Spouwmuur ventilatie

Nico_09

  • #1
Hallo,
Ik haalde gister een aantal dakpannen eraf om de spouw te bekijken vanwege een vochtige lucht die binnenkomt langs de spouwmuur.
Tot mijn verbazing keek je maar een klein stukje in de spouw, tot op de hoogte van het platte dak. Daaronder leek een beton plaat te liggen. Nu is mijn vraag waar moet de spouw dan op ventileren? De open voegen boven het lood ztten boven de plaat in de spouw.



20210418_153341.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Uit welke spouwmuur komt vochtige lucht binnen?
 

Nico_09

  • #3
Dat is uit de lange zijde van de gevel, onder het platte dak. Hier zitten de bijkeuken en garage.

Ruikt er erg muf, vooral met de zon erop.
 

Nico_09

  • #4
Vandaar dat ik onder de pannen heb gekeken in de spouw, en zag dat het onder het lood dicht zat en geen open voegen
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
De vloer moet ergens opliggen, dus daarom loopt de spouw niet door.
Is het dak geïsoleerd?
Zit er een koudebrug onderbreking tussen het lood en de bovenzijde van de vloer?
 

Nico_09

  • #6
Het dak was geïsoleerd van binnen uit. Met condens tot gevolg. Nu willen we de buitenkant van het dak laten isoleren. Of er een koudebrug onderbreking inzit weet ik niet, kan ik dit ergens zien? is bestaande bouw uit 1992.
Als de vloer hier op ligt, hoe zit het dan met de ventilatie in de spouw er onder?

De enkelsteens buitenmuur gaan we nog isoleren van binnen uit met pir.
 

Nico_09

  • #7
Het probleem is ontstaan nadat ik 2 weken terug alle isolatie heb verwijderd aan de binnenzijde vanwege condens wat zich op hoopte tussen isolatie en dakbeschot en isolatie en buitenmuur. (Totaal verkeerd aangebracht)
Nu is de bijkeuken isolatieloos en heel erg vochtig. Ik vermoedde dat dit uit de spouw komt, anderzijds is de buitenmuur van de bijkeuken, die enkelsteens is vrij nat van de vocht, dus hier zou ook de hoge luchtvochtigheid vandaan kunnen komen. Het ruikt erg muf bij de spouwmuur, echter ruik ik deze lucht ook aan de andere zijde van de bijkeuken bij het dakbeschot. Dit is spaanplaat wat jarenlang opgesloten heeft gezeten door de isolatie met condens en is aangetast.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Lood omhoog vouwen en kijken wat je ziet, dezelfde baksteen of wat anders?
Als een spouwmuur aan beide zijden in het binnen klimaat staat hoef je deze niet te ventileren.
 

Nico_09

  • #9
Zit gewoon dezelfde steen onder onder het lood.

Ik dacht dat ook het onderste gedeelte van de spouw moest ventileren aangezien dit deel doorloopt tot in de kruipruimte...

Dat zou dus kunnen betekenen dat de hoge luchtvochtigheid wordt veroorzaakt door het optrekkende vocht in de buitenmuur die nu ontdaan is van isolatie en folies.
 

ABCDE

  • #10
Je hebt dus je garage bij je woning getrokken? Want ook in 1992 werden er allang geen halfsteens gevels van woonruimten geplaatst.

Je dak is nu van onderen nat? Dat duurt eindeloos om te drogen. En in 1992 werden nog wel huizen met onderbemeten ventilatie gebouwd...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Kruipruimte mag niet geventileerd worden via de spouwmuur.
 

Nico_09

  • #12
Het huis is volledig met spouwmuren gebouwd, deze is ook geïsoleerd.
De garage en bijkeuken (helft van de garage) zijn er net na de bouw bij aan gezet. Dit was een optie wat ik heb begrepen van de buren. Deze muren zijn enkel steens.
Het dak beschot voelt niet nat, maar stinkt wel enorm. Gisteren met de zon op het plattedak voelde het wel klammig aan bij het dakbeschot.

De lucht vochtigheid is er momenteel 74% op 9.8 graden, waar dit dan weg komt??

Ik meende altijd dat de spouw vanuit de kruipruimte werd geventileerd, maar nu ik het beter bekijk zie ik inderdaad een spouw ventilatie in de buitengevel en roosters voor de kruipruimte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als een garage wordt omgebouwd wordt tot keuken kan het niet anders dat je condensproblemen krijgt. Enkelsteens muren zijn per seizoen te laag in temperatuur. Gemiddeld, van oktober tot mei wordt er vocht gevormd en van mei tot oktober moet het weer volledig droog zijn.
Heeft die ruimte een openverbinding met het woongedeelte?
Van welk materiaal is het dakbeschot.
 

Nico_09

  • #14
De garage wordt niet omgebouwd tot keuken, het was en bljift een bijkeuken voor de koelkast, opslag en wasmachine. ruimte is ongeveer 13m2.
De andere helft blijft wel garage. Deze tussenwand is gemaakt van cellenbeton, en hiervan heb ik de koude kant aan de garage dichtgezet met pir platen.

Er is geen open verbinding, er zit een deur tussen het woongedeelte en de bijkeuken.
Dakbeschot is van spaanplaat. ( Dit gaan we laten vervangen met isolatie aan de buitenzijde)

De enkelsteens muren die dan nog overblijven wil ik met pir platen isoleren, met een luchtspouw naar buiten toe.

Wat me tegenhoud om het nu opnieuw te isoleren is dat er nu een hele hoge luchtvochtigheid is, dit hadden we niet 3 weken terug toen de wanden en het plafond nog bekleed waren met isolatie. Achter de isolatie zat wel vocht door het verkeerd te hebben aangebracht van de isolatie door de vorige bewoners. (deze vocht was niet merkbaar in de ruimte zelf)

Nu kan dit komen wat ABCDE zegt omdat het dakbeschot jaren lang in de condens heeft gezeten en nu staat uit te dampen in de bijkeuken omdat de isolatie is verwijderd, maar zeker weten doe ik dit niet.

PS. De garage zelf is nooit geïsoleerd geweest, op de voorzetwand van de bijkeuken na. De luchtvochtigheid is hier vele malen lager dan in de bijkeuken daar waar we condensatie achter de isolatie hebben gehad. Dus dat het vocht uit het dakbeschot komt zou best logisch klinken.
 

Nico_09

  • #15
Zo ook vanmiddag weer de zon warmt de bijkeuken op tot 21 graden, met als gevolg 70 procent luchtvochtigheid.

Mocht dit uit de hout materialen komen, hoe kan ik dit zien? Waar zou het anders weg moeten komen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Precies. Dit proces is 24 op 24 in beweging.
In jouw dakbedekkingsconstructie zijn veel materialen gebruikt die vocht kunnen opnemen.
Is het buiten kouder dan binnen dan wil de warmtestroom naar buiten deze komt de dakbedekking tegen die dampdicht is. De warmtestroom gaat door die laag maar het vocht in die stroom wordt tegen gehouden en verzameld of slaat zich op in de poreuze materialen.
De zon gaat schijnen verwarmd de dakbedekkingsconstructie.
Het vocht wat is opgeslagen gaat weer terug met gevolg dat de luchtvochtigheid omhoog gaat. Ventileren!
Daarom is het belangrijk dat alles op elkaar wordt afgestemd het proces van vochtig worden en drogen moet correct ontworpen zijn. Is de dakbedekkingsconstructie te lang vochtig dan ligt schimmel op de loer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu