Stalen kozijnen isoleren

Heppie

  • #1
Ons jaren 30 huis zit helemaal vol met stalen kozijnen met hoofdzakelijk stalen kozijnen. Met enige uitzondering is het allemaal nog enkel glas en de isolatiewaarde hiervan is onvoldoende.

Nu ken ik de 'dure' methodes die maar matig werken (Ruysdael etc.), maar omdat die toch allemaal maar matig werken zit ik te denken om achterzetglas te maken. Het liefst wil ik dit zelf doen.

Hier twee foto's van de serre. Inmiddels is de vloer vervangen en is de muur geïsoleerd met aan de bovenkant een brede (stevige) vensterbank.




Goede ideeën zijn welkom. Ik zit nu nog te denken om het stalen kozijn op te knappen (bovenste ramen vervangen voor floatglas) en aan achterzetglas, misschien wel met dubbel glas, in hele smalle kozijnen. Heeft iemand voorbeelden misschien?

Bvd!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan zo'n acht-vaks raam voorzien van een kozijn met dubbel glas aan de binnenkant. Dit zal wel de nodige problemen opleveren, bijvoorbeeld bij de openslaande delen.

De erker kan in zijn geheel afgesloten worden met bv. een dubbele deur.
 

Heppie

  • #3
Bedankt voor de reactie. Dat is eigenlijk precies wat ik in mijn hoofd had, alleen de detaillering is me nog niet duidelijk. Ik zou het zo minimalistisch mogelijk willen houden en toch functioneel. Zelfs de deuren lijkt me een fantastisch idee.

Heeft iemand voorbeelden van zoiets? Tips?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Gaat het alleen om de serre of ook om andere ramen?

Ben je van plan het zelf te doen, of uitbesteden. Want dan kan je bedrijven uitnodigen met suggesties te komen. Er worden nog wel stalen kozijnen gemaakt, ik denk zelfs wel in geisoleerde vorm.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Onlangs bij een adviesburo met kantoor in een jaren '30 woning geweest. Hier werd's avonds de complete serre afgesloten door middel van een geïsoleerd rolluik wat uit het plafond kwam. Tijdens kantooruren onzichtbaar...
 

Heppie

  • #6
Kijk de ideeën beginnen al!

Ja, ik wil het liefst alles zelf doen. Het idee van de dag hier is om smalle stalen hoekprofielen te gebruiken met glasband om het glas tussen te klemmen. In de hoek zou ik dan het glas koud tegen elkaar zetten met ook zo'n profiel aan de binnenkant (om de afstandhouder te verbloemen en om de trend door te zetten).

Eventueel kun je dan 'simpelweg' de profielen losschroeven om het raam te verwijderen en schoon te maken. Ik zal eens proberen een schets te maken...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je kan het beste de ramen met scharnieren uitrusten. Dan kan je ze open klappen om schoon te maken. Losschroeven is niet aan te raden.

Ik zie op internet dat er geisoleerde stalen kozijnen zijn. Dat scheelt een koudebrug. Zeker bij dubbel glas aan te raden.

Mogelijk is er nog wel wat subsidie te vinden voor het plaatsen van dubbel glas.

Bij voorzetramen kan je het beste de spouw naar buiten toe ventileren. Maar waarschijnlijk tochten de huidige kozijnen al genoeg :roll:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu