Ventilatie creëren in oude 'spouwmuur'

Hebeentuin

 • #1
Beste lezer,

Onze oude woning heeft vochtproblemen. De buitenmuur is een halfsteensmuur waar later aan de binnenzijde een klampmuur of andere vormen van binnenmuurtjes zijn geplaatst. De binnenmuren toonde de afgelopen winter soms wat vocht, letterlijk vocht, dat van boven naar beneden drupte. Op andere plekken in de woning ontstaat schimmel op de muur. Weer andere muren zijn bij de vloer wat vochtig (geweest) waardoor de latex een beetje bladerd. Misschien verschillend oorzaken voor de verschillende problemen, afijn.

Bij nadere inspectie zie ik totaal geen stootvoegen of andere openingen die zorgen voor ventilatie. Ik weet niet beter dat een spouwmuur moet ventileren dus het lijkt mij een goed idee dit alsnog te realiseren. Wat voor een deel wel het geval is is dat de ontstane spouwmuur aan de binnenkant van de woning gewoon pen is. deze muur loopt niet tot het dak, is niet dicht gemaakt en ik kan er aan de achterkant van de woning inkijken. Aan de voorkant van de woning niet, daar kan ik niet meer bij. Dus een vorm van ventilatie is er dan weer wel.

Naar mijn idee is het niet zo complex en ik ben voornemens dit zelf te doen en ga mij hier nu in verdiepen. Voor de zekerheid plaats ik hier een berichtje, ik ben ook wel benieuwd wat jullie ervan vinden.

alvast bedankt voor de eventuele reactie!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Je er in verdiepen ben je hier op het juiste adres. Vul je verhaal nog even aan hoe en welke materialen en zij er ook isolaties zijn gebruikt. Klampmuur. Muurtjes zijn van steen wanden zijn van hout. Wordt een enkele keer door beginnende klussers door elkaar gebruikt.
  Vocht in de andere ruimtes is meestal de luchtvochtigheid te hoog en de temperatuur te laag. Daardoor zal er sneller condens kan ontstaan.
   

  Hebeentuin

  • #3
  het is lastig te zien wat ze gedaan hebben. Ik weet dat er in ieder geval deels steen- of glaswol tussen zit. Of dat overal zit weet ik niet. volgens mij zijn het wel grotendeels klampuurtjes van steen (de bouwkundige van vorigjaar had het over klampmuurtjes, stenen op hun zij legde hij uit. Aan de achterkant waar ik kan zien wat er gebeurd is zijn het kalkzandstenen die op elkaar gemetseld zijn.En er zijn steenstrips gebruikt. In de woonkamer is overal steenstrips. Helaas kan ik verder weinig met zekerheid zeggen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu