'spouwmuur' zonder ventilatie (denk ik)

Hebeentuin

  • #1
Beste lezer,

Ik moet er nu toch echt even mee bezig, die aanhoudende vochtprobleem in ons huis. Eerst maar eens de volgende vraag. Mij valt op dat de buitenmuur volledig dicht is. Daar zitten geen ventilatiestrookjes in. En nu is mijn vraag of dit een probleem is.

Bij onze oude woning is al lang geleden aan de binnenkant een klampmuurtje neergezet. Hoe precies is niet duidelijk. Maar het lijkt er op dat overal een klampmuurtjes staat met ertussen waarschijnlijk wat steen- of glaswol. Of helemaal niets, zoals aan de achterkant. Aan de achterkant is de nieuwe binnenmuur niet afgedekt aan de bovenkant. Dit is dus de 1e verdieping en daar kijk ik gewoon in de ontstane spouw. Op andere plekken in de woning kan ik het niet zien. Op die manier ventileert het wellicht wel wat.
 

Hharbers

  • #2
Tja,
Vocht kan overal vandaan komen.

Kijk eens met een endoscoop (kun je vast wel ergens huren) in je spouwmuur of er geen rommel in it die vocht door laat trekken van buiten spouwblad naar binnen

Mijn jaren 60 huis had een spouw van 5 cm zonder open stootvoegen.
Bovenzijde was wel open maar verder geen ventilatie. Ook niet waar een slabbe boven ramen en deuren.
Omdat mijn spouw gevuld zou worden met isolatie(parels) heb ik alles nagelopen.
Ik heb hele bakstenen en stukken hout uit de spouw gevist en bijna een kruiwagen puin wat bovenop de de kozijnen lag. Tijden bouw heeft men alles in de spouw gegooid denk ik
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Klampmuurtjes kan je beter slopen. Dan fatsoenlijk isoleren en een nieuwe wand maken.

Wat voor vochtproblemen heb je in huis?
 

Hebeentuin

  • #4
Nou, ik was nu even benieuwd hoe het nu zou moeten met die stootvoegen. Want als daar een kleine verbetering te behalen is kan ik dat waarschijnlijk eenvoudig oppakken was mijn gedachte. Verder ga ik op korte termijn geen grondige dingen doen zoals de complete klampmuurtjes vervangen. Voorlopig moeten we het doen met zoals het is.

Wij hebben diverse vochtproblemen. optrekkend vocht en ook wel condensproblemen. het vertaald zich naar schimmel op vloer en muur. Twee foto's voeg ik toe omdat die wel opvallen. Ik heb wel een idee maar ik hoor graag jullie gedachten erover. Die van de oude ventilatierooster (denk ik) zat aan de stal kant. Zal wel dicht gemaakt zijn toen het bij de woning is getrokken. Maar ik ben voornamelijk benieuwd naar de foto van de binnenmuur in de woonkamer. Je ziet het minder op de foto maar de stuck verkleurd geel/ bruin en komt los van de muur. Dat is op meerdere hoeken. Zit daar een ijzeren hoekprofiel onder?

20201201_092746.jpg
20201201_092631.jpg


20201201_092631.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Misschien eerst de temperatuur en de luchtvochtigheid gaan meten. Zo krijg je een veel betere indruk wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Hoe dik is je muur. Waarom zouden klampmuurtjes hebben gemaakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Hebeentuin schreef:
Wij hebben diverse vochtproblemen. optrekkend vocht en ook wel condensproblemen.
Optrekkend vocht is geen oorzaak, maar een symptoom. Meestal is dit een gevolg van een koudebrug, of onvoldoende ventilatie van de kruipruimte (check dat :wink: ). Ik lees nog niets waarbij spouwventilatie een rol speelt.
 

Hebeentuin

  • #7
Er ligt hier gewoon beton op het zand, zover als dat wij weten. Ook dat blijft voorlopig zo. Ik dacht alleen dat als ik met het aanbrengen van meer spouwventilatie het vochtprobleem kan verbeteren dan is dat denk ik een kleine moeite, daar komt mijn vraag vandaan.

Om Wgb te beantwoorden, het is hier bovengemiddeld vochtig in de woning. Komt niet snel onder de 60. deze week een stuk hoger vanwege de aanhoudende mist en het druilerige weer. Temperatuur is 18/19 overdag maar gaat 's nachts gewoon naar beneden. Ik weet dat het allemaal niet in orde is, het ging me om die stootvoegen.

Ik krijg de indruk dat ik niets hoef te doen met die buitenmuur. Dat scheelt werk, genoeg te doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wellicht is expirimenteren met de temperatuur iets hoger te zetten. Ramen op de zon kant, kan je deze niet gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Is de ventilatie (aan/afvoer) wel goed op orde?

Dat percentage is veel te hoog. Geen wonder dat er vochtproblemen zijn.
 

Hebeentuin

  • #10
De ventilatie is in de woonkamer onvoldoende. Daar zit maar één ventilatierooster en dan de kieren bij de deur. Was voldoende is ons verteld. Maar In de woonkamer staat de verwarming overdag aan en daar hebben we geen last van schimmel. Wel dus die vlekken op de hoeken (Weet iemand wat dat is?), soms wat loslatende latex en ook het vele condens op de nieuwe ramen.

De schimmel zit nu net in de kamers waar we niet verwarmen maar waar overdag de ramen openstaan, dus wel een goede ventilatie. Maar alleen schimmel op de muur aan de kant van de buitenmuur (dat is dan een kalkzandsteen muur die er aan de binnenkant voor is gezet) Geen schimmel op muren die aan de binnenkant van de woning grenzen.

Afijn, ik denk dat dit allemaal pas op te lossen is met verbouwing enzovoort, en dit had ik ook al wel los gelaten. Ik kwam in eerste instantie met mijn vraag over die stootvoegen maar nu een andere vraag:

Ik las in een ander topic dat muurverf aan de buitenkant van de woning damp-open moet zijn. Onze buitengevels zijn ook geverfd. Ik heb hier twee potten verf staan die de vorige bewoners hebben achtergelaten. Dat is latex en muurverf voor buiten. Maar ik lees niets over damp-open. Moet dat er bij staan of is dat standaard? De verf bladert ook van de muren namelijk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Logisch, ramen openzetten en niet verwarmen is prima maar dan moet je er wel voor zorgen dat daar geen warme lucht gaat of moet komen. Die muren zijn steenkoud en dat is ongunstig omdat de warme lucht condenseerd op die koude oppervlakken.
Dus de temperatuur in die ruimtes iets omhoog of je moet de luchvochtigheid naar beneden kunnen krijgen. Hogere relatieve luchtvochtigheid door gewoon te leven veroorzaakt schijn je met een kwartiertje ventileren te kunnen verlagen.

Helaas is er weinig bekend hoe dampdicht muurverf is. De dampdichtheid van de verf kan een rol spelen. Is die laag dampdichter dan een van de lagen waar uit die muur bestaat, van binnen naar buiten, kan er een weinig condens verzamelen tegen de laag verf. Teveel vocht en onder nul is misschien een basis voor dit fenomeen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Ramen open laten staan is niet per definitie een goede ventilatie. Dat toon je met jouw huis precies aan. Als er geen ventilatieroosters zitten, mag je ze op een hele kleine kier open laten staan. Hoe is de afvoer van ventilatielucht?

Normaal gesproken wordt er een balansberekening gemaakt. Daarmee kan je bepalen hoe groot de ventilatieroosters en kieren onder de deuren moeten worden.

Verkleuring van muren, loslatende verf enz. is vaak een gevolg van een vochtprobleem. Nieuwe ramen horen alleen aan de buitenkant te condenseren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu