Advies gevraagd schuifdeur sparing in muur

wspr

  • #1
Hallo,

Ik lees al langer mee op dit forum met allerlei nuttige tips, maar voor mijn huidige vraag kon ik via de zoekfunctie nog geen passend antwoord vinden.
Concreet zoek ik naar de beste methode om gipsblokken boven een uitsparing in een gibo muur dusdanig ondersteund te krijgen dat hier gewicht van een schuifdeur aan kan hangen.

Situatie:
Ik wil een gibo muur bouwen van 3 meter breed met een opening in het midden waar een schuifdeur voor komt te hangen. De rails van de schuifdeur hangt aan de muur. De deur weegt iets van 30 tot max. 40 kg. Als de deur dicht is, dan hangt het volledige gewicht van de schuifdeur dus aan de gipsblokken boven de opening. Dat stuk is ongeveer 40 cm hoog: het plafond is 260 en de opening van de deur wordt 220cm. Zie situatietekening;

Schuifdeur 1.png


Wat heb ik zelf al gedaan om een antwoord te vinden:
Op basis van andere berichten op dit forum en het nalezen van specificaties uit documentatie van Multigips NL kom ik op twee opties:

1) baksteen latei op zijn kant verwerken. Stevig, kan gewicht dragen. Afwerken met stuc wel mogelijk iets scheurgevoelig ivm verschillende materialen (gips, baksteen)?

2) In de specificaties van Multigips blokken staat dat je blokken boven grote sparingen kan versterken dmv het infrezen aan weerskanten van verzinkt bandstaal van 2cm breed en 1,5 mm dik. Dit gaat echter niet uit van belasting met een schuifdeur. De afwerking / stuc is wel mogelijk simpeler. Is deze methode stevig genoeg, cq aan te raden?

Vraag:
Wat is de meest geschikte optie voor mijn situatie? Hoe doen de pro's dit?

Bedankt alvast voor jullie reacties!
 
  • Dit probleem herken ik!
Waarderingen: Jantje.s

wspr

  • #2
Iemand advies? Stalton latei op zijn kant, of gipsblokken doorlijmen en dan in de overspanning aan weerskanten van het gipsblok een sleuf frezen en daar stalen profielen in lijmen met dat spul waarmee je ook ankers in beton lijmt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu