Stankoverlast in badkamer

Gnvdk

  • #1
Ik zit al een tijdje met een vreemd probleem: ik heb op onregelmatige tijdstippen last van stankoverlast (rioollucht) in mijn badkamer op de begane grond. Soms is dit een aantal dagen tot een week achter elkaar en dan kan het weer een maand goed gaan. Ik heb er geen regelmaat in kunnen ontdekken, noch een verband met temperatuur of regen.

Alle afvoeren in de badkamer zijn echter afgesloten door watersloten, dus het lijkt niet daaruit te komen. Als de stank er is, is het ondefinieerbaar waar het vandaan komt.

Naast de badkamer (buiten onder de grond) ligt een beerput (in gebruik) en ik weet dat er leidingen onder mijn badkamer door naar de beerput lopen (geen kruipruimte, dus ik weet niet exact hoe).

Daarnaast heeft deze beerput een overflow naar de vergeetput waar het andere afvalwater in verzameld wordt en voreger in de grond verdween, maar tegenwoordig door een pomp naar het riool wordt gepompd als het water boven een bepaald niveau komt. Deze leiding van de beerput naar de vergeetput gaat ook onder en rond de badkamer.

Jullie begrijpen mijn vraag: enig idee waar deze stank vandaan kom of hoe ik de oorzaak zou kunnen ontdekken zonder direct de vloer van mijn badkamer te moeten openbreken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er zijn vaak een paar hoofdoorzaken voor dit soort klachten.
1. Het doucheputje of een sifon wordt leeggetrokken door onderdruk in de afvoer tijdens het gebruik van een tappunt.
2. Het begin van een verstopping waardoor hetzelfde kan ontstaan als hierboven.
3. Door opwarming verdampt het water uit een waterslot, meestal is dat het doucheputje.
4. De beerput zit vol en wordt vacuüm gezogen door het afpompen van de vergaarput waardoor er een sifonleeg gezogen wordt.
(Vergeetput is een ondergrondse gevangenis)
 

Gnvdk

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik ben er alleen nog niet uit...

Oplossing 1 lijkt me niet van toepassing omdat je dan bij het gebruik van een tappunt iets zou moeten merken, qua stank. Maar er gebeurt niets, ook niet als het al een tijdje stankvrij is geweest.

Als het het begin van een verstopping was, duurt het wel erg lang voordat de verstopping daadwerkelijk zo is, want dit fenomeen duurt nu al enkele jaren.

Als het door verdamping zou komen, zou 's nachts de stank moeten wegtrekken (zeker met het raampje open om de stank weg te krijgen), maar dat gebeurt niet.

En de beerpurt is al eens leeggepompt zonder dat we van de stank afraakten...

Een theorie die ik zelf heb is dat de leiding onder de badkamer van de beerput naar vergaarput(vergeetput zal wel een Vlaams woord zijn, maar zo noemen ze de put hier) kapot is en in de aarde lekt als de beerput aftapt naar de vergeetput. Deze stank trekt dan door de vloer (vandaar dat we geen bron van de stank kunnen aanwijzen) de badkamer in. Zou dit mogelijk zijn of zijn er nog andere ideeën?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Gnvdk schreef:
Als het door verdamping zou komen, zou 's nachts de stank moeten wegtrekken (zeker met het raampje open om de stank weg te krijgen), maar dat gebeurt niet.
Als je dus een afvoerputje hebt in de vloer en dat komt door verdamping van het water in de stankafsluiter droog te staan dan helpt een open raampje niet. Je moet dan het verdampte water in het putje aanvullen door een bekere water in het putje te laten lopen.
 

Gnvdk

  • #5
Bedankt voor je reactie. Ik heb alleen geen putje in de vloer, dus ik sprak hier over de andere sifons. Het raam staat open omdat anders 's ochtends de stank in de badkamer niet te harden is. Zeker niet zo 's morgens vroeg.

Wat ik bedoelde is dat er 's nachts minder verdamping zou moeten zijn (het is immers kouder) en dat er dan geen sifon drooog zou moeten kunnen komen en er dus dus geen stank zou moeten kunnen ontstaan, als die 's avonds nog gebruikt is.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik ga er maar even van uit dat je ook een toilet in de badkamer hebt?
Hangtoilet of staand toilet?

Het aansluitmanchet van de toiletpot en de toiletafvoer zou niet helemaal goed kunnen afsluiten en dan (lucht) lekkage kunnen geven.

Ik heb zelf ook een septic tank gehad. Met een bepaalde windrichting op de uitstroom van de septictank kregen we ook een bepaalde stinklucht in het toilet.

Na het plaatsen van een nieuwe manchet geen last meer van gehad.

Dus even snuffelen rond de aansluiting van de pot op de vloer / muur.
 

Gnvdk

  • #7
Tot mijn spijt: geen toilet in de badkamer. Die zit in een apart kamertje naast de badkamer (maar wel verder van de beerput) en zonder enige stankoverlast.

In de badkamer is slechts een bad, twee wastafels en een wasmachine aansluiting. Geen putje, geen douche, geen toilet.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
En ik neem aan dat de wasmachineafvoer ook een siphon heeft?

Zitten er in de wastafels overloopjes? Daar al eens een sterk schoonmaakmiddel in laten lopen?

Wat voor afvoer zit er onder het bad? Als het zo'n hele platte siphon is kan die misschien af en toe lucht doorlaten.

Als je de lucht weer ruikt kan je dan alle openingen stoppen met afvoerstop en voor de overloopjes en wasmachine een natte prop keukenrol?

Als de lucht dan nog blijft dan neemt de waarschijnlijkheid van een ondergronds probleem nogal toe.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu