Solo-HR ketel vervangen door combi-ketel HR met boiler en wpboiler

Younameit

 • #1
Goedenavond,

Mijn situatie is als volgt: Ik heb een oude hr solo-ketel, met indirect gestookte boiler en warmtepompboiler. Ik wil alleen de solo-ketel vervangen door de Intergas Extreme 36, vanwege het de lage onderwaarde voor het verwarmen. Solo ketels in het algemeen zijn even duur (of duurder) en hebben niet zo’n lage onderwaarde met ongeveer 30kW vermogen. Ik zag al in de installatiehandleiding dat de Extreme de parameter “Xtreme Solo + Boiler” heeft en met het weinige dat ik op internet kon vinden kunnen de meeste combiketels als solo fungeren. Maar kan dat wel met een indirect gestookte boiler en wpb? Daarnaast is het merk van de boiler anders de Intergas, ik neem aan dat dit niet echt een probleem is?

Als laatste gaat er waarschijnlijk een 50mm RVS door het 80mm aluminium rookgasafvoer. Levert dat problemen op met de Extreme CV, behalve iets meer geluid? Uiteraard is veiligheid belangrijk.

Alvast dank!

Schematische weergave.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  De Xtreme kan inderdaad een externe boiler aan.

  Het model is trouwens ook in staat als navewarmer voor tapwater uit een zonneboiler / warmtepompboiler te werken. Dus misschien kan in deze situatie de indirect gestookte boiler er helemaal tussenuit?

  Het is een ketel met een behoorlijk vermogen (36 kW) en in de installatiehandleiding is een minimaal rookgaskanaal van 60 mm voorgeschreven. 50 mm wordt wel erg krap dan. Bovendien is het een goede gewoonte om bij elke CV ketel wissel ook het rookgaskanaal en dakdoorvoer te vernieuwen.
   
  • Like
  Waarderingen: Younameit

  Younameit

  • #3
  Ik sluit de indirect gestookte boiler dan niet meer aan op het geheel; scheelt toch wel redelijk wat warmhoud kosten. De warmtepompboiler wel. Als ik het goed begrijp wordt dan wordt eerst het water van de warmtepompboiler gebruikt en als de op is, dan merkt de Extreme op dat de temperatuur te laag wordt en dan neemt de Combiketel Extreme dat over en dan wordt het 15 liter op 40C? Want 60C op 9L* 1,67= 15.0L op 40C.

  Daarnaast is het rookgasafvoerkanaal is erg moeilijk te vervangen vanwege de vele bochten en het in een muur van de badkamer loopt dan naar het plafond en dan nog een bocht maakt. Dan zou een flexibele RVS de oplossing kunnen zijn voor de komende 15 jaar, uiteraard indien dat kan en veilig is. Het is wel 50mm ipv 80mm, maar dat zal ik dan navragen bij de fabrikant of dat kan.
  Plus dat de warmtepompboiler op 65C staat en dat volgens de Extreme handleiding maximaal 60C moet zijn. Er is vanwege de leeftijd nergens een installatiehandleiding beschikbaar (1999) en er staat niks in de gebruikershandleiding dat de temperatuur aangepast kan worden. Ik weet niet of die 5C nou echt een probleem is.

  Op pagina's 20 en 21 van de Extreme installatie handleiding staat:

  Het toestel is geschikt om in combinatie met een warmtepompboiler toegepast te worden.Indien de uitstroomtemperatuur van een warmtepompboiler lager is dan 55°C, zorgt de Intergas Xtreme 36 ervoor dat het tapwater uit de warmtepompboiler onder HR condities wordt naverwarmd.
  [...]
  Maximale doorstroomhoeveelheid: Indien de tapflow groter is dan 20 liter per minuut zal de Intergas Xtreme 36 in tapwaterbedrijf gaan, ongeacht de uitstroomtemperatuur van de warmtepompboiler.
  [...]
  Maximale temperatuurinstelling warmtepompboiler: De temperatuur van de warmtepompboiler mag niet hoger dan 60°C worden ingesteld
   

  KlusserHein

  • #4
  Je moet er wel on denken dat die flexibel niet plat mag.
  Hij mag alleen verticaal door een pijp heen.
  Als ie een stukje opzij gaat kan het niet.
   
  • Like
  Waarderingen: Younameit

  Younameit

  • #5
  Dus niet zo? Loopt inderdaad een horizontaal stukje, dus vraag mij af hoe dan dat kan?

  Buizen en rookafvoer in het hok.jpg Rookgas kanaal + bewerkt.jpg
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #6
  Dat is geen flexibele pijp. Je moet bij een HR ketel een minimaal afschot hebben zodat het condenswater dat in de rookgasafvoer ontstaat naar beneden kan lopen en onder de ketel in de sifon loopt. Bij een flexibele buis zitten van binnen rilletjes waarin het condenswater kan blijven staan. Daarom mag die niet zo plat liggen.
   
  • Like
  Waarderingen: Younameit

  Younameit

  • #7
  Klopt inderdaad dat het geen flexibele pijp is, het is nog de huidige situatie.
  Zover ik dus begrijp moet het horizontale gedeelte sowieso vervangen worden i.v.m. condens en daar een verloopstuk voor de 50mm die door de rest van de pijpen gaat. Het gaat naar boven net naast de trap via de badkamermuur zo boven de badkamer en hup naar een van de daken toe.
  Schematische weergave:

  Schematische weergave Afvoerkanaal.png
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu