelen/repareren plafond zal nadien toch nodig zijn
   

  Sapperdeappelflap

  • #7
  Ok, bedankt voor alle reacties. Het keukenplafond gaat open en er gaat aan beide kanten gestempeld worden, plafond moet toch vrij in de keuken om goed de krimparme cement te kunnen plaatsen tussen de balk en plafond, hier had ik in eerste instantie nog niet aan gedacht.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Omdat je op de reactie van Frank niet ingaat toch nog even vragen: Is hier een constructieberekening voor gemaakt?
   

  Sapperdeappelflap

  • #9
  Nee geen constructieberekening, maar er zijn vergelijkbare huizen waar een HE14 gebruikt is voor dezelfde doorbraak, zou het anders verstandig zijn een HE14b of c te gebruiken? Een bouwkundige heb ik al benaderd, over het stutten maar die geeft ook aan dat je pas met zekerheid kunt zeggen of het een betonplaat is of in meerdere delen gesplitst per draagmuur als je het openmaakt. Dus ga ik van het ergste scenario uit en stempel aan beide zijden.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Dan geef ik je het advies om toch een constructeur te raadplegen. Het lijkt misschien dezelfde woning, maar de ondergrond is zelden exact gelijk. En het is maar de vraag of die andere latei volgens de (hedendaagse) normen is gemaakt. De constructeur controleert ook de opleggingen, en de gevolgen voor de fundering.

  De berekening is ook nodig voor de vergunning. Je neemt een groot risico als je dit niet volgens de regels doet.
   

  Sapperdeappelflap

  • #11
  Iedereen bedankt voor de reacties, ik ga dus toch maar even een constructeur zoeken die er even naar wil kijken, al was het maar voor de verzekering.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Dank je :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu