Stalen kozijnen jaren 30 woning

Status
Niet open voor verdere reacties.
Pinnetje eruit gekregen :D scharniertje opnieuw laten vastlassen was een beetje losgekomen.

Ik ben naar een metaalgroothandel geweest en blijkbaar worden deze pinnen ook gebruikt in de auto-industrie en die zouden daarvoor bepaalde apparaten hebben om die pinnen eruit te krijgen?

Kortom: Pinnen zijn los te krijgen alleen is het best lastig.
 
Ik heb met een kleine frees die ik met een 90 graden kop van een drevel heb gezet eruit gefreesd, vrij snel viel de kop eruit.

Scharnier was een klein beetje losgekomen door het losslaan van de pin en die heb ik toen laten vastlassen bij een groothandel in metaal.

Een oud metaalsmid gaf aan dat dit messing pinnen zijn en dat in het scharniertje een profiel is gefreesd waardoor je de messing pin niet eruit kan slaan? Hij gaf aan dat er apparaten zijn die dit hydrologisch eruit boren/ tikken.

Oplossing was volgens hem, pinnen eruit halen, laten stralen en coaten bij een bedrijf en daarna terugplaatsen en beglazen. Helaas heb ik dus nog steeds geen oplossing gevonden om die messing pinnen er gemakkelijk uit te krijgen.....

Kortom ik moet dus iemand vinden die kennis heeft om dit eruit te halen (messing pinnen), alleen het is verdomd lastig om deze mensen te vinden (omgeving Utrecht).
 
Komen steeds dichterbij een oplossing en die komt waarschijnlijk uit de auto industrie!

het gebruik maken van scharnierpen gereedschap

46817_image001_1.jpg


 
Dit is het principe van een kettingpons, werkt hetzelfde, maar u had het over en "borging" zodat de pennen er niet uit kunnen, volgens mij zitten de pennen er aan één kant van het scharnier in geperst, en de andere kant is het scharnier ruimer vanwegen het draaien, als u het raam draaid kunt u zien welke kant vast zit.
 
Klopt! Ik kan hem dan misschien toch beter voorzichtig uitfrezen uit het scharnier met een dremel, dat is mij bij het vorige kozijn ook gelukt. Deze beschadigd het staal minimaal en draait de messing pin langzamerhand wel kapot en daarna kan ik hem eruit tikken.

Nu alleen nog de vraag hoe ik deze scharnierpennen uiteindelijk weer goed krijgen? Ik heb nog nooit messing pinnen geklonken.

1 scharnierpin draait gewoon helemaal mee, maar 1 scharnierpin zit vast die kan je er dus niet makkelijk uitslaan doordat er een soort profiel inzit.
 
Wat voor profiel heeft u gezien, volgens mij zitten ze gewoon geperst in één deel van het scharnier.

Om de nieuwe pen vast te zetten kunt veerstiften gebruiken, die zijn er al vanaf 3mm, een gaatje boren dwars door scharnierdeel en pen, en stift erin tikken, dan zit de nieuwe pen geborgd, en is dan ook weer makkelijk verwijderbaar.
Neemt u wel messing en geen koper, een RVS pen gaat misschien wat langer mee.

102774_8054d_1.jpg

Voorbeeld veerstift.

Het vast laten lassen met Zilver/koper behoort ook tot de mogelijkheid, maar dat moet u laten doen, en is dan ook niet meer verwijderbaar.

Nog een mogelijkheid is het scharnierdeel kersrood verhitten, een strak-passende pen erin tikken, en rustig af laten koelen, dan krimpt de pen vast.
 
Wat een ingewikkelde toestand, gewoon messing scharnierpennen gebruiken, koperen zijn er volgens mij helemaal niet.
Het bovenste stukje van de pen bij het monteren voorzien van een druppel borgmiddel (moervast), dan zijn de pennen er niet zomaar uit te tikken, na verwarmen zijn ze gemakkelijk weer te verwijderen.
 
Koperen pennen zijn nog altijd gewoon te koop, vandaar de waarschuwing.

Een borgmiddel gebruiken werkt voor geen meter, in deze situatie, is daar ook niet voor.

Verder zijn de gegeven optie's (b.v. spanstift) makkelijke manieren om het probleem van TS op te lossen, als je dus niet over het benodigde gereedschap beschikt.

Het verwarmen was al besproken, en dus uit den boze.

Prettige avond.
 
Je hebt er wel een hekel aan dat iemand anders ook een mening heeft ?

Het borgmiddel werkt perfect, dat heb ik in de praktijk vaker toegepast bij renovatiewerk.
Roepen dat het niet werkt zonder fatsoenlijke reden is erg gemakkelijk.
 
Lees de toepassing, gebruiken we veel in de machine renovatie, van borging tot pakking.

Ik respecteer elke goede raad.
Maar deze discussie heeft TS weinig aan.

Goede nacht
 
Vandaag kozijn + beslag opgehaald van de poedercoater en de straler het resultaat is verbluffend :shock: Zeer mooi geworden zullen mooie kozijnen zijn geweest in de jaren 20.

Het scharnieren probleem blijft bestaan, een scharniergat waarin de pen gaat lopen namelijk taps naar elkaar toe, ik zal dus waarschijnlijk door een ijzersmit pennen moeten laten maken? Best ingewikkeld allemaal, maer erg leuk om te leren.
 
Is inderdaad een oplossing maar, ik dacht misschien een klein hoedje in het scharnier te plaatsen en te kijken of ik daarmee de messingpen kan vastzetten en dan kan je hem er ook niet zomaar uitboren.

Ik houd jullie op de hoogte
 
Hoi Jan20, ik woon bij je (moeder) in de straat. Ik was van plan mijn ramen ook te gaan schilderen van de week tot ik jou bezig zag ...
Zelf ben ik ook een tijdje met de gemeente bezig geweest. (in 2001)
Volgens de gemeente is het staal is zo mooi omdat het een dun profiel heeft en een mooi schuin stopverf randje.
Helaas bij mij ook roest, (vooral aan de kant van het park) Ik heb zo rond 2004 het staal een keer door een monumentenschilder laten verven, helaas stond er na 3 maanden weer roest op.
Nu ook een schilder gevraagd, hij vraagt 8000,00 euro om alleen te schilderen.
Maar goed, ik heb bij je aangebeld en je moeder heeft het stalen raam laten zien.
Wat is dat goed gelukt! Kun je mij tips geven? Waar heb je het laten stralen en spuiten. Welke verf heb je gebruikt. etc. En wat zijn de kosten?
Ik hoor graag van je!
 
Optie is uit het werk halen, stralen, zinkcoaten en daarna spuiten in de gewenste kleur. Ik ben daar nu mee bezig en het is helaas arbeidsintensief en daardoor ook kostbaar.

Kosten worden hier niet besproken, maar ik ben al door meerdere mensen benaderd wanneer ik de kozijnen behandeld en teruggeplaatst zal ik wel toegelichten wat er allemaal gedaan is. Helaas ben ik nu zelf ook nog dingen aan het uitzoeken, uitspraken over kosten doen wij hier op het forum niet.

*Let op dat ik dit natuurlijk zelf allemaal uitzoek en ook de kennis gebruik van mensen rondom, een aannemer / straler moet dit natuurlijk allemaal betalen!

Loop morgen anders even langs, kan ik je wel wat dingen uitleggen.
 
Draaiende delen uit het kozijn gehaald en worden nu gestraald. Nu zit de ''sponning'' nog in het werk, hoe kan ik de licht geroeste delen behandelen en zorgen dat deze niet meer roesten? Hebben mensen daar nog tips voor?
 
Ik dacht zelf aan het kaal halen van de verf door in de afbijt te zetten en licht te schuren (helemaal kaal tot op het staal is bijna onmogelijk, tenzij ik keihard ga schuren).

Daarna behandelen met chemische roestomvormer die ze vaak in de autoindustrie gebruiken en daarna in de meni of zinkcoat? En daarna gronden en aflakken?
 
Oke de stalenramen zijn gestraald en prima geworden het frame moet ik dus zelf schilderen. Nu heb ik dikke lage verf eraf geschuurd / (afbijt) gebruikt. Hoe kan ik het nu het best behandelen?

Onder de stopverf zat geen lood-menie onder de rest wel, dat is dus ook minder geroest. Moet ik het nu helemaal opnieuw in de loodmenie zetten over stukke oude verf? Of is er een betere oplossing voor. Hieronder een aantal foto's

46817_IMG_1009_1.jpg
46817_IMG_1010_1.jpg
46817_IMG_1011_1.jpg
 
Even een PB naar @keesdeschilder en u krijgt daar een goede en passende oplossing voor, denk ik.
Maar ik denk dat loodmenie niet meer nodig is.

Grt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan