Stankoverlast hal & toilet ondanks vervangen riolering

LauraVo

  • #1
Hallo allemaal,

Sinds februari dit jaar zijn wij verhuisd naar onze huidige woning (rijtjeshuis). Al sinds het begin hebben we een riool-/putlucht in het halletje en de wc. Er is een rioleringsbedrijf langsgeweest en dit bedrijf heeft een rooktest uitgevoerd. Er kwam wel wat rook in de kruipruimte, maar het was lastig te zien waar vandaan precies. Er is ook met video in de leiding gekeken en uiteindelijk was de conclusie dat het eerdere bedrijf dat de vloer heeft geïsoleerd (met schuim) de riolering heeft beschadigd: de leidingen zaten niet meer goed in de beugels, waardoor de verbindingen niet meer 100% dicht waren en hier zou ook de rook vandaag komen = geen direct lek, alleen wat losser, waardoor alsnog stank ontsnapt. Een deel van de leiding is opnieuw gebeugeld en een deel is vervangen.

Daarna bleef de stank aanwezig. Het rioleringsbedrijf zei dat we 10 dagen moesten wachten en daarna werd de stank wel wat minder. Uiteindelijk verdween de stank en toen we terug van vakantie kwamen was deze zo goed als weg. Kort daarna hebben we op één avond veel visite gehad, dus ook veel toiletbezoeken. De rioollucht in het halletje en de wc is direct daarna weer 100% terug.

De rooktest is al uitgevoerd, er is geen lek meer. Wat kan verder nog de stank veroorzaken? Is er een verband met veelvuldig toiletgebruik en rioollucht?

Alvast bedankt voor het meedenken!
Gr. Laura
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er is geen verband met het gebruik van het toilet.
Een riool systeem moet een standleiding hebben. Dat is een buis van uit de vloer of kelder naar boven het dak. In het riool systeem moet voor lucht een openverbinding hebben van het riool van de gemeente tot bij jouw boven het dak.
 

ADDave

  • #3
Het kan natuurlijk wel dat het systeem verkeerd is aangelegd, waar doorspoelen van het toilet invloed op kan hebben. Denk aan het leegtrekken van sifons bij bijvoorbeeld het fonteintje. Laat die na elke toiletbeuet even doorlopen en kijk of het minder wordt. De meeste mensen wassen hun handen vaak liever in de keuken i.p.v. zo'n klein wasbakje.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dat zou dan meteen verklaren waarom veelvuldig gebruik ook meer stank veroorzaakt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Wat ik wel vreemd vind ze hebben met rook test iets gevonden en gerepareerd.
Eigenlijk hadden ze nog een keer moeten doen om te controleren als dat het wel eens was.
rook in de kruipruimte, maar het was lastig te zien waar vandaan precies
En dat verbindingen losser zitten, ook maar vreemd.
Wat voor leidingen zijn het?
En wat zeiden ze van die video die door de leidingen zijn gemaakt, want als veel afvoeren worden gebruikt dan loopt water moeilijker weg door meer weer stand.
 

LauraVo

  • #6
Ze zijn met de video in de leiding geweest (er is buitenshuis een gat in de regenpijp gemaakt en zo is de video het rioolstelsel ingekomen). Daaruit bleek dat al het water goed wegliep en daar geen verstoppingen of scheuren zitten. De hoeveelheid rook in de kruipruimte was echt weinig en kwam niet van een specifieke plek. De enige verklaring volgens het bedrijf was dus dat er rook uit de losse verbindingselementen kwam. Ze zijn meer dan 4 uur met die eerste inspectie bezig geweest dus mag je er wel van uit gaan dat dat goed gaat.

Oké, het zou dus kunnen dat als we het kleine wasbakje doorspoelen (gebruiken we inderdaad niet..) dat de rioollucht hierdoor minder kan worden? We gaan dat eens proberen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Zoals je zei dat je de fonteinbakje niet gebruikt dus water kan verdampen.
Giet er was slaolie in dan kan het water niet meer verdampen.
----
Als er rook uit losse verbindingen komt dan lekt ie ook wat wc doorspoelt dan zit de buis geheel vol met water.
--
Ook wil het probleem bij een inbouwreservoir zitten vaak hebben de mensen de riool aan sluiting niet goed vaak een PE zwarte buis in een lijm verbinding dit wil niet vaak stank.
 
  • Like
Waarderingen: LauraVo

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu