Stalen kozijnen jaren 30 woning

Jan20

  • #1
Op dit moment ben ik bezig met het onderzoeken van de renovatie van mijn stalen kozijnen en het verhogen van de isolatiewaarde.

Mijn woning betreft een gemeentelijk monument, waardoor ik te maken heb met de welstand commissie van de gemeente Utrecht. Deze hebben besloten dat mijn stalen kozijnen gerenoveerd dienen te worden en dat deze niet vervangen mogen worden door aluminium.
Er is roestvorming op mijn kozijnen (ook onder de stopverf), waardoor ik al mijn kozijnen zal moeten ontdoen van de stopverf en zal moeten behandelen met de ijzermenie?

Nu heb ik contact gehad met een aantal staalfabrikanten, maar een groot deel van deze groep wil niet beginnen aan het renoveren van deze kozijnen (eruit halen, staalstralen, etc). De partijen die hier eventueel wel interesse in hebben zijn pittig aan de prijs doordat het lastig is de muurankers los te maken.

Mijn kozijnen zijn niet goed te sluiten, daarom dacht ik dat de kozijnen krom waren getrokken? Nu kreeg ik van een bereidwillige fabrikant te horen dat hij het advies gaf om de kozijnen te ontdoen van de verf + delen te behandelen met de menie en het plaatsen van HR++ glas met nieuw beslag.

Nu vraag ik mij af of het inderdaad kan dat de kozijnen krom zijn getrokken? Er zitten kieren van +- 1.5 cm tussen de draaiende delen het muurkozijn. En of bovenstaande oplossing inderdaad wel wenselijk is?
Hieronder kun je foto’s van de kozijnen zien:



 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Roest heeft ca 10 het volume van ijzer. Dus het kan zijn dat door de roest het kozijn plaatselijk is uitgezet. En dan past de raamvleugel niet meer in het kozijn.

Kun je zelf de kozijnen demonteren? Dan met een staalborstel op de flex of boormachine alle roest en verfresten verwijderen. In Nieuwegein zit een glasleverancier die monumentenglas kan leveren met een hogere isolatiewaarde (nagenoeg gelijk aan HR++). Echter de kozijnen zelf zullen een koudebrug blijven, met condens en dus oxidatie als gevolg.

Voor wat betreft de welstand: Hoe gaan ze dit doen als in 2050 iedere woning energie-neutraal moet zijn? Krijg je als eigenaar van een monument dan een ontheffing? Of gaan de leden van de welstandscommissie jouw energierekening betalen?

Wellicht kun je aan de binnenzijde een 2e kozijn (een zgn achterzetraam) plaatsen?

NB: is dit Oog in Al, of Tuindorp?
 

Poster

  • #3
Mag u ze wel vernieuwen in hetzelfde materiaal, of ook dat niet.
Anders uitnemen, laten stralen, en scoperen.
 

Jan20

  • #4
Betreft een mooie jaren 20 (jaren 30 stijl woning in Oog in Al aan het park).

Vandaag nog contact gehad met de welstand commissie, hun visie is duidelijk: Renovatie behoeft de voorkeur.

Ik ben nog steeds in onderhandeling met de welstandcommissie, maar soepel zijn ze niet bepaald.

Draaiende delen zijn niet makkelijk te demonteren zijn klinknagels in geslagen, dus zullen moeten worden uitgeboord.

Heb wel een offerte van een stalen raamfabrikant in Utrecht, die heeft aangegeven dat renovatie inderdaad moegelijk is maar dit is kostbaar (+- 2000 euro per kozijn).

De volgende handelingen zullen dan worden voltooid:

kozijn verwijderen sparing tijdelijk met multiplex dichtzetten.
kozijn/ramen, herstellen, bestaand beslag voor zover mogelijk handhaven, zo niet vervangen door gelijkend (met u overleggend) staatstralen, zinkbehandeling en poedercoaten in standaard ral kleur
kozijn herplaatsen voorzien van hr++ isolatieglas.
tevens zal in de sponning een rubber "tocht "profiel worden gemonteerd.

Maar dit is dus erg kostbaar (helaas)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Voor het geval je dit nog niet wist: dit soort kozijnen worden ook nog nieuw gemaakt. Misschien is dat goedkoper dan opknappen?

De kijk op monumenten is langzaam aan het veranderen. Helaas gaan nog niet alle commissies mee hiermee. Soms helpt het een (restauratie)architect in te schakelen.
 

Jan20

  • #6
Wij hebben inderdaad een renovatie-architect in de arm gehad, maar deze kreeg snel de terugkoppeling dat aluminium niet was toegestaan zelf niet in dezelfde uitstraling. De kosten liep ook redelijk uit de hand en daarom ben ik zelf het initiatief gaan nemen om tot een oplossing te komen.

Maandag aanstaande gaat de welstand een vergadering houden over het verbeteren van de kozijnen aan de Mozartlaan in Utrecht, maar ik weet niet of dit een oplossing gaat bieden.

Kortom: Ik zit waarschijnlijk vast aan het renoveren van kozijnen uit de jaren 30 (wat aardig kostbaar kan zijn).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Zelf (of laten) stralen behoort ook tot de mogelijkheden, zie hier.
 

Jan20

  • #8
Bedankt voor de tip Jan! Ik zit er over te denken om de klinknagel in mijn scharnier eruit te boren. En de kozijnen (draaiende delen) langs een poedercoating bedrijf in Utrecht te laten zandstralen en de laten coaten.

Het frame van het kozijn laat ik erin zitten en schuur / bijt ik dan wel af.

Ik heb nog wel een kennis die glaszetter is kan die het daarna opnieuw beglazen. En ik moet daarna een popnageltang gebruiken om het weer goed te krijgen?

Hopelijk is dit een duurzame en betere oplossing, vooral betaalbaar. Vandaag de offerte gehad die lag boven de 14000 euro dat is voor mij op dit moment niet betaalbaar is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Wat wilt u goed krijgen met een popnagel ?
Toch niet de scharnierpennen ?
Als scharnierpennen kunt u klinknagels gebruiken die na montage een mep met de hamer nodig hebben om ze er niet zo uit te kunnen tikken.

Het lijkt me trouwens handiger de scharnierpennen door te zagen met een juniorzaagje en dan de restanten eruit te tikken, met boren kan de boor weglopen en passen de nieuwe pennen niet goed meer.
Spuit de scharnieren even in met wd40 en laat dat een nacht in trekken.
 

Jan20

  • #10
Afgelopen weekend een aantal uren wezen schuren, afbijten en afbranden. De verf lijkt wel redelijk los te komen en hierdoor sluit het kozijn al stukken beter.

Ik ga volgend weekend de ruiten + stopverf verwijderen. Hiervoor gebruik ik een stopmes met een zuignap om het glas te verwijderen.

Dan wil ik de roest zoveel mogelijk verwijderen (zit aan de oppervlakte) en deze in de ijzermenie zetten en daarna de rest in grondverf zetten en een glaszetter monumentenglas laten terugzetten.

Het verwijderen van de kozijnen vind ik nogal complex, vooral omdat de scharnieren niet beschadigd mogen raken.

De welstand van gemeente Utrecht krijgt een dikke onvoldoende energiebeleid vinden hun blijkbaar niet belangrijk en meedenken ook niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Kwam nog een pdf tegen met onderhouds-info. Misschien heb je er iets aan.
 

Jan20

  • #12
Bedankt voor de reactie :D Ik heb op dit moment alles gestuukt op de 1e verdieping en verwarming omgelegd en het souterrain aangepakt en wat aanpassingen aan de elektra gedaan.

De ramen zal ik deze zomer proberen aan te pakken dat zij er weer beter tegenaan kunnen, maar dit moet wel binnen de perken blijven!

Ik zal binnenkort wel wat updates toevoegen.

Erg bedankt voor alle adviezen hier.
 

Jan20

  • #13
Nog even een update, wij willen de delen van de kozijnen die bewegen laten stralen en coaten in een fabriek. Nu heb ik ontdekt door Jan zijn tip dat de pennen een klein beetje omhoog en omlaag kunnen na wd40.

Zou het nu mogelijk zijn om de pinnen/ scharnieren te verwarmen en dan de pin eruit te slaan?


De rest wilde ik dan goed schuren en weer opnieuw in de verf zetten, omdat de bewegende delen het ergst geroest zijn.

Hieronder een fimplje:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Probeer ze er eens uit te tikken met een drevel.
 

Jan20

  • #15
Gisteren eerste draaiende deel van het kozijn eruit gehaald man wat een moeite :-| Er zit een soort koperen staaf in gepopt. Door heel hard te slaan kwam 1 staaf er uiteindelijk uitzetten en de tweede was afgebroken (zie foto's).

Hebbben jullie nog tips hoe het best klinknagel eruit kan halen, boren is nogal lastig en de klinknagel wil er niet uit door de is grotere boven en onderkant.






 

Poster

  • #16
Met een kleine boor beginnen, en dan steeds groter, op het laatst kunt u het restand eruit peuteren, pas op met slaan, gietijzer breekt snel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Op de onderkant zit waarschijnlijk een messing dopje, die is er met een schroevendraaier af te tikken, daarna met een drevel de rest van de pen eruit tikken.
Wanneer u gaat boren komt het gat in het scharnier scheef te zitten omdat de boorkop in de weg zit, liever niet aan beginnen dus.
Warm stokken met een gasbrandertje helpt vaak ook, meestal is er wat verf tussen gekropen.
 

Jan20

  • #18
Ik heb dat geprobeerd om het kozijn warm te maken en dan het pinnetje eruit te tikken, helaas is dat erg lastig en hij komt niet los.

Ik denk dat ik voorzicht met een flexibele slang de pin eruit probeer te boren en de rest van de ramen oversla. Het is onmogelijk om scharnieren om een fatsoenlijke wijze eruit te krijgen.... :-|
 

Jan20

  • #19
Hierbij nog 2 detail foto's van het scharnier waaruit wij de pin niet verwijdert kregen.

Het is een zeer lastige hoek om te boren, dus ik twijfel hoe ik het best de pin uit het scharniertje kan krijgen? Ik heb hem al verwarmd met een verfbrander en daarna eruit proberen te tikken, maar is geen beweging in te krijgen.

Nu weet ik dat hij eruit te boren valt, maar de hoek bij het kozijn is erg lastig omdat die vlak tegen de muur aanzit.



 

Poster

  • #20
Zo te zien is het een koperen/messing pen, dan is verwarmen juist fout, het koper neemt gelijk de warmte over, en zet dus meer uit dan het staal, en gaat vaster zitten dan daarvoor, want een metaal dat verhit wordt, komt niet meer op de oude maat terug, al zijn het maar honderdste mm.

Waarschijnlijk kunt u met een haakse boorkop, die u in een gewone boormachine zet, er wel bij, u heeft dan niet meer de dikte/grote van de machine.

Neem wel een kleine boorkop, kunt u niet geheel uitboren vanwegen de geringe boormaat, kunt u met een freesje in de boorkop het koper verder uitfrezen.

Met dit onderstaant voorbeeld heeft u maar 1.9 cm ruimte nodig, hart pen, tot de muur.
Als u de ruimte meet, kunt u de buitenmaat van de boorkop bepalen.
Ze zijn van € 25,= tot € 250,=, dus wel even uitkijken.

suc6

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu