Sparing in muur onder een Nehobo verdiepingsvloer vergroten

Mistacal

  • #1
Hallo allen,

Wij zijn lekker druk met een verbouwing en nu willen we graag een groter deur plaatsen in een muur. Ook zouden we de sparing wat op willen schuiven. Wij hebben de tekeningen en daaruit (door de overspanningsrichting van de platen) zijn we altijd uitgegaan dat het geen draagmuur betreft. Maar nu twijfelen we toch een beetje omdat de muur best dik is en geen gipsblokken of iets dergelijks. Op de tekeningen (afbeelding hieronder) en doornsedes is deze getekend als een dikke zwarte lijn maar een legenda ontbreekt. Op de constructietekening (bijlage en foto 2) is de muur gestippeld getekend. Op de tekeningen kan het lijken of het niet hetzelfde muurtje is maar het zijn verschillende tekningen met overzichtsdoorsnedes en detailtekeningen van zowel normaal als gespiegeld.

Boven op de muur staat geen andere muur en de muur loop ook niet door naar de kelder. De muur is gebouwd op een flevo beton vloer, onder die vloer is wel een muur aanwezig maar deze loopt dus niet door en door. De verdiepingsvloer boven deze muur is een nehobo vloer, dit heb ik vastgesteld door de meterkast open te maken en ook een zijpaneel waar een stalen ligger onder zit.

Ik heb de tekening bijgevoegd en ook wat foto's. Is het in 1 oogopslag te zien of dit wel of geen draagmuur is of is het beter om een specialist in te schakelen?

Het gaat om de muur zoals deze is aangegeven hieronder, (deze staat overigens gestippeld op de bestekstekening "constructies" )

Draagmuur.jpg

Draagmuur2.jpg
Foto detail nehobo vloer in ligger.jpg Foto draagmuur1.jpg Foto meterkast onderzijde vloer.jpg
 

Bijlagen

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat is op basis van deze tekening niet te bepalen. Staat er op de bovenliggende verdieping een wand boven deze?
 

Mistacal

  • #3
Nee boven de muur zit geen andere wand.

Wat mij ook opviel en het is een heel klein beetje te zien op de foto vanuit de meterkast (rechts waar 2 leidingen samen met een dikke leiding omhoog gaat zie je een witte steen) is dat ik daar gipsachtige bakstenen zie terwijl bij het boven van een gat in de muur dit een soort beton is, maar dan wel een soort waar je vrij makkelijk in kan boren met een schroefmachine (met steenboor), gruist vrij gemakkelijk.
 

Mistacal

  • #4
Heb een stuk cementachtoge stuc weggehaald en dit lijkt een soort iniblock maar dan grijs.

20230102_201333.jpg
 

robdeb

  • #5
Kalkzandsteen
 

Mistacal

  • #6
Ah daar kon ik dus moeilijk achter komen, de muur is 12cm dik excl stuclaag. Er lopen 2 trapgaten langs de wand. Morgen komt er een bouwkundig adviseur om dit te beoordelen. We hopen op het beste maar hebben er een hard hoofd in gezien de trapgaten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu