Stabiliteit combinatie L-profiel / betonbalk

Pancake

  • #1
Een beetje vreemde topictitel, dus als een mod iets beters weet houd ik mij aanbevolen... ;)

Ik wil mijn keuken uitbouwen. Hiervoor wil ik de achterdeur, een raam en een stuk achtergevel weghalen (zie gearceerde deel in tekening). De latei boven de achterdeur en het raam (blauwe balk in aanzicht) is in feite een ca. 45 cm hoge L-vormige betonnen balk (zie doorsnede). Wanneer ik dat stuk achtergevel uitbreek zal ik die betonnen balk en het metselwerk moeten ondersteunen en gelet op de (beperkte) hoogte wil ik dat doen met een L-profiel.

Hoewel ik e.e.a. nog door laat rekenen door een constructeur, weet ik dat ik aan een zwaar L-profiel voldoende heb (in mijn studie heb ik wat aan sterkteleer gedaan). Ik vraag mij echter af de geringe breedte van het horizontale deel van het L-profiel voldoende stabiliteit biedt. Dit is een vraag die ik uiteraard ook bij die constructeur neer wil leggen, maar heeft iemand hier daar een idee over?

Overigens: de verdiepingsvloer rust alleen op de zijgevels en ligt (constructief gezien) los van de betonbalk. Ik zou de complete betonbalk weg kunnen halen, maar dit lijkt mij een vrij ingrijpende operatie. De overspanning voor en na de verbouwing bedraagt 2,65 m resp. 3,25 m.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De doorsnede is niet zichtbaar.

Toch lijkt met het helemaal vervangen van de betonnen latei een betere optie. Maar ik kan mee voorstellen dat je dan meer sloopt dan prettig.

De stabiliteit zal hier niet de beperkende factor zijn (denk ik), laat de constructeur uiteraard ook bepalen hoe de stalen balk aan de betonbalk bevestigd moet worden. En denk aan de opleglengte van de stalen balk.
 

Pancake

  • #3
Ik zie de doorsnede wel, maar voor de volledigheid de links naar:
Het aanzicht:
De doorsnede: zie onder

De betonnen balk / latei is dermate hoog dat deze gelijk ligt met de bovenkant van de verdiepingsvloer, dus ik beschadig de muren van de slaapkamer daarboven ook. Ik vind de constructie op zichzelf nogal vaag (want voor een dergelijke korte overspanning hoeft die balk helemaal niet zo hoog te zijn).
 

Pancake

  • #4
Zoals verzocht de bestanden geladen via het forum (dank voor de tip!)


Ik heb het L-profiel hier 'los' van de latei getekend, maar in de uiteindelijke situatie ligt het profiel linksonder tegen de latei:
 

Ralph

  • #5
Het belangrijkste gegeven ben je vergeten te melden, namelijk wat er opgevangen moet worden. Dus ook een pica van het op te vangen metselwerk is wenselijk.

Maar ik denk een dubbel L-proffiel gekoppel zou best kunnen mits er geen zware puntbelastingen boven staan wat we nu niet weten.

 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als die neuslatei er met reden zit is een hoekstaaltje veel te licht.

Dan moet je meer aan een ipe met daaraan een hoekstaal gelast denken.
om de sterkte/stijfheid van de bestaande latei te benaderen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Wat we ook verzinnen, er zal toch aan gerekend moeten worden door een constructeur.

Je kan de huidige koudebrug bij de verbouwing meteen oplossen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu