Zijn steigerdelen te gebruiken als stempels? (muur slopen)

Charliefox

  • #1
Dit ivm het slopen van een dragende muur van 2 m lang bestaande uit witte bakstenen (kalk?). Ik wil een paar steigerdelen (met van die handige schroefstelpoten aan de onderzijde) gebruiken als stempels onder de 2 balken die dwars over de muur lopen. Dit ivm het plaatsen van een stalen H-profiel.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat is geen probleem.

Toen ik de titel las dacht ik aan de houten steigerdelen en toen schrok ik even. :mrgreen:
 

Pepjo

  • #3
Ik denk wel dat stalen stempels meer kunnen hebben dan aluminium steigerdelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Twee balken die dwars over de muur lopen bij een afstand van twee meter lijkt me erg weinig, normaal liggen de balken op ongeveer 60 cm dus dat zouden er drie moeten zijn.

Het is voor een leek moeilijk in te schatten welke en hoeveel stempels er onder moeten, voor iemand het in de gaten heeft wordt de zaak teveel of ongelijk opgedrukt.
Dit kan scheuren of verzakking veroorzaken, laat de stempels door een ervaren vakman plaatsen, de balk liefst ook, het afwerken kunt u dan zelf doen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Stempelen middels de vloerbalklaag is allen mogelijk als er zich maximaal nog 1 verdieping boven de stempels bevindt.

Het stempelen onder de vloerbalklaag kan tot gevolg hebben dat de plinten op de boven gelegen verdieping omhoog worden gedrukt.


Als je geen schade aan de boven gelegen verdieping wilt stempel je middels een balans constructie.
Deze bestaat uit twee stalen balken (1 onder en 1 boven het gat) waartussen aan weerszijde van de muur een stalen schroefstempels worden geplaatst.
Het aantal balansen en de h.o.h. afstand daarvan is afhankelijk van de belasting.
 

Charliefox

  • #6
Dank allen voor de reacties. Ik zal hier tzt een paar (detail-) foto's plaatsen en ook de bouwtekeningen. Maar mss is het handiger als ik dan een apart topic open.

Op de renovatie-tekening (1988) is de muur in kwestie nl gestippeld getekend (niet-dragend) maar op de originele bouwtekening (opgevraagd bij het stadsarchief, 1921) is de muur als lijn getekend met de legenda "metselwerk" er bij. Ivm de renovatie tekening, die in feite leading is en bekend is bij de instanties, willen wij de muur wegbreken maar wel (zekerheidshalve) de balken er boven stempelen en ook een H-profiel plaatsen. Ivm die gestippelde lijn is dan (formeel gezien) een bouwvergunning niet nodig want officieel is het volgens de laatste tekening een niet dragende muur. Ik weet echter wel beter want de muur bestaat uit witte klinkers (kalk?).

Mbt het H-profiel is er wel een puntje: De muur is zoals gezegd ca 2x2 m. Echter, het schuine zolderdakje leunt er tegen aan, dus een zijde van de muur is 45 gr afgeschuind. Onder het schuine dak lopen 2 horizontale gordingen. Ik kan dus niet zonder meer horizontaal een H-profiel plaatsen. Links zou die H-profiel wel in het restant van de muur kunnen maar rechts zit het schuine dak. Er zal dus iets moeten komen met 3 H-profielen, soort kooi constructie of zo.

Maar nogmaals, ik kom er later in een nieuw topic op terug, inclusief foto's en bouwtekeningen (die van 1988 en van 1921).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu