Combinatie buitenmuur isoleren langs buiten en binnen

beau1234

  • #1
Hallo,

Enige tijd geleden hebben wij een woning gekocht. Enkele van de gevels moesten wij sowieso herdoen gezien de staat van de gevel en hierbij hebben we gekozen om deze gelijk te isoleren.
Nu hebben we deze delen van de woning langs buiten geisoleerd alleen zijn er 2 delen die wij niet mochten isoleren van de buren, aangezien dit op hun terrein was.
Aangezien dit toch koude geeft zouden we deze muren toch op een manier willen isoleren. Wetende dat we hiermee op moeten passen voor condensvorming zijn we opzoek hoe we dit het best kunnen aanpakken.
Onderstaand een plan van onze woning.
De rode lijnen duiden aan waar eps isolatie langs buiten wordt geplaats.
De gele lijnen zijn gemeenschappelijke muren
De zwarte lijnen zijn muren waar we een oplossing voor zoeken.

Alvast bedankt voor jullie tips!
1698697294776.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats eens de bestektekening en details van deze wanden.
 

Charel

  • #3
Ik veronderstel dat het volle muren zonder spouw betreft ?
Het beste wat je in zulk geval kunt doen de betreffende muren langs binnen te isoleren en deze isolatie door te trekken tot een stuk verder dan waar de buitenisolatie is.
Zo zou je de isolatie bijvoorbeeld 80 cm kunnen doortrekken over de gemeenschappelijke muur (over de gele lijn dus).
Bij de hoeken achteraan zou je die de hoek om nog 50 cm kunnen doortrekken, daar gaat de buitenisolatie immers nog de dikte van de zijmuren (30 cm ?) verder.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Je zult in dat geval moeten berekenen waar dan het dauwpunt ligt. Want met een beetje pech ligt dit net naast de aangebrachte voorzetwand, en heb je als nog last van condens (en schimmel).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik ben terughoudend met veronderstellingen. Laten we de nadere gegevens afwachten.
 

beau1234

  • #6
Er is momenteel geen bestektekening van de muren beschikbaar.
Het gaat inderdaad om volle muren deze zijn ongeveer 40cm dik. Aan de buitenkant komt er 12cm EPS tegenaan en dat zal inderdaad ook de volledige dikte van de zijmuur overlappen dus van hoek tot hoek.
 

Charel

  • #7
Wel, als je dan bijvoorbeeld een binnenisolatie van 10 cm zou aanbrengen dan heb je tussen de buitenhoek en de binnenhoek een afstand van 40 cm + 10 cm = 50 cm en rekening gehouden met de schuinte van die afstand wellicht eerder 60 cm. De koudebrug blijft nog enigszins maar door die relatief lange afstand zou ik gevoelsmatig denken dat je daar geen condensatie of groot warmteverlies meer riskeert.
Wil je het optimaal dan zou je die afstand nog kunnen vergroten door de hoek om nog 20 cm verder te isoleren. Dan hangt er maar van af hoe storend dat in de ruimte gaat zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu