Stankoverlast van beluchting

Status
Niet open voor verdere reacties.
We wonen sinds een tijdje in een nieuwer huis (bj. 2001). Nu hebben we altijd na een nachtje slapen (altijd met raam open) stankoverlast in de slaapkamer. 's Ochtens luchten en dan duurt het heel lang voordat deze stank verdwenen is. Gewoon buiten is er niets te ruiken.
Vannacht het raam maar eens dicht gelaten en vanochtend geen overlast.

Nu komt er een hypothese en ik wil graag jullie ideeën of dit waar kan zijn:

De beluchting / ontsspanningsleiding van het riool komt op de zolder, halverwege het schuine dak aan de voorzijde van het huis, onder de pannnen uit. Wij slapen aan de voorzijde van het huis op de eerste verdieping.

Overdag wordt er regelmatig gebruik gemaakt van het riool, en ontstaat er zo een "trek" door de standleiding die voorkomt dat er luchtjes ontsnappen. :?:

's Nachts wordt het riool urenlang niet gebruikt. Kan er dan stank vanuit de standleiding langzaam zich omhoog werken en onder de pannen door langzaam naar beneden "kabbelen" en dan om de dakgoot zo door het kiepraam in, de slaapkamer in. Luchten helpt dan niet want de stanklucht hangt immers voor het raam?

Een en ander zou natuurlijk met de weersgesteldheid te maken kunnen hebben. De laatste dagen is het vaak mistig en windstil bij ons. Ik kan me niet goed herinneren of het er ook was toen er flinke wind was een aantal weken geleden.

Verder functioneert het riool prima, dus ik verwacht geen verstopping.
Heeft iemand een idee of dit de mogelijke oorzaak is? En wat zou eraan te doen zijn?
 
Ja ongeveer wel.... De beluchting komt als je voor het huis staat helemaal links tegen de zijgevel en in hoogte ongeveer halverwege het dak onder de pannen. Het raam zit helemaal (nou ongeveer dan) aan de linkerzijde van de voorgevel. Ik zal proberen een schets te maken om het duidelijker te maken.
 
Bedankt, je beschrijving is duidelijk.

Intuitief zouden de ontluchtingsgassen omhoog stijgen, door windomstandigheden rond het dak (turbulentie, stuwing) kan echter aan de slaapkamerzijde onderdruk onstaan waardoor een (langzame) stroming van nok naar goot kan onstaan met als gevolg de stankovelast.

Maar 100% zekerheid kan ik niet geven. Er zijn misschien een aantal mogelijkheden om het te checken, bijv. een rookontwikkeling in de ontluchting genereren en buiten kijken waar de rook naar toe trekt.

Oplossing (als dat de oorzaak is) een dakpandoorvoer of ontluchtingspunt verleggen.
 
Als je er niet goed achterkomt waar het vandaan komt, is het ook nog mogelijk de beluchter-leiding op zolder af te zagen en te voorzien van een beluchter (speciaal voor in huis) hierin zit een klep welke afsluit als het niet nodig is en open gaat bij onderdruk.

Tevens kan het zijn dat de rioollucht uit de goot komt via een hemelwater afvoer (misschien ook in de buurt van het raam, dus kijk er even naar, want lang niet alle hemelwater afvoeren zijn uitgevoerd met een sifon!

Succes
 
Een beluchter met ingebouwde klep is niet de oplossing.
Het is een ontspanningsleiding, oftewel de lucht moet in en uit kunnen stromen.

Als ik de vragensteller goed begrijp komt de ontspanningsleiding niet boven het dak uit maar eindigt onder pannen.

Ik dacht dat in de bouwvoorschriften ook in 2001 die leiding ook al boven het dak moet eindigen, dat lijkt me dan de eerste oplossing.
Als rioollucht boven de pannen uit de ontspanningsleiding komt zal de lucht zich, ook bij windstil weer, voldoende verspreiden om er geen last meer van te hebben.
 
Cor Klus' oplossing is juist: het afsluiten van de ontluchting geeft borrelende stankafsluiters en idem overlast in huis. Dakpandoorvoer is juiste oplossing.
 
Tevens kan het zijn dat de rioollucht uit de goot komt via een hemelwater afvoer (misschien ook in de buurt van het raam, dus kijk er even naar, want lang niet alle hemelwater afvoeren zijn uitgevoerd met een sifon!

Die zit inderdaad in de buurt van het raam. Het wil echter zo zijn dat wij zo'n gescheiden riool systeem hebben, dus hemelwater komt op garage dak en vervolgens terug naar grondwater. Een dakdoorvoer door de pannen, zou dus ook misschien niet kunnen omdat dan het riool onnodig belast zou worden door hemelwater. (wel niet zoveel, maar toch)

Ik schrijf trouwens bj 2001, maar zou ook net 2000 geweest kunnen zijn. Ik weet niet wat bouwbesluit erover zei.

Ik probeer het gewoon te volgen en ga voorlopig niet tot actie over. Vannacht was het raam open en vanochtend geen luchtjes ... :?
 
Uit overstort van de HWA kan toch wel stank komen; dit lijkt me een heel goed mogelijke oorzaak. Verder... een dakdoorvoer met kap laat geen regen door, en als dat wel zou gebeuren: geen probleem!
 
Ik ga van het weekend eens snuffelen op het garagedak kijken of het misschien komt uit de "bezinkbak" in de voortuin en vanaf daar door de regenpijp naar het garagedak.
In de pijp vanaf het schuine dak naar de garage lijkt mij dat bijna niets kan zitten. Dit is gewoon een rechte pijp ~2 meter die met een bochtje op het dak van de garage uitkomt. (of hierin moet een vogel vastzitten) :?

Als dit het probleem blijkt te zijn lijkt mij de enige oplossing stankafsluiters in de HMA vanaf het garagedak?
 
Mijn eerdere antwoord over stank uit de HWA is niet correct :oops: :oops: Als de HWA uitkomt op garagedak kan er geen rioollucht in de dakgoot uitblazen; of er moet een kadaver van hier tot Tokio op het garagedak liggen; maar dan ruik je dat al in de tuin van uw woning.

Waarschijnlijk toch de rioolontluchting!
 
Multivent dakdoorvoer plaatsen (wel voor be- en ontluchting...)
Let er wel op dat de dakdoorvoer niet in de buurt zit van een ventilatieopening voor toevoer van verse lucht.

In combinatie met mechanische ventilatie kan het probleem dan terugkomen.

Gr.
 
Deze tekening zorgt misschien voor wat verduidelijking:

beluchting.jpg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu